Θα πρέπει να γνωστοποιηθεί πώς η Apple δίνει τα updates «πρώτα στους χρήστες που τα αναζητούν στις Ρυθμίσεις, και 1-4 εβδομάδες αργότερα, όταν θα έχουν πια feedback για το πόσο αποτελεσματική είναι η ενημέρωση, την παρέχουν στις συσκευές που έχουν ενεργοποιήσει το auto-update».
Αυτό σημαίνει πως η Apple περιμένει να δει αν οι πρώτοι χρήστες θα εντοπίσουν τα διάφορα bugs, κι έπειτα προωθούν την τελευταία έκδοση του iOS σε όλους τους υπόλοιπους.
Υπάρχει όμως κι ένας ακόμη λόγος, ίσως πιο προφανής: Τα updates δε γίνονται αμέσως σε όλους, για να μην υπερφορτωθούν οι servers της εταιρείας.
Τι μπορούμε να κάνουμε
Οι ειδικοί συμφωνούν στο εξής: Τα updates πρέπει να γίνονται αμέσως μόλις κυκλοφορήσει η νέα έκδοση. Η προσέγγιση της Apple, ενώ είναι ωφέλιμη για την εταιρεία, μπορεί να μας παραπλανήσει και να μας δώσει εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας, διότι οι hackers ήδη γνωρίζουν τις «τρύπες» της ήδη υπάρχουσας έκδοσης και ξέρουν πού να στοχεύσουν, ενώ εμείς μένουμε ήσυχοι πως όλα είναι καλά.
Ο σύμβουλος κυβερνοασφαλείας Jake Moore, ο οποίος εργάζεται στην ESET εξηγεί πως «όταν δε γίνεται άμεσα η αυτόματη ενημέρωση, το iPhone μπορεί να βρεθεί εκτεθειμένο για αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα, βάζοντας τον χρήστη του σε κίνδυνο. Πρέπει λοιπόν να ελέγχουμε πάντα για νέα updates, ώστε να τα κατεβάζουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα».
Θα έπρεπε να στέλνει ειδοποιήσεις η Apple κάθε φορά που κυκλοφορεί update για να το κατεβάζουμε; Σίγουρα. Μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο, ας κοιτάζουμε τις Ρυθμίσεις μας μία φορά την εβδομάδα, σε περίπτωση που βγει κάτι νέο και πρέπει να το κατεβάσουμε.