
Η Meta, η εταιρεία που κατέχει το Facebook και το Instagram, εξετάζει το ενδεχόμενο να καθιερώσει συνδρομή σε αυτές τις δύο πλατφόρμες, με αντάλλαγμα την αφαίρεση των διαφημίσεων.
Το BBC αναφέρει ότι σύμφωνα με τα σχέδια του τεχνολογικού κολοσσού, όσοι χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να κληθούν να πληρώσουν για χρήση χωρίς διαφημίσεις, εάν δεν θέλουν να παρακολουθούνται τα δεδομένα τους.
Μάλιστα, διεθνή μέσα αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα ξεκινήσει πιλοτικά από τη Βρετανία, ενώ ολοένα και περισσότερο κερδίζει «έδαφος» η καθιέρωση της υποχρεωτικής συνδρομής.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα – έπειτα από μια παρατεταμένη νομική διαμάχη – να σταματήσει τις στοχευμένες διαφημίσεις σε μια Βρετανίδα .
Η Meta παρέχει στην ΕΕ από το 2023 συνδρομές για χρήση χωρίς διαφημίσεις σε Facebook και Instagram στην ΕΕ, ξεκινώντας από 5,99 ευρώ τον μήνα. Αρχικά η συνδρομή ήταν 9,99 ευρώ, αλλά αργότερα οι τιμές μειώθηκαν.
Όπως ανέφερε η Meta, η εταιρεία «συνεργάζεται εποικοδομητικά με τον βρετανικό παρατηρητή προσωπικών δεδομένων σχετικά με τη συνδρομητική υπηρεσία».
Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως η Meta, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από διαφημίσεις, οπότε η διακοπή ενός από τους βασικότερους οικονομικούς της «πνεύμονες» θα την αναγκάσει να βρει από αλλού έσοδα για να γεφυρώσει το χάσμα.
Η εταιρεία λέει ότι η εξατομικευμένη διαφήμιση επιτρέπει στις πλατφόρμες της να είναι δωρεάν και ανέφερε ότι η διαφήμιση αντιπροσώπευε πάνω από το 96% των εσόδων της.
Από την άλλη, ορισμένες υπηρεσίες, όπως αυτές των μέσων ενημέρωσης, ζητούν από τους χρήστες είτε να πληρώσουν είτε να συναινέσουν στην παρακολούθηση κατά τη δωρεάν χρήση της πλατφόρμας.
Αυτό είναι το μοντέλο της Daily Mail, του Independent ή του Guardian. Ωστόσο, αυτό το μοντέλο («συγκατάθεση ή πληρωμή») μπορεί να παραβιάζει τη βρετανική νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων, λένε ειδικοί που έχουν γνώση των πραγμάτων.