Νέες αλλαγές στο Twitter από τις 15 Απριλίου ανακοίνωσε ο Έλον Μασκ.
Σύμφωνα με το BBC, ο νέος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας αποφάσισε πως μόνο επαληθευμένοι χρήστες – αυτοί δηλαδή που φέρουν το blue tick – θα βλέπουν τις αναρτήσεις τους να προτείνονται σε άλλους χρήστες και θα μπορούν να ψηφίζουν στις δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με τη νέα πολιτική του Έλον Μασκ, οι αναρτήσεις από λογαριασμούς που δεν πληρώνουν δεν θα περιλαμβάνονται στη ροή «Για εσάς» των προτεινόμενων tweet. Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία δήλωσε ότι θα αφαιρέσει την επαληθευμένη κατάσταση ορισμένων legacy verified λογαριασμούς, οι οποίοι χρονολογούνται πριν από την αγορά της εταιρείας από τον Μασκ.
Οι χρήστες πληρώνουν επί του παρόντος 7 δολάρια το μήνα για επαλήθευση με «blue tick», η οποία επιτρέπει επίσης την πρόσβαση σε πρόσθετες λειτουργίες. Ο Μασκ είπε ότι οι αλλαγές ήταν «ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα σμήνη προηγμένων ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης (τα λεγόμενα botακια) που αναλαμβάνουν την κυριαρχία. Κατά τα άλλα είναι μια απελπιστική χαμένη μάχη».
«Η ψηφοφορία σε δημοσκοπήσεις θα απαιτεί επαλήθευση για τον ίδιο λόγο», πρόσθεσε. Σε παλαιότερη ανάρτηση, ο Μασκ είπε ότι η επαλήθευση επί πληρωμή αυξάνει σημαντικά το κόστος χρήσης των bots και διευκολύνει την αναγνώρισή τους.
Αντιδράσεις στο twitter
Ωστόσο, η κίνηση έχει επικριθεί από ορισμένους χρήστες των social media. Ένας πρώην εργαζόμενος στην ομάδα επαλήθευσης του Twitter που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε στο BBC: «Ο νούμερο ένα στόχος για την ομάδα μου ήταν να προστατεύσουμε τους χρήστες από τον πραγματικό κόσμο και αυτό που συμβαίνει τώρα είναι το εντελώς αντίθετο».
«Οι επαληθευμένοι χρήστες θα χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους και την παρουσία τους στην πλατφόρμα για να επηρεάσουν οτιδήποτε, από παραπληροφόρηση έως πραγματική βλάβη για τους χρήστες σε όλο τον κόσμο. Είναι μια σιωπηλή απειλή που κανείς δεν βλέπει», πρόσθεσαν.
Όταν ο Έλον Μασκ ανέλαβε το Twitter, είχε υψηλές φιλοδοξίες για την επαναφορά της «ελευθερίας του λόγου». Ήθελε η πλατφόρμα να είναι «μέγιστης εμπιστοσύνης» και είπε ότι η απόκτησή της δεν ήταν για εκείνον «ένας τρόπος να βγάλεις χρήματα». Ωστόσο, η νέα πολιτική του Twitter απέχει πολύ από αυτά τα ιδανικά.
Συνειδητοποιώντας ότι ήταν δύσκολο να αυξηθούν τα διαφημιστικά έσοδα, ο Μασκ στράφηκε σε ένα μοντέλο που βασίζεται στη συνδρομή. Αρχικά ήθελε να δοθεί στους χρήστες μια επαλήθευση με «μπλε τικ», εάν πλήρωναν μηνιαία χρέωση. Αλλά οι χρήστες που πληρώνουν δεν «ήρθαν» μαζικά. Κολλημένος με τα στάσιμα διαφημιστικά έσοδα και ένα μοντέλο συνδρομής που δεν απέδωσε ο Μασκ αποφάσισε να… «πατήσει το κουμπί».
Πώς λειτουργεί το Twitter τώρα
Υπάρχουν δύο αλγόριθμοι στο Twitter – η ροή «Για εσάς» των προτεινόμενων tweets και η ροή των tweets από άτομα που ακολουθείτε. Η νέα πολιτική του Έλον Μασκ θα αποκλείει πλέον ουσιαστικά τους χρήστες που δεν πληρώνουν από τη συμμετοχή σε μία από αυτές τις ροές.
Σημαίνει ότι οι μη επαληθευμένοι χρήστες του Twitter θα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να κάνουν like ή retweet στα tweet τους. Σε συνδυασμό με τον τερματισμό των ελέγχων παραπληροφόρησης από τον Έλον Μασκ, αυτή θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη στιγμή για το Twitter, εγείροντας ένα υπαρξιακό ερώτημα.
Υποτίθεται ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα ήταν ιδιαίτερα αξιοκρατική – με τα tweets να αυξάνονται από την ποιότητα του περιεχομένου τους. Ήταν ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του Twitter. Αλλά τώρα, αυτό φαίνεται να αλλάζει.
Το Twitter Blue είχε ένα χαοτικό αρχικό λανσάρισμα τον Νοέμβριο, καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να υποδύονται διασημότητες και να πληρώνουν για το μπλε σήμα, προκειμένου να φαίνονται αυθεντικές. Εφτιαξαν ακόμα και προφίλ του ιδιου του Μασκ.
Αυτό ανάγκασε το Twitter να διακόψει τη λειτουργία μετά από λιγότερο από μία εβδομάδα, προτού επανακυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα. Το Twitter Blue χρησιμοποιείται έκτοτε από αμφιλεγόμενες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των αξιωματούχων των Ταλιμπάν και των επιφανών υποστηρικτών τους στο Αφγανιστάν.
Την περασμένη εβδομάδα, το Twitter δήλωσε ότι θα αρχίσει επίσης να καταργεί σταδιακά το «επαληθευμένο πρόγραμμα παλαιού τύπου» και θα αφαιρέσει ορισμένα «επαληθευμένα σημάδια ελέγχου παλαιού τύπου» από την 1η Απριλίου. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι οι χρήστες έπρεπε να πληρώσουν για να «διατηρήσουν το μπλε σημάδι ελέγχου στο Twitter». Τα ρομπότ στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων μπορούν να βλάψουν την ικανότητά τους να αυξάνουν τα διαφημιστικά έσοδα ή τις συνδρομές επί πληρωμή.