Καρυστιανού, Σαμαράς, Τσίπρας: Βλέπω 12 (τουλάχιστον) κόμματα στην επόμενη Βουλή. Κυβέρνηση δεν βλέπω...

Ελβετία: Τα κύρια ερωτήματα που προκύπτουν μετά την πρώτη χρήση της κάψουλας αυτοκτονίας

Τι ξέρουμε για την κάψουλα αυτοκτονίας Sarco έως τώρα

Ελβετία: Τα κύρια ερωτήματα που προκύπτουν μετά την πρώτη χρήση της κάψουλας αυτοκτονίας

Η πρώτη περίπτωση υποβοηθούμενης αυτοκτονίας με τη χρήση της κάψουλας Sarco συνέβη τον Σεπτέμβριο σε ένα δάσος της Ελβετίας, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, με μια 64χρονη Αμερικανίδα, η οποία υπέφερε από μια σοβαρή ανοσοποιητική ασθένεια, όπως η ίδια εξήγησε λίγο πριν μπει στην κάψουλα.

Αφού το σύστημα ενεργοποιήθηκε, πάτησε το κουμπί και μετά από λίγα λεπτά κατέληξε.

Την σκηνή αυτή περιέγραψε αργότερα φωτογράφος της ολλανδικής εφημερίδας De Volkskrant, ο οποίος ήταν παρών μαζί με μέλη της οργάνωσης The Last Resort.

Ο Φίλιπ Νίτσκε, ακτιβιστής υπέρ του δικαιώματος στο θάνατο και εφευρέτης της κάψουλας, παρακολούθησε την διαδικασία από τη Γερμανία για να αποφύγει πιθανή σύλληψη, αντίθετα με τους άλλους παρευρισκόμενους.

Το καντόνι Σαφχάουζεν είχε ήδη από νωρίς ενημερώσει ότι οποιοσδήποτε συμμετοχή στη διαδικασία με την κάψουλα θα αντιμετώπιζε νομικές συνέπειες. Το πρώτο άτομο που επιχείρησε να χρησιμοποιήσει την κάψουλα Sarco, επίσης Αμερικανίδα, ανακάλεσε την απόφασή της και τελικά επέλεξε να βάλει τέλος στη ζωή της με τη βοήθεια μιας παραδοσιακής ελβετικής οργάνωσης υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.

Πριν από τον θάνατό της, εξέφρασε σοβαρές κατηγορίες κατά της οργάνωσης The Last Resort.

Χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά την κάψουλα Sarco, η οργάνωση Last Resort αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ελβετικών αρχών. Την ίδια ακριβώς ημέρα, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η χρήση της κάψουλας απαγορεύεται στην Ελβετία.

Προφυλακιστέος για 70 ημέρες ο συμπρόεδρος της οργάνωσης

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ήταν μάρτυρες της αυτοκτονίας στο δάσος του Σαφχάουζεν αφέθηκαν ελεύθεροι αμέσως μετά τη σύλληψή τους. Ωστόσο, ο Φλοριάν Βιλέ, συμπρόεδρος της οργάνωσης The Last Resort και πρώην εκπρόσωπος Τύπου της Dignitas Germany, προφυλακίστηκε για 70 ημέρες και αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές Δεκεμβρίου.

Είναι η χρήση της κάψουλας Sarco παράνομη στην Ελβετία;

Σύντομα, το ομοσπονδιακό δικαστήριο θα πρέπει να αποφανθεί σχετικά με αυτό, ενώ πιθανότατα η απάντηση θα είναι αρνητική.

Διάφορες αρχές στην Ελβετία την ίδια ώρα έχουν κρίνει τη χρήση του ως παράνομη, οι λόγοι που προβάλλονται φαίνονται κάπως αυθαίρετοι.

