Έκπληξη στην πανεπιστημιακή κοινότητα έχει προκαλέσει η διαπίστωση ότι η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα από το κανονικό, κάνοντας μάλιστα, τις μέρες μικρότερες από το αναμενόμενο.
Νέες μετρήσεις από το Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ότι η Γη αυτή τη στιγμή περιστρέφεται πιο γρήγορα από ό,τι πριν από μισό αιώνα.
Στις 29 Ιουνίου, η πλήρης περιστροφή της Γης διήρκεσε 1,59 χιλιοστά του δευτερολέπτου λιγότερο από 24 ώρες – τη συντομότερη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ.
Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι, εάν ο ρυθμός περιστροφής συνεχίσει να επιταχύνεται, ίσως χρειαστεί να αφαιρέσουμε ένα δευτερόλεπτο από τα ατομικά μας ρολόγια.
«Εάν η γρήγορη περιστροφή της Γης συνεχιστεί, θα μπορούσε να οδηγήσει στην εισαγωγή του πρώτου αρνητικού άλματος δευτερολέπτου», ανέφερε ο αστροφυσικός Graham Jones.
«Αυτό θα απαιτηθεί για να διατηρηθεί ο αστικός χρόνος – ο οποίος βασίζεται στον υπερ-σταθερό ρυθμό των ατομικών ρολογιών – σε συνάρτηση με τον ηλιακό χρόνο, ο οποίος βασίζεται στην κίνηση του Ήλιου στον ουρανό.
«Το παραπάνω θα σήμαινε ότι τα ρολόγια μας παραλείπουν ένα δευτερόλεπτο, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στα συστήματα πληροφορικής».
Ερευνητές στο Meta είπαν ότι ένα άλμα δευτερολέπτου θα είχε κολοσσιαία αποτελέσματα στην τεχνολογία και θα γίνει μια «μείζονα πηγή προβλημάτων» για τις υποδομές υλικού.