ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Νότια Κορέα: «Τεχνητός Ήλιος» 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου σε πείραμα πυρηνικής σύντηξης

Επτά φορές πιο θερμός από τον πυρήνα του Ήλιου

Νότια Κορέα: «Τεχνητός Ήλιος» 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου σε πείραμα πυρηνικής σύντηξης

Επιστήμονες στη Νότια Κορέα ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (01/04) ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για τη διατήρηση θερμοκρασιών 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου – επτά φορές πιο θερμές από τον πυρήνα του Ήλιου – σε πείραμα πυρηνικής σύντηξης.

Η πυρηνική σύντηξη επιδιώκει να αναπαράγει την αντίδραση που κάνει τον Ήλιο και άλλα αστέρια να λάμπουν, με τη συνένωση δύο ατόμων για την απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας. Συχνά αναφέρεται ως το ιερό δισκοπότηρο της καθαρής ενέργειας για τις κλιματικές λύσεις, η σύντηξη έχει τη δυνατότητα να παρέχει απεριόριστη ενέργεια χωρίς ρύπανση από άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος επίτευξης της ενέργειας σύντηξης περιλαμβάνει έναν αντιδραστήρα, στον οποίο οι παραλλαγές υδρογόνου θερμαίνονται σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες για τη δημιουργία πλάσματος.

Επισημαίνεται ότι τα πλάσματα υψηλής θερμοκρασίας και πυκνότητας, στα οποία οι αντιδράσεις μπορούν να πραγματοποιούνται για μεγάλη διάρκεια, είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον των αντιδραστήρων πυρηνικής σύντηξης, όπως δήλωσε ο Si-Woo Yoon, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου KSTAR στο Κορεατικό Ινστιτούτο Ενέργειας Σύντηξης (KFE).

Η διατήρηση αυτών των υψηλών θερμοκρασιών «δεν ήταν εύκολο να αποδειχθεί λόγω της ασταθούς φύσης του πλάσματος υψηλών θερμοκρασιών», δήλωσε στο CNN, γι’ αυτό και το πρόσφατο ρεκόρ είναι τόσο σημαντικό.

Πώς επετεύχθη το ρεκόρ με τον «τεχνητό Ήλιο»

Το KSTAR, η ερευνητική συσκευή σύντηξης της KFE, την οποία αποκαλεί «τεχνητό Ήλιο», κατάφερε να διατηρήσει πλάσμα με θερμοκρασία 100 εκατομμυρίων βαθμών για 48 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια δοκιμών μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 30 δευτερολέπτων που είχε σημειωθεί το 2021.

Οι επιστήμονες του KFE δήλωσαν ότι κατάφεραν να παρατείνουν τον χρόνο με τη βελτίωση της διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βολφραμίου αντί άνθρακα στους «εκτροπείς», οι οποίοι απορροφούν τη θερμότητα και τις ακαθαρσίες που παράγονται από την αντίδραση σύντηξης.

Ο απώτερος στόχος είναι το KSTAR να είναι σε θέση να διατηρήσει θερμοκρασίες πλάσματος 100 εκατομμυρίων βαθμών για 300 δευτερόλεπτα μέχρι το 2026, ένα «κρίσιμο σημείο» για να μπορέσει να επεκτείνει τις λειτουργίες σύντηξης, δήλωσε ο Si-Woo Yoon.

Πάντως, όσα κάνουν οι επιστήμονες στη Νότια Κορέα θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη του Διεθνούς Θερμοπυρηνικού Πειραματικού Αντιδραστήρα στη νότια Γαλλία, γνωστού ως ITER, του μεγαλύτερου στον κόσμο που έχει ως στόχο να αποδείξει τη σκοπιμότητα της σύντηξης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι εργασίες του KSTAR «θα βοηθήσουν σημαντικά στην έγκαιρη εξασφάλιση των προβλεπόμενων επιδόσεων στη λειτουργία του ITER και στην προώθηση της εμπορικής αξιοποίησης της ενέργειας σύντηξης», δήλωσε ο Si-Woo Yoon.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.