Το καντόνι Βαλαί, για παράδειγμα, υποστήριξε ότι η κάψουλα δεν έχει εγκριθεί από την ελβετική αρχή εποπτείας φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων Swissmedic. Ο οργανισμός, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν έχει δικαιοδοσία επί της κάψουλας, καθώς δεν πρόκειται για ιατροτεχνολογικό προϊόν.

Εν τω μεταξύ, η Ελβετίδα υπουργός Υγείας Ελίζαμπεθ Μπομ-Σνάιντερ, δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η κάψουλα Sarco δεν πληρούσε τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια των προϊόντων και ότι η χρήση αζώτου αντιβαίνει στο νόμο περί χημικών ουσιών.

Είναι αμφισβητήσιμο, ωστόσο, εάν αυτοί οι νόμοι είναι εφαρμόσιμοι στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, που αφορά το θεμελιώδες δικαίωμα των ανθρώπων να αποφασίζουν για τον θάνατό τους. Ένας λόγος για αμφιβολία είναι η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου από τον περασμένο Μάρτιο. Στην πιο θεαματική υπόθεση των τελευταίων ετών, το ανώτατο δικαστήριο αθώωσε τον Πιέρ Μπεκ, πρώην αντιπρόεδρο της οργάνωσης υποβοηθούμενης αυτοκτονίας Exit στη γαλλόφωνη Ελβετία.

Ο Μπεκ είχε βοηθήσει υγιή 86χρονη γυναίκα η οποία ήθελε να πεθάνει μαζί με τον βαριά άρρωστο σύζυγό της, να βάλει τέλος στη ζώη της. Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο έκρινε ότι ούτε ο νόμος περί θεραπευτικών προϊόντων ούτε ο νόμος περί ναρκωτικών είχαν εφαρμογή στην υπόθεση αυτή.

Διάφοροι παρατηρητές έχουν ήδη εκφράσει την άποψη ότι ο νόμος περί ασφάλειας προϊόντων που επικαλείται η ελβετική κυβέρνηση δεν έχει εφαρμογή στην κάψουλα Sarco.

Ο ελβετικός ποινικός κώδικας είναι η νομική βάση για αυτό το θέμα. Το άρθρο 115 του Κώδικα απαγορεύει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία στην Ελβετία εάν πραγματοποιείται για «ιδιοτελή κίνητρα» και η πράξη πρέπει να γίνει από το ίδιο το άτομο (αν και αυτό το σημείο συζητείται μεταξύ των δικηγόρων). Οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα πρέπει να τηρούν τις ευθύνες δέουσας επιμέλειας κατά την αξιολόγηση της υγείας και της ικανότητας λήψης αποφάσεων των ατόμων που αναζητούν βοήθεια όταν πεθάνουν.

Η Ελβετική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για τους γιατρούς που εμπλέκονται σε τέτοιες περιπτώσεις, αν και αυτές δεν είναι νομικά δεσμευτικές. Επιπλέον, οι οργανώσεις υποβοηθούμενης αυτοκτονίας θέτουν τους δικούς τους όρους και περιορισμούς για τις υπηρεσίες τους.

Θα αναθεωρήσει η ελβετική κυβέρνηση τους κανονισμούς της;

Η πρώτη χρήση της κάψουλας Sarco οδήγησε στην υποβολή δύο προτάσεων στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Η Νίνα Φερ Ντούσελ, από το δεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα, ζητά από το εκτελεστικό όργανο της κυβέρνησης, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, να διευκρινίσει πώς θα μπορούσε να απαγορευτεί πλήρως η κάψουλα Sarco. Εν τω μεταξύ, ο Πάτρικ Χάσιγκ από το κεντρώο Φιλελεύθερο Πράσινο Κόμμα, θέλει να μάθει πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Οι δύο εκκρεμείς προτάσεις είναι πιθανό να προχωρήσουν αργά. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο έχει ήδη διατυπώσει την άποψή του, δηλαδή ότι δεν βλέπει καμία ανάγκη για ρύθμιση. Θεωρεί ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι “σαφές, αλλά αρκετά ανοικτό ώστε να λαμβάνει υπόψη τη φιλελεύθερη στάση της Ελβετίας απέναντι στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία”.

