ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Αυτοί είναι οι 10 χειρότεροι ιοί που «μόλυναν» τους υπολογιστές στην ιστορία

Ποιοι έχουν καταφέρει να προκαλέσουν μεγάλη και πραγματική ζημιά σε ανθρώπους και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο

Αυτοί είναι οι 10 χειρότεροι ιοί που «μόλυναν» τους υπολογιστές στην ιστορία

Οι ιοί υπολογιστών μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα εάν εξαπλωθούν και μολύνουν μεγάλο αριθμό υπολογιστών.

Τα τελευταία χρόνια, οι ιοί και άλλοι παρόμοιοι τύποι μαζικών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο έχουν καταφέρει να προκαλέσουν μεγάλη και πραγματική ζημιά σε ανθρώπους και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, συχνά με τη μορφή απώλειας κρίσιμων δεδομένων και οικονομικών απωλειών.

Στην παρακάτω λίστα θα ρίξουμε μια ματιά σε 10 ιούς που μόλυναν λογισμικά σε όλον τον κόσμο και δημιούργησαν χάος:

1. Morris Worm (1988)

Γνωστό ως το πρώτο “σκουλήκι” του Διαδικτύου, το Morris Worm προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις πρώτες μέρες του internet. Εξαπλώθηκε γρήγορα και μόλυνε περίπου το 10% όλων των υπολογιστών που ήταν συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο εκείνη την εποχή.

2. CIH (1998)

… ή αλλιώς ιός Chernobyl. Μολύνει συστήματα Microsoft Windows, προκαλώντας καταστροφή αρχείων.

Ονομάστηκε έτσι γιατί μπορεί να παραμείνει “κρυμένος” στον Η/Υ του χρήστη και να ενεργοποιηθεί αυτόματα στις 26 Απριλίου, επέτειος του τραγικού πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνόμπιλ στις 26 Απριλίου 1986.

3. Melissa (1999)

Ο ιός Melissa εξαπλώθηκε μέσω email και μόλυνε έγγραφα του Microsoft Word. Προκάλεσε σημαντική επιβράδυνση στην κίνηση των email και οδήγησε στον προσωρινό τερματισμό λειτουργίας ορισμένων συστημάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

4. ILOVEYOU (2000)

Αυτός ο ιός, ο οποίος εξαπλώθηκε μέσω email και άμεσων μηνυμάτων, μόλυνε εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Προκάλεσε επίσης ζημιές ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

5. Code Red (2001)

Το Code Red ήταν ένα worm που στόχευε υπολογιστές που εκτελούσαν λογισμικό διακομιστή web Microsoft IIS. Προκάλεσε σημαντικές διακοπές σε ιστότοπους και άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες.

6. Nimda (2001)

Το Nimda ήταν ένα σκουλήκι που εξαπλώθηκε μέσω πολλαπλών μεθόδων, συμπεριλαμβανομένων των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δικτύου. Μόλυνε εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές και προκάλεσε σημαντικές ζημιές τόσο σε ατομικά όσο και σε εταιρικά συστήματα.

7. Sasser Worm (2004)

Το Sasser Worm στόχευε στα Microsoft Windows και μόλυνε εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας τεράστιες ζημιές.

8. Conficker (2008)

Το Conficker ήταν ένα worm που στόχευε υπολογιστές με Microsoft Windows. Μόλυνε εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε σημαντικές διακοπές στα συστήματα και τα δίκτυα υπολογιστών.

9. Stuxnet (2010)

Το Stuxnet ήταν ένα εξαιρετικά εξελιγμένο “σκουλήκι” που στόχευε τα βιομηχανικά συστήματα ελέγχου, ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Προκάλεσε σημαντικές ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και πιστεύεται ότι ήταν μια κοινή προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.

10. WannaCry (2017)

Το WannaCry ήταν μια επίθεση ransomware που μόλυνε εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Προκάλεσε σημαντικές διακοπές στα συστήματα και τα δίκτυα υπολογιστών και οδήγησε σε ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.