
Επανάσταση στην Τεχνητή Νοημοσύνη η κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek, η οποία ξεπερνά το ChatGPT, κατακτώντας την κορυφή των δωρεάν εφαρμογών στο App Store της Apple στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Με τη βοήθεια του μοντέλου DeepSeek-V3, το οποίο, σύμφωνα με τους Κινέζους δημιουργούς του, «βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των μοντέλων ανοικτού κώδικα (open source) και ανταγωνίζεται τα πιο προηγμένα μοντέλα κλειστού κώδικα παγκοσμίως», η εφαρμογή αυτή τεχνητής νοημοσύνης έχει αυξήσει τη δημοτικότητά της μεταξύ των χρηστών στις ΗΠΑ από τότε που κυκλοφόρησε στις 10 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας δεδομένων εφαρμογών Sensor Tower.
Η επιτυχία της DeepSeek έχει αφήσει βαθιά εντύπωση στην αμερικανική Silicon Valley, ανατρέποντας ευρέως διαδεδομένες απόψεις σχετικά με την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στην τεχνητή νοημοσύνη και την αποτελεσματικότητα των περιορισμών εξαγωγών chips από την Ουάσιγκτον που στοχεύουν να μην επιτρέψουν στην Κίνα να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ στον τομέα των προηγμένων τσιπ και της ΑΙ.
Τα μοντέλα ΑΙ, από το ChatGPT έως το DeepSeek, απαιτούν προηγμένα τσιπ για να τροφοδοτήσουν την εκπαίδευσή τους. Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε διευρύνει από το 2021 το πεδίο εφαρμογής των απαγορεύσεων, για να εμποδίσουν την εξαγωγή αυτών των τσιπ στην Κίνα και τη χρήση τους για την εκπαίδευση των μοντέλων ΑΙ κινεζικών εταιρειών.
Ωστόσο, οι ερευνητές της DeepSeek έγραψαν τον περασμένο μήνα ότι το DeepSeek-V3 χρησιμοποίησε τα τσιπ H800 της Nvidia για την εκπαίδευση, δαπανώντας λιγότερα από 6 εκατ. δολάρια, ένα κλάσμα σε σχέση με το κόστος των εφαρμογών στον ανταγωνισμό.
Αν και αυτό έχει έκτοτε αμφισβητηθεί, ο ισχυρισμός ότι τα τσιπ που χρησιμοποιήθηκαν ήταν λιγότερο ισχυρά από τα πιο προηγμένα προϊόντα της Nvidia που η Ουάσιγκτον προσπάθησε να κρατήσει εκτός Κίνας, καθώς και το σχετικά φθηνό κόστος εκπαίδευσης, ώθησαν τα αμερικανικά στελέχη τεχνολογίας να αμφισβητήσουν την αποτελεσματικότητα των ελέγχων των τεχνολογικών εξαγωγών.
Λίγα είναι γνωστά για την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την DeepSeek, μια μικρή νεοφυή επιχείρηση με έδρα την Χανγκτσόου που ιδρύθηκε το 2023, όταν ο κολοσσός των μηχανών αναζήτησης Baidu κυκλοφόρησε το πρώτο κινεζικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης φωνητικής δημιουργίας (large-language).
Εκτοτε, δεκάδες μεγάλες και μικρές κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας έχουν κυκλοφορήσει τα δικά τους μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά η DeepSeek είναι η πρώτη που επαινέθηκε από την αμερικανική τεχνολογική βιομηχανία ότι ταιριάζει ή και ξεπερνά τις επιδόσεις των αμερικανικών μοντέλων αιχμής.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.