Κατά τις διαβουλεύσεις του, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αναφέρθηκε στην έκθεση του 2011 Palliative Care, Suicide Prevention and Organised Assisted Suicide (Ανακουφιστική φροντίδα, πρόληψη της αυτοκτονίας και οργανωμένη υποβοηθούμενη αυτοκτονία), η οποία αποτέλεσε τη βάση για μια προηγούμενη απόφαση να μην ρυθμιστεί λεπτομερώς η υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Τα νομικά επιχειρήματα που προβάλλονται στην έκθεση έχουν έκτοτε επαναβεβαιωθεί από το κοινοβούλιο επανειλημμένα.

Στην Ελβετία έχουν ήδη αποτύχει διάφορες απόπειρες ειδικής ρύθμισης της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας. Ως εκ τούτου, ισχύει το άρθρο 115 του Ελβετικού Ποινικού Κώδικα του 1942 και η ερμηνεία του πρέπει γίνεται από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο. Παρά τα έντονα συναισθήματα που προκάλεσε, η κάψουλα Sarco είναι επομένως απίθανο να πυροδοτήσει έναν νέο νόμο για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία στη μεταρρυθμιστική Ελβετία.

Θα αλλάξει η Sarco την υποβοηθούμενη αυτοκτονία στην Ελβετία;

Όταν ρωτήθηκαν, η Exit στη γερμανόφωνη Ελβετία και η Dignitas δήλωσαν ότι θεωρούν την κάψουλα αυτοκτονίας περιθωριακό φαινόμενο και υποθέτουν ότι η ζήτηση για αυτή θα είναι μικρή ήταν χαμηλή. Σύμφωνα με την εμπειρία τους, οι άνθρωποι θέλουν να πεθάνουν περιτριγυρισμένοι από τους αγαπημένους τους, κρατώντας το χέρι ενός άλλου ατόμου. Ενώ όποιος χρησιμοποιεί την κάψουλα Sarco – το “Τέσλα του υποβοηθούμενου θανάτου” – πεθαίνει σε πλήρη απομόνωση.

Εν τω μεταξύ, η οργάνωση The Last Resort σημειώνει στον ιστότοπό της ότι η κάψουλα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από δυο ανθρώπους που θέλουν να αυτοκτονήσουν μαζί. Ένα ζευγάρι Βρετανών έγινε πρωτοσέλιδο τον Σεπτέμβριο όταν ανακοίνωσε ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει την κάψουλα για να αυτοκτονήσει μαζί.

Εξακολουθεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η πραγματική ζήτηση για την κάψουλα. Δεν είναι επίσης σαφές σε ποιο βαθμό ο Νίτσκε και η Last Resort εξαρτώνται από την Ελβετία για τη χρήση της. Σε μια συνέντευξη στη NZZ, ο Νίτσκεανέφερε τη Φινλανδία ως πιθανή εναλλακτική λύση. Η Γερμανία, επίσης, μπορεί να προσφέρει επαρκή νομικά περιθώρια για τη χρήση της κάψουλας μετά από μια απόφαση του ομοσπονδιακού συνταγματικού δικαστηρίου το 2020.

Η αρχική ιδέα του Νίτσκε να κάνει το σχέδιο της κατασκευής εύκολα προσβάσιμο, επιτρέποντας σε άτομα σε όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν τη δική τους κάψουλα χρησιμοποιώντας έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή, είναι πιθανό να μην είναι πρακτική προς το παρόν. Η οργάνωση Last Resort υπολογίζει το κόστος εκτύπωσης σε 15.000 ευρώ. Επιπλέον, η δυνατότητα των ατόμων με περιοριστικές ασθένειες να αναλάβουν ένα τόσο σημαντικό έργο φαίνεται να είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.