Ο 25χρονος youtuber Φειδίας Παναγιώτου έχει προκαλέσει «παροξυσμό» στην Κύπρο καθώς κατάφερε ως ανεξάρτητος να συγκεντρώσει ποσοστό 20% και να εκλεγεί ευρωβουλευτής.

Μόνος του, χωρίς προεκλογική εκστρατεία πλησίασε τα ποσοστά των δυο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και άφησε πίσω του ιστορικά κόμματα της Μεγαλονήσου όπως το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Στις πρώτες του δηλώσεις είπε πως δεν περίμενε αυτό το ποσοστό, γιατί όταν αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα δεν πίστευε ότι θα εκλεγεί, καθώς κλήθηκε να κερδίσει κόμματα με μηχανισμούς και πλήρη ψηφοδέλτια.

">

Έχει δηλώσει πως θα επιδιώξει να γίνει μέλος της Επιτροπής για τη Παιδεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν θα ενταχθεί σε καμία πολιτική ομάδα, αλλά θα προσπαθήσεινα συγκροτήσει τη δική του πολιτική ομάδα.Από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε πως δεν έχει ψηφίσει ποτέ του, δεν έχει εκλογικό βιβλιάριο και δεν έχει ιδέα από πολιτική, αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν διατύπωσε καμία θέση σε κανένα πολιτικό θέμα, δηλώνοντας πως όταν εκλεγεί θα τα μάθει όλα, αφού για ό,τι χρειάζεται συμβουλεύεται το YouTube και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το «φαινόμενο Φειδίας» για το οποίο κάνουν λόγο τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης δείχνει την ήττα του πολιτικού συστήματος και διαμορφώνει το παζλ μιας δύσκολης εκλογικής αναμέτρησης, κυρίως σε ό,τι αφορά την ανάδειξη μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Η νίκη του Φειδία προκάλεσε κλυδωνισμούς στο πολίτικό σύστημα, το οποίο αντιμετώπισε αμήχανα το αποτέλεσμα και την εκλογή ενός νεαρού youtuber.

Το μεγάλο μήνυμα της εκλογής του συνδέεται πρωτίστως με την απαξίωση του πολιτικού συστήματος και της ανάγκης των πολιτών να στείλουν ηχηρό μήνυμα προς τα κόμματα.

Ο Φειδίας Παναγιώτου, κατάφερε να εισπράξει την απαξίωση των πολιτών έναντι του πολιτικού συστήματος να οδηγήσει τους νέους στις κάλπες. Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν, οι ψήφοι του προέρχονται από ανθρώπους, νέους ηλικιακά, που δεν ψήφισαν στο παρελθόν και ως εκ τούτου προήλθαν από την αποχή.