Μπορεί να σας ακούγεται λίγο παράλογο, ωστόσο καλό είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα να απενεργοποιείτε το κινητό σας προκειμένου σύμφωνα με τους ειδικούς ασφαλείας της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), να προστατεύσετε τη συσκευή σας από ορισμένες επιθέσεις χάκερ.
Δεδομένου του πλήθους των προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων που περιέχουν τα κινητά μας, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα διατηρήσουμε ασφαλή.
«Είναι πλέον αρκετά συνηθισμένο για τους χάκερ να αποκτούν πρόσβαση στα smartphones μας μέσω κακόβουλων συνδέσμων, αλλά τώρα θα πρέπει να γνωρίζουμε τα λεγόμενα zero-click exploits», επισημαίνει ειδικός σε θέματα ασφάλειας και πρώην ερευνητής της NSA.
«Αυτά περιλαμβάνουν την παράκαμψη των χαρακτηριστικών ασφαλείας του smartphone βήμα προς βήμα. Ξεκινά με κάτι τόσο απλό όσο μια αναπάντητη κλήση, στη συνέχεια τα πρώτα εγκατεστημένα αρχεία, τα οποία σταδιακά επιτρέπουν την πρόσβαση στο σύστημα και την αξιοποίηση πληροφοριών χωρίς καμία αλληλεπίδραση από τον χρήστη.
Οι χάκερ αναζητούν τρόπους να επιμείνουν στο σύστημα εγκαθιστώντας κακόβουλο λογισμικό στο σύστημα αρχείων του smartphone», καταλήγει.
Προκειμένου να μη πέσετε θύμα απάτης μπορείτε να προβείτε σε επανεκκίνηση της συσκευής σας. Αν και δεν λειτουργεί στο 100%, η επανεκκίνηση δυσκολεύει σημαντικά τους χάκερ να αποκτήσουν και να διατηρήσουν πρόσβαση.
Επομένως πόσο συχνά πρέπει να απενεργοποιείται το κινητό σας;
Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας συνιστούν να απενεργοποιείτε εντελώς το τηλέφωνό σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Ιδανικά, θα πρέπει να κάνετε επανεκκίνηση στο κινητό σας ακόμη πιο συχνά. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο μειώνετε τους κινδύνους ασφαλείας, αλλά βοηθάτε επίσης το σύστημα του κινητού να λειτουργεί πιο ομαλά.
Εάν έχετε συσκευή Android, μπορείτε να ελέγξετε πόσο καιρό έχει διαρκέσει η λειτουργία του τηλεφώνου σας από την τελευταία φορά που απενεργοποιήθηκε.
Για να το κάνετε αυτό, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Συσκευή > Κατάσταση. Εκεί εμφανίζεται ο χρόνος λειτουργίας σε ώρες.
Αν έχει περάσει αρκετός καιρός, ίσως απενεργοποιήσετε το τηλέφωνό σας για λίγο για να είστε σίγουροι.