ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα...
prodeals

To ChatGPT σχεδίασε το πρώτο του ρομπότ!

Η τεχνητή νοημοσύνη της OpenAI βοήθησε τους μηχανικούς

To ChatGPT σχεδίασε το πρώτο του ρομπότ!

Απαντά σε ερωτήσεις, γράφει δοκίμια, μουσική, ακόμα και προγράμματα υπολογιστή. Υπάρχει τελικά κάτι που δεν μπορεί να κάνει το ChatGPT;

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης ενέπνευσαν ερευνητική ομάδα στην Ευρώπη να συνεργαστεί με τη μηχανή για τον σχεδιασμό μιας άλλης μηχανής.

Και πράγματι, το δημοφιλές chatbot ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του σχεδιασμού ενός ρομπότ συγκομιδής ντομάτας, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Nature Machine Intelligence.

«Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε το ChatGPT για να σχεδιάσουμε όχι ένα οποιοδήποτε ρομπότ αλλά ένα χρήσιμο ρομπότ» λέει ο Κόσιμο Ντέλλα Σαντίνα του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Ντελφτ στην Ολλανδία.

Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να πειραματιστούν στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων και, έπειτα από συζητήσεις με την τεχνητή νοημοσύνη της OpenAI, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα ρομπότ που μαζεύει ντομάτες στο χωράφι.

Οι ερευνητές «ακολούθησαν όλες τις σχεδιαστικές αποφάσεις του ChatGPT», αναφέρει το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του.

Το ρομπότ συγκομιδής σε εργαστήριο του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Ντελφτ (TU Delft)

«Το ChatGPT επεκτείνει τις γνώσεις του σχεδιαστή σε άλλους εξειδικευμένους τομείς» αναφέρει ο Φρανσέσκο Στέλα, διδακτορικός φοιτητής του Ντέλλα Σαντίνα. «Για παράδειγμα, το chatbot μας ενημέρωσε ποια καλλιέργεια θα ήταν οικονομικά βιώσιμο να αυτοματοποιηθεί.

Πέρα από τον βασικό σχεδιασμό, όμως, το ChatGPT είχε να δώσει χρήσιμες συμβουλές και σε πρακτικά ζητήματα. Επέλεξε για παράδειγμα τις λαστιχένιες επενδύσεις του βραχίονα ώστε να μην λιώνουν οι ντομάτες, ακόμα και τον κατάλληλο ηλεκτροκινητήρα για το ρομπότ.

Η συνεργασία ήταν ικανοποιητική για τους ερευνητές, «αν και διαπιστώσαμε ότι ο ρόλος μας ως μηχανικών μετατοπίστηκε σε πιο τεχνικές εργασίες», ανάφερε ο Στέλα.

Στη δημοσίευσή τους οι ερευνητές εκτιμούν ότι ακόμα δεν έχει έρθει η εποχή που οι μηχανές θα σχεδιάζουν άλλες μηχανές και οι άνθρωποι απλά θα εκτελούν τις οδηγίες τους. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης συχνά δίνουν λανθασμένες ή παραπλανητικές απαντήσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μετά την επιτυχία της πρώτης δοκιμής, πάντως, οι ερευνητές στο Ντελφτ σχεδιάζουν να εξετάσουν αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σχεδιάσει ρομποτικά σώματα μέσα στα οποία θα μπορούσε να ενσαρκωθεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.