ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

Βρετανοί επιστήμονες: Δημιούργησαν «τεχνητά φύλλα» που παράγουν καθαρά καύσιμα

Πιθανό το σενάριο να καλύπτουν μελλοντικά τις ενεργειακές ανάγκες της  παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας

Βρετανοί επιστήμονες: Δημιούργησαν «τεχνητά φύλλα» που παράγουν καθαρά καύσιμα

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ δημιούργησαν «τεχνητά φύλλα» που παράγουν καθαρά καύσιμα από το ηλιακό φως και το νερό. Η επιστημονική ομάδα εμπνεύστηκε την ιδέα για τις εξαιρετικά λεπτές, εύκαμπτες συσκευές, από τη φωτοσύνθεση.

Όπως αναφέρει το BBC, οι δοκιμές στον ποταμό Καμ στο Κέιμπριτζ έδειξαν ότι τα τεχνητά φύλλα μπορούν να μετατρέψουν το ηλιακό φως σε καύσιμα τόσο αποτελεσματικά όσο και τα αληθινά φύλλα. Στόχος των ερευνητών είναι να μειώσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων στη ναυτιλία.

Τα τεχνητά αυτά φύλλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μολυσμένες υδάτινες οδούς, σε λιμάνια ή ακόμη και στη θάλασσα.

Αυτή η καινοτομία θα μπορούσε να μειώσει τις ανάγκες της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας από τα ορυκτά καύσιμα.

Το 2019, η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Έργουιν Ράισνερ ανέπτυξε ένα τεχνητό φύλλο, στο οποίο όμως είχε ενσωματώσει παχιά γυάλινα υποστρώματα και επιστρώσεις προστασίας από την υγρασία, γεγονός που έκανε τη συσκευή ογκώδη. Στη νέα έκδοση του τεχνητού φύλλου, οι ερευνητές μείωσαν την ποσότητα των υλικών, ώστε να είναι αρκετά ελαφριά για να επιπλέουν.

«Τα τεχνητά φύλλα θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά το κόστος παραγωγής βιώσιμων καυσίμων, αλλά επειδή είναι βαριά και εύθραυστα, είναι δύσκολο να παραχθούν σε κλίμακα και να μεταφερθούν», δήλωσε ο Βέρτζιλ Άντρεϊ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Θέλαμε να δούμε πόσο μπορούμε να μειώσουμε τα υλικά που χρησιμοποιούν αυτές οι συσκευές, χωρίς να επηρεάσουμε τις επιδόσεις τους», πρόσθεσε ο καθηγητής Ράισνερ, επικεφαλής της έρευνας.

«Αν μπορέσουμε να μειώσουμε τα υλικά αρκετά ώστε να είναι αρκετά ελαφριά για να επιπλέουν, τότε ανοίγουν νέοι δρόμοι για τη χρήση αυτών των τεχνητών φύλλων», πρόσθεσε ο ερευνητής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημοικό περιοδικό «Nature».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.