ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κίμπερλι Γκίλφοιλ: Στα ελληνικά μεταφράζετε «Δεν υπάρχετε»...
prodeals

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας πλέον «κρυφακούν» και στο σπίτι μας – Ως πότε θα τις αφήνουν να δρουν μονοπωλιακά;

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας πλέον «κρυφακούν» και στο σπίτι μας – Ως πότε θα τις αφήνουν να δρουν μονοπωλιακά;

Στην εποχή που διανύουμε η ιδιωτικότητα τείνει να χαθεί, μόνο που σε αντίθεση με τις προβλέψεις, δεν χάνεται λόγω ενός τερατώδους κράτους που μας παρακολουθεί παρά τη θέλησή μας σε κάθε μας κίνηση.

Αντίθετα εμείς μόνοι μας παραδίδουμε τα δεδομένα μας σε εταιρίες τεχνολογίας οι οποίες στη συνέχεια τα μοσχοπουλανε σε μυστικές υπηρεσίες, άλλες εταιρείες, οργανισμούς κτλπ.

Αρχικά τους δώσαμε τις κλήσεις μας, μετά τα γραπτά μας μηνύματα, το πρόσωπό μας και την τοποθεσία μας, τώρα φαίνεται πως θα τους δίνουμε και τις συζητήσεις στον προσωπικό μας χώρο.

Υπάρχει μια δυσάρεστη πραγματικότητα πίσω από την άνοδο των ψηφιακών βοηθών, όπως η Siri της Apple και o Google Assistant, η οποία ενισχύει την ανησυχία των χρηστών σχετικά με τη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων.

Η εκπληκτική ικανότητα των ψηφιακών βοηθών να αναγνωρίζουν αμέσως τη φωνή ενός ατόμου ή να μεταφράζουν γρήγορα γλώσσες δεν είναι απλά κάτι που οι υπολογιστές έμαθαν από μόνοι τους. Προκειμένου να βελτιωθεί η τεχνολογία που προέρχεται από τη μηχανική μάθηση, οι τεχνολογικοί γίγαντες που τη δημιουργούν βάζουν πραγματικούς ανθρώπους να ακούνε και να επισημαίνουν χειροκίνητα τα δεδομένα για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Και αυτό απαιτεί την ακρόαση των συνομιλιών από πολλά ανθρώπινα αυτιά.

Διάφορα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πρόσφατα άρθρα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι Amazon, Apple και Google απασχολούν υπαλλήλους (συνήθως με συμβάσεις εργολαβίας) που ακούνε τις εντολές των ανθρώπων και χρησιμοποιούν αυτά τα πολύτιμα φωνητικά δεδομένα για τη “βελτίωση των προϊόντων τους”.

Επιπλέον, την περασμένη Τετάρτη, η Motherboard αποκάλυψε ότι η Microsoft χρησιμοποίησε εξωτερικούς εργαζόμενους για την ακρόαση συνομιλιών στο Skype (το οποίο ανήκει στη Microsoft) με σκοπό τη “βελτίωση της λειτουργίας αυτόματης μετάφρασης”.

Η Microsoft, όπως και οι άλλες εταιρείες, απάντησε ότι έχει λάβει την άδεια των πελατών πριν τη χρήση και συλλογή των φωνητικών δεδομένων, και ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοί της δεσμεύονται από συμφωνίες εμπιστευτικότητας

Οι χρήστες των φωνητικών βοηθών μάλλον δεν πρόκειται να καθησυχαστούν με αυτές τις εξηγήσεις. Υπάλληλοι των εταιρειών μπορούν κάλλιστα να τους ακούσουν «να μιλάνε με τους αγαπημένους τους, να συζητούν προσωπικά θέματα, ή να κουβεντιάζουν τα προβλήματα των ερωτικών τους σχέσεών» αναφέρει το δημοσίευμα του Motherboard.Επιπλέον μπορούν να τους καταγράφουν.

Μέρος του προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι οι εταιρείες δεν διευκρινίζουν ρητά το πώς χρησιμοποιούν τα δεδομένα των ανθρώπων για τη “βελτίωση των υπηρεσιών τους”.

Για παράδειγμα, η πολιτική απορρήτου του Skype για την υπηρεσία μετάφρασής του αναφέρει ότι «οι προτάσεις και τα αυτόματα αντίγραφα αναλύονται και τυχόν διορθώσεις εισάγονται στο σύστημά μας για την ανάπτυξη αποδοτικότερων υπηρεσιών». Επειδή αυτή η φράση είναι γραμμένη σε παθητική φωνή, είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος το ποιος ή το τι αναλύει τις φωνητικές εγγραφές.

Οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι νομοθέτες εξετάζουν ήδη κατά πόσο οι εταιρικοί κολοσσοί της τεχνολογίας παραβιάζουν τους νόμους περί ιδιωτικότητας όταν βάζουν υπαλλήλους τους να κρυφακούνε.

Το πρόβλημα όμως είναι πως όσο συνεχίζουν να επιτρέπουν σε αυτές τις εταιρίες να υπάρχουν με τη σημερινή τους μορφή – αλήθεια ποιος είναι ο ανταγωνιστής της Amazon;… του Facebook;…ίσως τo Instagram;..που ανήκει στο…Facebook

Το ερώτημα είναι ένα, ως πότε οι εταιρείες όπως το Fαcebook ή η Amazon θα συνεχίζουν να λειτουργούν μονοπωλιακά και θα συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερη δύναμη, δεν καταλαβαίνουν οι κυβερνήσεις ότι οδεύουμε προς μία δυστοπία, όπου μία χούφτα εταιρίες θα δρουν ανεξέλεγκτα.

Όταν η standard oil είχε αποκτήσει μονοπωλιακό χαρακτήρα όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου, το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ πήρε τη γενναία απόφαση και την έσπασε σε μικρότερες εταιρίες, αφού την ανακήρυξε ως “παράνομο μονοπώλιο” τώρα τι θα κάνει;

Όσον αφορά τις “άδειες” τις οποίες διάφορες εταιρείες επικαλούνται όταν τις πιάνουν “στα πράσα” όπως τώρα, η κατάσταση είναι τουλάχιστον τραγελαφική.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκτός του ότι οι “αδειες” αυτές είναι δυσνόητες, επιπλέον ακόμα κι αν κάποιος δεν συμφωνεί πολλές φορές είναι αναγκασμένος να “συμφωνήσει” αφού πλέον στον κόσμο που ζούμε όλα γίνονται ηλεκτρονικά κι αυτό προϋποθέτει, κάποιος να διαθέτει “προφίλ” σε διάφορες πλατφόρμες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.