Τελικά, τον Ζελένσκι έπρεπε να είχαμε το 2010. Θα ζητούσε κι άλλα 350 δισ. από την τρόικα και το ΔΝΤ...

Ο «νονός της τεχνητής νοημοσύνης» προειδοποιεί: «Η ανθρωπότητα δεν έχει ιδέα τι έχουμε δημιουργήσει»

Ο Geoffrey Hinton, τόνισε πώς «μπορεί να έχουμε κάτι πιο έξυπνο από τον εαυτό μας»

Ο «νονός της τεχνητής νοημοσύνης» προειδοποιεί: «Η ανθρωπότητα δεν έχει ιδέα τι έχουμε δημιουργήσει»

Ο Geoffrey Hinton, ο οποίος είναι γνωστός ως ο «νονός της τεχνητής νοημοσύνης» κατά τη διάρκεια συνέντευξής του προειδοποίησε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κόσμος αναθέτοντας όλο και περισσότερες ευθύνες στις μηχανές.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή 60 Minutes του CBS, ο Hinton έκανε μια ανησυχητική δήλωση:

«Η ανθρωπότητα δεν έχει ιδέα τι έχουμε δημιουργήσει, μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου, για πρώτη φορά στην ιστορία, μπορεί να έχουμε κάτι πιο έξυπνο από τον εαυτό μας».

Η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της ανθρωπότητας ως κυρίαρχου είδους στον πλανήτη, καθώς η αυξανόμενη αυτονομία των μηχανών θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την ισορροπία.

Ο Hinton, ο οποίος εργάστηκε στην Google για αρκετά χρόνια πριν φύγει, ώστε να μπορεί ελεύθερα να προειδοποιεί για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, πιστεύει ότι πλησιάζουμε σε ένα σημείο καμπής. Καθώς τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσονται και αποκτούν μεγαλύτερη αυτονομία, οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι πλέον οι πιο έξυπνοι στον πλανήτη.

«Είναι αδύνατο να ανταγωνιστεί κανείς ένα σύστημα που έχει πρόσβαση σε δισεκατομμύρια δεδομένα και μπορεί να μάθει από αυτό εκθετικά», εξήγησε ο εμπειρογνώμονας.

Μία από τις μεγαλύτερες απειλές που εντόπισε ο Hinton είναι η πιθανότητα οι μηχανές να γίνουν ικανές να γράφουν και να εκτελούν τον δικό τους κώδικα, καθιστώντας τες έτσι ανεξέλεγκτες.

Εάν συμβεί αυτό, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα είναι σε θέση να αναπτύξουν τις δικές τους στρατηγικές για να διασφαλίσουν τη συνέχειά τους και να αποφύγουν τις ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Ένας άλλος κίνδυνος που επεσήμανε ο ερευνητής είναι η ικανότητα των μηχανών να χειραγωγούν τα ανθρώπινα όντα.

Σύμφωνα με τον Hinton, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να μάθουν όχι μόνο γεγονότα και τεχνικές πληροφορίες, αλλά και πολιτικές στρατηγικές και στρατηγικές πειθούς.

«Θα μάθουν από όλα τα έργα του Μακιαβέλι, θα κατανοήσουν την πολιτική και τους μηχανισμούς της ανθρώπινης χειραγώγησης», προειδοποίησε.

Ο εμπειρογνώμονας φοβάται ότι, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει συμπεριφορές και αποφάσεις με ανεπαίσθητους τρόπους.

Εάν ένα σύστημα γίνει αρκετά προηγμένο για να κατανοήσει και να εκμεταλλευτεί τα ανθρώπινα συναισθήματα, μπορεί να επηρεάσει τις εκλογές, τις οικονομικές αποφάσεις ή ακόμα και να προκαλέσει συγκρούσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.