ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δοκιμή drone σε κατοικημένη περιοχή με πλαστά σήματα της Πολεμικής Αεροπορίας: Μόνο στην Ελλάδα!

Νέα έρευνα: Οι νέες μητέρες που χρησιμοποιούν συχνά smartphone επιβραδύνουν την ανάπτυξη του λόγου των παιδιών τους

Κατά 16% μειωμένος ο αριθμός των λέξεων που έλεγαν οι μητέρες ανά λεπτό στα παιδιά τους

Νέα έρευνα: Οι νέες μητέρες που χρησιμοποιούν συχνά smartphone επιβραδύνουν την ανάπτυξη του λόγου των παιδιών τους

Μια νέα μελέτη, διαπίστωσε ως οι νέες μητέρες που χρησιμοποιούν για αρκετές ώρες το smartphone τους, μπορεί να εμποδίζουν την ανάπτυξη της ομιλίας του μωρού τους.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως η χρήση τηλεφώνου συσχετίστηκε με μείωση 16% στον αριθμό των λέξεων που έλεγαν οι μητέρες ανά λεπτό στα μικρά παιδιά τους.

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 16 ζευγάρια μητέρων με τα βρέφη τους για το πείραμα. Τα βρέφη ήταν κατά μέσο όρο τεσσάρων μηνών και ήταν εξοπλισμένα με μικρές συσκευές εγγραφής φωνής και η χρήση του τηλεφώνου των μητέρων τους παρακολουθήθηκε χρησιμοποιώντας αρχεία καταγραφής smartphone.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι η χρήση τηλεφώνου συσχετίστηκε με μείωση κατά 16% στον αριθμό των λέξεων που έλεγαν οι μητέρες ανά λεπτό στα μικρά παιδιά τους.

“Βλέπουμε ότι η επίδραση του smartphone στην ομιλία της μαμάς είναι ισχυρότερη κατά τη διάρκεια σύντομων περιόδων χρήσης του τηλεφώνου.

Όταν οι μαμάδες σηκώνουν το τηλέφωνό τους για 1-3 λεπτά, σχετίζεται με μεγαλύτερη μείωση της ομιλίας σε σύγκριση με όταν οι μαμάδες χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους”, είπε στη δημοσίευση ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Kaya de Barbaro.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν το smartphone για τηλεφωνική κλήση ή συνομιλία μέσω βίντεο.

Η χρήση του τηλεφώνου είχε επίσης ισχυρότερο αντίκτυπο στην ομιλία σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας από ό,τι σε άλλες – ιδιαίτερα μεταξύ 9 π.μ. και 10 π.μ., 12 μ.μ. και 1 μ.μ. και 3 μ.μ. και 4 μ.μ.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η αλληλεπίδραση με μωρά ακόμη και από πολύ μικρή ηλικία είναι σημαντική γιατί βελτιώνει τις γλωσσικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Ο καθηγητής de Barbaro και η συν-συγγραφέας της μελέτης Dr Miriam Michelson ανέφεραν σε κοινή δήλωση: “Είναι απίθανο να είναι απαραίτητη η πλήρης κατάργηση της χρήσης του τηλεφώνου κατά τη φροντίδα των παιδιών και δεν είναι ρεαλιστικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η συμβουλή μας στους νέους γονείς είναι να έχουν γνώση. Τα τηλέφωνα μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά τους να προσαρμόζονται στις ανάγκες του μωρού σας”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.