Για πρώτη φορά ένας βιο-εκτυπωτής 3D καταφέρνει να δημιουργήσει ένα βρώσιμο προϊόν ψαριού που, σύμφωνα με όσους το έχουν δοκιμάσει, έχει ίδια υφή και γεύση με ένα αληθινό ψάρι.
Με τις ανησυχίες για την υπεραλίευση και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των παραδοσιακών μεθόδων αλιείας, η καινοτομία αυτή προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη λύση που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο που καταναλώνουμε ψάρια.
Η καινοτόμος εταιρεία που βρίσκεται πίσω από αυτή την πρωτοποριακή δημιουργία συνδύασε τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης με βιώσιμες πρακτικές παραγωγής τροφίμων. Αξιοποιώντας τη δύναμη της βιοτεχνολογίας και της μηχανικής τροφίμων, αναπαρήγαγαν με επιτυχία την πολύπλοκη δομή, την υφή και τη γεύση ενός πραγματικού φιλέτου ψαριού.
Η διαδικασία παραγωγής περιλαμβάνει έναν συνδυασμό συστατικών φυτικής προέλευσης και προσεκτικά επιλεγμένων βιοδραστικών συστατικών που προέρχονται από φύκια και άλγη.
Αυτά τα συστατικά αναμειγνύονται σε μια εκτυπώσιμη πάστα, η οποία στη συνέχεια φορτώνεται σε έναν εξειδικευμένο τρισδιάστατο εκτυπωτή ικανό να δημιουργεί περίπλοκα τρόφιμα. Ο εκτυπωτής τοποθετεί προσεκτικά στρώματα της πάστας για να μιμηθεί τις μυϊκές ίνες και τη συνολική υφή ενός φυσικού φιλέτου ψαριού.
Για τη βελτίωση της γεύσης και του διατροφικού προφίλ, μια σειρά από γεύσεις και θρεπτικά συστατικά μπορούν να προστεθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκτύπωσης. Αυτή η προσαρμογή επιτρέπει τη δημιουργία φιλέτων προσαρμοσμένων σε συγκεκριμένες προτιμήσεις ή διατροφικές απαιτήσεις