Το πέρασμα ενός ”πράσινου” κομμήτη κατέγραψε τηλεσκόπιο στον ουρανό της Κρήτης και η καταγραφή ήταν εντυπωσιακή πάνω από τον Δήμο Χερσονήσου με το πέρασμα να φαίνεται από το Ηράκλειο.
Ο ”πράσινος” κομήτης έκανε το πέρασμένου από τη Γη περίπου στα 42 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Είναι το κοντινότερο πέρασμα του C/2022 E3 (ZTF) εδώ και 50.000 χρόνια δηλαδή από την εποχή των Νεάντερταλ!
Το πέρασμα του ”πράσινου” κομμήτη έγινε ορατό με τηλεσκόπιο στον ουρανό της Κρήτης από τον Ιωάννη Ανδρεαδάκη όπως δημοσιεύεται σε σελίδα του στο facebook και πράγματι η καταγραφή ήταν εντυπωσιακή στον Δήμο Χερσονήσου με το πέρασμα να φαίνεται από το Ηράκλειο, τις Γούβες, τη Χερσόνησο και το Κοκκίνι Χάνι.
Στο περίγειό του ο πράσινος κομήτης είχε τιμή φωτεινότητας μεγέθους +4,7.
Για μερικές εβδομάδες θα είναι επίσης δυνατό να τον δείτε χρησιμοποιώντας κιάλια ή τηλεσκόπιο.
Στο κοντινότερο σημείο του στη Γη τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (ώρα Αγγλίας), ο κομήτης θα είναι ορατός κοντά στον αστερισμό Camelopardalis.
Ο κομήτης είχε ανακαλυφθεί από αστρονόμους του παρατηρητηρίου Zwicky Transient Facility (ZTF) στην Καλιφόρνια τον Μάρτιο του 2022. Προέρχεται από το μακρινό Νέφος Όορτ στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος και εκτιμάται ότι διαγράφει μια τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε περίπου 50.000 χρόνια.
Οι κομήτες, που αποτελούνται κυρίως από πάγο, σκόνη και αέρια, διαγράφουν συνήθως μεγάλες ελλειπτικές τροχιές γύρω από το άστρο μας. Καθώς προσεγγίζουν τον Ήλιο, η θερμότητα του μετατρέπει τον πάγο του κομήτη σε αέρια και σκόνη, δημιουργώντας την “κόμη” του που περιβάλλει τον σκληρό πυρήνα του, καθώς και την τεράστια θεαματική “ουρά” του.
Οι εικόνες έως τώρα του C/2022 E3 αποκαλύπτουν ότι έχει μια πρασινωπή απόχρωση, που πιστεύεται ότι οφείλεται στη χημική σύσταση του, κυρίως στην παρουσία διατομικού άνθρακα, το μόριο του οποίου εκπέμπει πράσινο φως όταν πέφτει πάνω του η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία.