ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Τα smartphones είναι σε θέση να ανιχνεύουν πόσο μεθυσμένος είναι κάποιος με βάση τη φωνή του σύμφωνα με νέα έρευνα

Το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν σε θέση να προβλέψει το επίπεδο μέθης ενός ατόμου με ακρίβεια 98%

Τα smartphones είναι σε θέση να ανιχνεύουν πόσο μεθυσμένος είναι κάποιος με βάση τη φωνή του σύμφωνα με νέα έρευνα

Τα smartphones μπορεί να είναι σε θέση να ανιχνεύουν πόσο μεθυσμένος είναι κάποιος με βάση τις αλλαγές στη φωνή του σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αισθητήρες σε smartphones για να καταγράψουν τη φωνή ενός ατόμου πριν και μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

Στη συνέχεια, περνούν τις ηχογραφήσεις από ένα ψηφιακό πρόγραμμα για να απομονώσουν και να μετρήσουν ορισμένες πτυχές, όπως η συχνότητα και το ύψος του ήχου. Όταν συγκρίθηκαν με τα αποτελέσματα αλκοόλ στην αναπνοή, διαπίστωσαν ότι το μοντέλο που χρησιμοποίησαν ήταν σε θέση να προβλέψει το επίπεδο μέθης ενός ατόμου με ακρίβεια 98%.

Οι ειδικοί λένε ότι τα αποτελέσματα της μικρής μελέτης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη τρόπων που θα βοηθήσουν στην πρόληψη των τραυματισμών και των θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ στο μέλλον.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Brian Suffoletto, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ. Ο ίδιος δήλωσε ότι η ακρίβεια των ευρημάτων της έρευνάς του «με εξέπληξε πραγματικά».

Ο καθηγητής Suffoletto δήλωσε ότι χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα των ευρημάτων, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

Πώς λειτούργησε η έρευνα

Στη μελέτη συμμετείχαν 18 ενήλικες ηλικίας 21 ετών και άνω, στους οποίους δόθηκε τυχαία μια σειρά από γλωσσοδέτες να διαβάσουν δυνατά. Χρησιμοποιήθηκε ένα smartphone για την καταγραφή της φωνής τους πριν από την κατανάλωση αλκοόλ και κάθε ώρα έως και επτά ώρες μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τα επίπεδα αλκοόλ στην αναπνοή του κάθε ατόμου στην αρχή της μελέτης και κάθε 30 λεπτά έως και επτά ώρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Χρησιμοποιώντας ψηφιακά προγράμματα, οι ερευνητές μπόρεσαν να απομονώσουν τις φωνές των ομιλητών και να αναλύσουν μέτρα όπως η συχνότητα και το ύψος του ήχου σε βήματα του ενός δευτερολέπτου. Σύμφωνα με τον καθηγητή Suffoletto, άλλες συμπεριφορές, όπως το βάδισμα και η αποστολή μηνυμάτων, θα μπορούσαν να συνδυαστούν με αισθητήρες μοτίβων φωνής για τη μέτρηση των επιπέδων μέθης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.