Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, θα αναλάβουν μέρος του κόστους της τηλεπικοινωνιακής υποδομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην κοινή επιστολή, την ύπαρξη της οποίας αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του το Reuters, οι κυβερνήσεις των τριών χωρών σημειώνουν ότι στους έξι μεγαλύτερους παρόχους διαδικτυακού περιεχομένου αντιστοιχεί το 55% της διαδικτυακής κίνησης στην Ένωση.
«Έκκληση για νομοθετική πρόταση»
«Αυτό δημιουργεί συγκεκριμένα, πρόσθετα κόστη για τις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις σε επίπεδο χωρητικότητας, σε μία εποχή όπου έχουν ήδη επενδύσει σημαντικά ποσά για την επέκταση των δικτύων τους, τόσο με την τεχνολογία 5G όσο και με τα προγράμματα Fiber-To-The-Home», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εν λόγω έγγραφο.
«Κάνουμε έκκληση για μία νομοθετική πρόταση… που θα εξασφαλίζει ότι όλοι οι παίκτες της αγοράς θα συνεισφέρουν στα κόστη των ψηφιακών υποδομών», καταλήγει η επιστολή.
Όπως σημειώνει το Reuters, δύο στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν λεπτομέρειες της κοινής πρότασης, ενώ δεν υπήρξε σχολιασμός εκ μέρους των κυβερνήσεων Γαλλίας και Ισπανίας.
Κάθε νομοθετική πρόταση θα πρέπει «να διασφαλίζει τη δικαιοσύνη μεταξύ των χρηστών σύμφωνα με τους κανόνες ουδετερότητας του δικτύου, η οποία είναι μια βασική αρχή που πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλάξουμε», αναφέρεται στην κοινή επιστολή.
Η παραδοχή
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο στελέχη της Κομισιόν είχαν παραδεχθεί ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο οι τεχνολογικοί γίγαντες, όπως οι Alphabet (Google), Meta και Netflix θα έπρεπε να επωμιστούν μέρος του κόστους αναβάθμισης των υπαρχόντων δικτύων.
Υπήρξε μάλιστα η «επισήμανση» οι ευρωπαϊκές εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών όπως και οι μεγάλοι πάροχοι περιεχομένου να έχουν δίκαια μερίδια στα κόστη που αφορούν στα δίκτυα.