Οι χρήστες των Mac, θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους «δεκατέσσερα», καθώς αποκαλύφθηκε μια ακόμη περίπτωση απάτης με εφαρμογή. Μάλιστα, να σημειωθεί πώς θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να απεγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό.
Ο Έλληνας προγραμματιστής Κώστας Ελευθερίου δίνει εδώ και αρκετά χρόνια αγώνα για να απομακρυνθεί το κακόβουλο λογισμικό και οι εφαρμογές scam από τα ηλεκτρονικά καταστήματα της Apple (και όχι μόνο) και αυτή τη φορά εντόπισε ένα app που δεν κλείνει παρά μόνο αν ο χρήστης πληρώσει ένα μηνιαίο αντίτιμο!
Ο λόγος για την εφαρμογή My Metronome Tempo Keeper, η οποία μετά την εγκατάστασή της δεν… κλείνει καθώς μόλις ο χρήστης μπει στο περιβάλλον της, δεν βρίσκει πουθενά το πλήκτρο «Χ» και δεν μπορεί να βγει στο περιβάλλον του λειτουργικού παρά μόνο αν πληρώσει ποσό συνδρομής που φτάνει τα 9,99 δολάρια το μήνα!
Η εφαρμογή, μέσα σε όλα τα άλλα, απενεργοποιεί και όλες τις σχετικές εντολές από το μενού του λειτουργικού, έτσι ώστε να μην μπορεί να κλείσει ούτε με τον παραδοσιακό τρόπο.
Η μόνη μέθοδος που λειτουργεί στην παρούσα φάση είναι το force quit, με όλη την ιστορία να φέρνει ξανά στην επιφάνεια το θέμα του πόσο ελέγχονται όλες οι εφαρμογές πριν ανέβουν στα ηλεκτρονικά καταστήματα της Apple.
O Έλληνας προγραμματιστής σημειώνει μάλιστα με τοποθέτησή του στην ιστοσελίδα Verge πως είναι αρκετές ακόμη εφαρμογές που λειτουργούν με την ίδια λογική και προσπαθούν εδώ και χρόνια να βρουν τρόπους να αντλήσουν χρήματα από τους χρήστες με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, απλά για να κάνουν τα βασικά.
Την ίδια ώρα, ένας άλλος προγραμματιστής, ο Τζεφ Τζόνσον, ανακάλυψε ότι η εταιρεία που δημιούργησε το παραπάνω app, η Music Paradise LLC, συνδέεται με έναν άλλο developer, την Groove Vibes (που έχει δημιουργήσει το Music Paradise Player) και μάλιστα και οι δύο φαίνεται να έχουν την ίδια διεύθυνση στην περιοχή Akadem.
Και οι δύο εφαρμογές λειτουργούν με τον ίδιο εκβιαστικό τρόπο, ζητώντας συνδρομή απλά για να κλείσουν και απενεργοποιώντας κάθε φυσιολογική διαδικασία για κάτι τέτοιο.
Αυτό που σημειώνουν οι ειδικοί είναι πως μια τέτοια διαδικασία παραβιάζει σαφώς τους όρους λειτουργίας των εφαρμογών στο App Store και δεν θα έπρεπε καν να έχουν ανέβει, καθώς η σχετική ομάδα που τις ελέγχει θα έπρεπε να τις έχει απορρίψει.
Ο Κώστας Ελευθερίου έχει εντοπίσει κατά καιρούς αρκετές τέτοιες περιπτώσεις εφαρμογών, όπως μια εφαρμογή στο iPhone που δεν λειτουργούσε αν ο χρήστης δεν άφηνε θετική κριτική και μια άλλη που ήταν σχεδιασμένη για παιδιά με έκρυβε ουσιαστικά (σε συγκεκριμένες αγορές) εφαρμογές τζόγου.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.