«Η μεγαλύτερη λύπη μου, νομίζω, στο Instagram είναι το πόσο εμπορικό έγινε», παραδέχτηκε ο Kevin Systrom συνιδρυτής της πλατφόρμας. Η εφαρμογή, είπε, ήταν για την οικογένεια και τους φίλους να μοιράζονται φωτογραφίες. Τώρα, χρησιμοποιείται για να βγάλουν λεφτά.

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Instagram έχει μετατραπεί σε αγορά για influencers, και ο συνιδρυτής της Kevin Systrom δεν είναι καθόλου χαρούμενος γι’ αυτό.

«Νομίζω ότι έχουμε χάσει την ψυχή αυτού που έκανε το Instagram… Instagram», είπε ο Systrom κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης σε podcast με την Kara Swisher.

">

Ο Systrom είπε ότι συνήθιζε να μπαίνει στο Instagram για να δει τι κάνουν οι φίλοι και η οικογένειά του, αλλά ότι έκτοτε έχει μετατραπεί σε επιχειρηματικό μηχάνημα καθώς δημιουργοί και επωνυμίες χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να βγάλουν χρήματα.

«Η μεγαλύτερη λύπη μου, νομίζω, στο Instagram είναι το πόσο εμπορικό έγινε», είπε. Το πρόβλημα, είπε, είναι ότι «τα κίνητρα του Instagram είναι να πάει σε πιο εμπορικούς δρόμους, σε περισσότερους δημιουργούς, να βρει περισσότερες προσφορές, περισσότερα δολάρια», κάτι που μπορεί να έχει ακούσιες κοινωνικές συνέπειες. Αυτό έχει επικεντρώσει την ενέργεια σε ανθρώπους που ζουν φαινομενικά εκπληκτικές ζωές χωρίς όρια, κάνουν τα πιο φανταχτερά πράγματα, δείχνουν τα καλύτερα μέρη, φορώντας τα πιο φανταχτερά ρούχα», είπε.

Αυτό δημιουργεί μια «τρομακτική» δυναμική, όπως ανέφερε, όπου οι χρήστες του Instagram πιστεύουν ότι οι ραφιναρισμένες φωτογραφίες που βλέπουν στην εφαρμογή είναι η πραγματική ζωή των ανθρώπων.

«Η ζωή είναι πραγματικά δύσκολη και ό,τι ανεβάζουν οι άνθρωποι στο Instagram είναι η κορυφή του παγόβουνου», είπε. «Είναι αυτός ο αγώνας για το ποιος μπορεί να είναι ο πιο τέλειος».

Στην πραγματικότητα, ο συνιδρυτής είδε τη μεταμόρφωση του Instagram να συμβαίνει μπροστά στα μάτια του. Είπε ότι έχει φίλους που ανέβαζαν φωτογραφίες από την καθημερινότητά τους και τώρα απλώς δημοσιεύουν “#ads”.

«Αυτό, για μένα, δεν είναι το Instagram που ξεκινήσαμε», είπε ο Systrom.

Αποκάλεσε το BeReal ως μια εναλλακτική εφαρμογή όπου οι άνθρωποι μπορούν να είναι ο εαυτός τους και να πιάσουν τον εαυτό τους σε πραγματικές στιγμές.

Οι σκέψεις του Systrom για το Instagram έρχονται σχεδόν πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή του από την εταιρεία το 2018 ως απάντηση στις αυξανόμενες εντάσεις με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook, Mark Zuckerberg. Πούλησε το Instagram στο Facebook, τώρα Meta, το 2012 για 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Τώρα είναι ένας από τους συνιδρυτές του Artifact, μιας ειδησεογραφικής εφαρμογής με τεχνητή νοημοσύνη που κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!