Δεν αποτελεί κάποιο μυστικό ότι αρκετοί άνθρωποι «γοητεύονται» στην παρακολούθηση ταινιών τρόμου και θρίλερ, μολονότι το περιεχόμενο μπορεί να μην είναι και το πιο εύπεπτο τηλεοπτικά.

Ωστόσο, έχετε αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό; Για ποιο λόγο δηλαδή μολονότι φοβόμαστε να κάνουμε κάτι ή να δούμε, ταυτόχρονα μας διακατέχει ένα αίσθημα έλξης να προχωρήσουμε σε αυτό;

Επιστήμονες εξηγούν ότι αυτή η κατάσταση απορρέει από το γεγονός της ενστικτώδους επιβίωσης από επικίνδυνες και τρομακτικές καταστάσεις, ένα μηχανισμό που ανέπτυξαν οι άνθρωποι από την αρχή της εμφάνισής τους.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα που διεξήχθη και αναρτήθηκε στο «Science Direct» η αδρεναλίνη είναι αυτή η ουσία που εκκρίνεται και ενεργοποιείται όταν το σώμα βρίσκεται σε διαδικασία κινδύνου (ο νόμος της “πτήσης” ή φυγής).

Ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται, αναπνέουμε βαθύτερα και γρηγορότερα και η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει. Δεν είναι κάτι το σπάνιο, αλλά αντιθέτως είναι δείγματα της νευροβιολογικής μας ταυτότητας ως ανθρώπινα όντα.

Αφού αντιμετωπιστεί η απειλή, το σώμα απελευθερώνει την ντοπαμίνη, η οποία παρέχει αισθήματα ευχαρίστησης και ανακούφισης. 

Η εναλλαγή αυτή μαζί με το αίσθημα του ελεγχόμενου φόβου, ότι δηλαδή μπορούμε να κάνουμε κάτι επικίνδυνο ή να δούμε κάτι τρομακτικό, το οποίο όμως βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας, διεγείρουν τα νευρολογικά μας αισθητήρια, θέτοντάς μας σε πλαίσια επανάληψης αντίστοιχων καταστάσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!