Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, με πόση μεγάλη ταχύτητα οι άνεμοι κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε στεριά και θάλασσα; Αν ναι, τότε πρέπει να γνωρίζετε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας ανέφερε μετά από μακρόχρονη μελέτη, την μεγαλύτερη ταχύτητα που σημειώθηκε ποτέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μέγιστη ριπή που έχει μετρηθεί ποτέ στο επίπεδο του εδάφους έφτανε το εντυπωσιακό νούμερο των 407 χιλιομέτρων την ώρα και καταγράφηκε στο Μπάροου Άιλαντ της Αυστραλίας το 1966.

Ο συγκεκριμένος άνεμος του οποίου η ταχύτητα φυλάσσεται στο Αρχείο Ακραίων Καιρικών και Κλιματικών Φαινομένων, που διατηρεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO) ξεπέρασε άλλους εξίσου δυνατούς ανέμους.

Η συγκεκριμένη ταχύτητα σημειώθηκε πριν από 58 χρόνια στις 10 Απριλίου, όταν το απομονωμένο νησί χτυπήθηκε από τροπικό κυκλώνα, με την ριπή να διαρκεί 3-5 δευτερόλεπτα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μέτρησή του έγινε με ανεμόμετρο, ένα όργανο που συνήθως φέρει τρία ημισφαίρια που περιστρέφονται γύρω από έναν άξονα όταν φυσάει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, χρειάζεται να αναφέρουμε πως χρειάστηκαν δέκα χρόνια μέχρι να εξεταστεί και αναγνωριστεί η μέτρηση από τον WMO, ενώ την θέση διατηρούσε μέχρι πρότινος μια θύελλα που σάρωσε το Παρατηρητήριο του Όρους Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ με ταχύτητα ανέμου 372 χιλιομέτρων, το μακρινό 1934.