Πολλά ξένα ΜΜΕ σχολίασαν την αιφνιδιαστική απόφαση του Γάλλου προέδρου Ε.Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές.
Ορισμένα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για «τρελό στοίχημα» του προέδρου της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Parisien, η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν ξάφνιασε τα μέσα ενημέρωσης τόσο στη Γαλλία όσο και στο εξωτερικό. Στον απόηχο αυτής της δραματικής εξέλιξης, γράφει το σχετικό δημοσίευμα, ο διεθνής Τύπος ανησυχεί για τις συνέπειες της διάλυσης της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για το μέλλον της Γαλλίας αλλά και της Ευρώπης.
«Μα τι κάνει ο Μακρόν;» γράφει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». «Κανείς στο Παρίσι δεν περίμενε αυτή τη συνέπεια μετά το εξαίρετο εκλογικό αποτέλεσμα των δεξιών λαϊκιστών που συσπειρώθηκαν γύρω από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Είναι ένας επικίνδυνος ελιγμός, αλλά αυτός που ταιριάζει στον Μακρόν ως παίκτη», εξηγεί η Μπρίτα Σάντμπεργκ, ανταποκρίτρια των γερμανικών ΜΜΕ στη Γαλλία.
Στο Βέλγιο, η εφημερίδα «La Libre» αναγνωρίζει ότι η χθεσινή γαλλική εκλογική βραδιά «ήταν πλούσια σε συναισθήματα». Πρώτον, γιατί «η δεξιά υπό την ηγεσία του νεαρού Ζορντάν Μπαρντελά πέρασε θριαμβευτικά το όριο του 30%» και «το προεδρικό στρατόπεδο, με επικεφαλής την άγνωστη Βαλερί Χαγιέ, έφαγε ένα μνημειώδες χαστούκι στο πρόσωπο».
Στη συνέχεια, «ακολούθησε μια δραματική τροπή των γεγονότων» με τον Εμανουέλ Μακρόν να ανακοινώνει τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, «μια έκπληξη και μία ριψοκίνδυνη απόφαση, καθώς το στοίχημά του φαίνεται τρελό», σχολιάζει το βελγικό μέσο.
Για έναν αποδυναμωμένο αρχηγό κράτους, κάνει λόγο η ισπανική εφημερίδα El PaÍs. «Ο Γάλλος πρόεδρος «οδήγησε τη χώρα στην πιο αβέβαιη εκστρατεία της τα τελευταία χρόνια, μια εκστρατεία το αποτέλεσμα της οποίας θα καθορίσει την κληρονομιά της προεδρίας του και την κατεύθυνση της Γαλλίας αλλά και της Ευρώπης», υπογραμμίζει το δημοσίευμα της εφημερίδας της Μαδρίτης, περιγράφοντας την ήττα του κόμματός του ως «ταπεινωτική».
«Είναι μια απόφαση-σοκ και ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα», παραδέχεται η βρετανική εφημερίδα Guardian, αλλά ο Εμανουέλ Μακρόν δεν είχε άλλη επιλογή. «Αποδυναμωμένος από μια τόσο βαριά ήττα, ο κεντρώος πρόεδρος κινδύνευσε να βρεθεί αντιμέτωπος με επαναλαμβανόμενες προτάσεις μομφής, που πιθανότατα θα οδηγούσαν στην κατάρρευση της κυβέρνησής τους», προσθέτει η εφημερίδα.
«Για τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, χωρίς να έχει πλειοψηφία για την έγκριση ενός νομοσχεδίου στην Εθνοσυνέλευση, ήταν ήδη ένας αγώνας», υπενθυμίζει στους αναγνώστες του το BBC. «Ο Γάλλος πρόεδρος προφανώς ελπίζει ότι το κόμμα του θα μπορέσει να αντεπιτεθεί στις πρόωρες εκλογές (πρώτος γύρος στις 30 Ιουνίου και ο δεύτερος στις 7 Ιουλίου), αλλά πρέπει να καταλάβει ότι οι πιθανότητες είναι ευνοϊκές για μια ακόμη νίκη του ακροδεξιού κόμματος «Εθνική Συσπείρωση», προειδοποιεί το βρετανικό δίκτυο.
Μόνο η βερολινέζικη εφημερίδα Die Welt θεωρεί ότι ο Γάλλος ηγέτης είχε δίκιο που προκήρυξε πρόωρες εκλογές. «Ο Μακρόν δεν θέλει να είναι ο πρόεδρος που θα πρέπει να παραχωρήσει το Μέγαρο των Ηλυσίων στους δεξιούς λαϊκιστές το 2027, όταν ο ίδιος δεν θα έχει πλέον το δικαίωμα να κατεβαίνει υποψήφιος. Η απόφασή του είναι σεβαστή. Δείχνει μεγαλείο».
Για ένα «ριψοκίνδυνο στοίχημα», κάνει λόγο η αμερικανική εφημερίδα Washington Post. «Η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης είναι «ένας τρόπος για να δείξει ο Μακρόν ότι άκουσε την κριτική των συμπολιτών του», πιστεύοντας «ότι η ψήφος διαμαρτυρίας εκφράστηκε στην πλειοψηφία της στις ευρωεκλογές και ότι ο λαός θα ψηφίσει με διαφορετικά κριτήρια όταν πρόκειται για τη Γαλλία.
Οι βουλευτικές εκλογές θα είναι «ένα δημοψήφισμα για την κυβέρνηση Μακρόν», εξηγεί το σχετικό δημοσίευμα.
«Στη σύγχρονη δημοκρατία, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους ρίχνει τα ζάρια για να δει αν η Γαλλία θα ξυπνήσει επιτέλους», σχολιάζουν οι New York Times, αναφερόμενοι σε αυτό που αντιλαμβάνονται ως «μεγάλη εθνικιστική και ξενοφοβική απειλή, μία απειλή για την ελευθερία, τη δημοκρατία, το άνοιγμα στον κόσμο και το κράτος δικαίου της χώρας. Αυτή η απόφαση που ελήφθη «παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων» προμηνύει «μια περίοδο βαθιάς πολιτικής αβεβαιότητας στη Γαλλία», υποστηρίζει το σχετικό δημοσίευμα.
«Η προεδρική ανακοίνωση του Μακρόν λειτούργησε «σαν μια κλωτσιά στη μυρμηγκοφωλιά του γαλλικού πολιτικού τοπίου», επισημαίνει η ελβετική εφημερίδα Le Temps.
«Η Γαλλία εισέρχεται σε μια άγνωστη μέχρι τώρα θεσμική περίοδο, με πολλά απρόβλεπτα», γράφει η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica». Ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει τώρα «να προετοιμάσει μια κρίσιμη προεκλογική μάχη όχι μόνο για τη Γαλλία αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη», καταλήγει η εφημερίδα.