ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες: Νέο σενάριο για την καταγωγή τους

Τι έδειξαν τα ευρήματα νέας μελέτης

Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες: Νέο σενάριο για την καταγωγή τους

Από τα ελληνικά και τα λατινικά μέχρι τα αγγλικά και τα ισπανικά, σχεδόν ο μισοί άνθρωποι του κόσμου μιλούν γλώσσες της λεγόμενης ινδοευρωπαϊκής οικογένειας, η οποία εκτιμάται ότι εμφανίστηκε κάπου στην Ευρασία κατά τη Νεολιθική Εποχή και σταδιακά γέννησε παραλλαγές που εξαπλώθηκαν μέσω μαζικών μεταναστεύσεων.

Αυτή είναι τουλάχιστον η γενική εικόνα, καθώς οι  λεπτομέρειες της υπόθεσης παραμένουν αντικείμενο διαμάχης εδώ και δεκαετίες.

Μεγάλη γλωσσολογική μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science επιχειρεί τώρα να συμφιλιώσει τις δύο επικρατέστερες θεωρίες για την προέλευση των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών.

Η μία θεωρία θέλει την αρχαία μητρική γλώσσα να εμφανίστηκε πριν από περίπου 9.000 χρόνια σε αγροτικές κοινωνίες της Εύφορης Ημισελήνου, κατά μήκος των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, και να διαδόθηκε με μεταναστευτικές εξόδους.

Σύμφωνα με την αντίπαλη θεωρία, η μητρική γλώσσα εμφανίστηκε βόρεια του Καυκάσου πολύ αργότερα, πριν από περίπου 5.000 χρόνια, και διαδόθηκε από νομάδες που διέθεταν άλογα και άμαξες.

Στη νέα μελέτη, δεκάδες γλωσσολόγοι συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν έναν κατάλογο ινδοευρωπαϊκών λέξεων κοινής ρίζας, ο οποίος καλύπτει 100 σύγχρονες γλώσσες και 50 που δεν ομιλούνται πλέον, όπως τα αρχαία ελληνικά.

Η βάση δεδομένων επέτρεψε στους ερευνητές να ιχνηλατήσουν τα εξελικτικά παρακλάδια της ινδοευρωπαϊκής γλωσσικής οικογένειας.

Η εικόνα που προκύπτει είναι ένα υβριδικό μοντέλο που συνδυάζει στοιχεία και των δύο θεωριών: η μητρική γλώσσα γεννήθηκε σε κοινωνίες γεωργών στην Εύφορη Ημισέληνο πριν από 8.300 χρόνια και υιοθετήθηκε από νομάδες που τη διέδωσαν σε άλλες περιοχές.

Η ανάλυση βασίστηκε σε εντυπωσιακά μεγάλο σετ δεδομένων, δεν επιλύει όμως οριστικά τη διαμάχη, εν μέρει επειδή μερικά παρακλάδια δείχνουν να βρίσκονται σε διαφωνία με προηγούμενα αρχαιολογικά και γενετικά ευρήματα.

Τουλάχιστον όμως η μελέτη επιβεβαιώνει ότι και οι δύο επικρατέστερες θεωρίες πέφτουν μέσα σε κάποια στοιχεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι μια πρόοδος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.