Αν ανήκετε σε εκείνους που δεν πάνε ούτε στην… τουαλέτα χωρίς το κινητό τους, τότε ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε, γιατί μπορεί να είναι πιο βρώμικο και από την ίδια τη λεκάνη.
Καθημερινά αγγίζουμε τα κινητά μας εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, φορές. Αν και οι περισσότεροι πλένουμε τα χέρια μας όταν τελειώσουμε από την τουαλέτα ή μετά το φαγητό ή αφού κάνουμε μια δουλειά του σπιτιού, ελάχιστοι κάνουμε το ίδιο όταν κλείσουμε το τηλέφωνο ή όταν τελειώσουμε μια συνομιλία γραπτή.
Ποια μικρόβια τα μολύνουν
Τα χέρια μας μολύνονται με βακτήρια και ιούς κάθε φορά που αγγίζουμε ένα αντικείμενο ή μια επιφάνεια. Τα παθογόνα αυτά μεταφέρονται στη συνέχεια στο κινητό μας.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το μέσο κινητό τηλέφωνο μπορεί να είναι μολυσμένο με διάφορα είδη δυνητικά παθογόνων μικροοργανισμών.
Μερικά από τα μικρόβια, αποικίες των οποίων έχουν βρεθεί σε κινητά τηλέφωνα, είναι:
Άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί που έχουν εντοπιστεί στο μέσο κινητό τηλέφωνο είναι η κλεμπσιέλα, ο μικρόκοκκος, ο πρωτέας, η ψευδομονάδα και ο στρεπτόκοκκος. Όλ’ αυτά έχουν στους ανθρώπους εξίσου σοβαρές συνέπειες με τα προαναφερθέντα.
Δυστυχώς, μελέτες έχουν δείξει ότι πολλά από τα μικρόβια στο κινητό είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Επομένως δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα. Αυτό είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό, δεδομένου ότι τα ανθεκτικά μικρόβια μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις απειλητικές για τη ζωή.
Ούτε καν ένας καθαρισμός με αντιβακτηριακά μαντιλάκια ή αλκοόλ δεν είναι αρκετός για να απαλλάξει το κινητό από το μικρόβια, τονίζει η Dr. Primrose Freestone, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester.
Οι αποικίες των μικροβίων θα ξαναδημιουργηθούν σύντομα – εκτός κι αν ο καθαρισμός είναι συστηματικός και συχνός.
Επιπλέον, δεν μας απειλούν μόνο τα βακτήρια που καραδοκούν στο κινητό. Τα πλαστικά τμήματά τους μπορεί να φέρουν και να μεταδίδουν ιούς, τονίζει η ειδικός.
Ορισμένοι εξ αυτών, όπως οι ιοί που προκαλούν κοινό κρυολόγημα (δηλαδή ιώσεις του αναπνευστικού) μπορεί να επιζήσουν έως και 7 ημέρες! Άλλοι ιοί μπορεί να είναι μεταδοτικοί για αρκετές ημέρες.
Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:
Καθημερινός καθαρισμός
Ποια είναι ο λύση; Το πρώτο βήμα είναι ο καθημερινός, προσεκτικός καθαρισμός με ειδικά προϊόντα, που ιδανικά πρέπει να έχουν περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% σε αλκοόλ.
Φροντίστε επίσης να πιάνετε το κινητό σας με καθαρά χέρια, να το φυλάτε σε καθαρό χώρο (αντί να το ακουμπάτε όπου βρείτε) και να μην το μοιράζεστε με άλλα άτομα. Αν παραστεί ανάγκη να το μοιραστείτε, φροντίστε να το απολυμάνετε στη συνέχεια. Μην το παίρνετε μαζί στην τουαλέτα.
Τέλος, δεν θα έβλαπτε να απολυμαίνετε πότε-πότε και τον φορτιστή σας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.