Σύμφωνα με μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ομάδα Βρετανών επιστημόνων σε 3.568 μαθητές στο Λονδίνο, ηλικίας από 9 έως 15 ετών, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που πέρασαν πιο πολύ χρόνο κοντά στα δάση, έδειξαν καλύτερη γνωστική απόδοση και ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
Ωστόσο, δεν συμβάλλουν όλα τα φυσικά περιβάλλοντα το ίδιο στην γνωστική ανάπτυξη. Λιβάδια, λίμνες ή ποτάμια δεν φαίνεται να έχουν την ίδια επίδραση.
Αυτά τα ευρήματα συνεισφέρουν στο να κατανοήσουμε τα είδη του φυσικού περιβάλλοντος ως έναν σημαντικό προστατευτικό παράγοντα για την γνωστική ανάπτυξη του εφήβου και την ψυχική του υγεία και δείχνουν ότι δεν συμβάλλει το εκάστοτε φυσικό περιβάλλον με τον ίδιο τρόπο σε αυτά τα οφέλη για την υγεία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται μία «περίεργη» σύνδεση ανάμεσα στην παρουσία των δέντρων και την κατάσταση του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Επιδημιολογικές μελέτες που έγιναν σε παιδιά στις ΗΠΑ και στην Δανία, έχουν δείξει ότι χώροι πράσινου σε κατοικημένες περιοχές συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας στο μέλλον.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανάλογες μελέτες έδειξαν ότι παιδιά που μένουν σε γειτονιές με περισσότερο πράσινο, έχουν καλύτερη μνήμη στην παρατήρηση του χώρου.
Ωστόσο, αυτές οι μελέτες είχαν τα όριά τους. Στην νέα έρευνα, πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες, ήταν μέλη οικογενειών των οποίων είχαν μία επαγγελματική ενασχόληση.
Μία παρόμοια έρευνα που έγινε το 2019, έδειξε την πιθανότητα κοινωνικοοικονομικών παραγόντων, να έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών.
«Παιδιά που μεγάλωσαν σε πιο πράσινες γειτονιές, δείχνουν συνολικά καλύτερες γνωστικές ικανότητες. Αλλά η σύνδεση πιθανότατα οφείλεται σε κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες της οικογένειας και της γειτονιάς», αναφέρει η έρευνα του 2019, σύμφωνα με το ScienceAlert.
Φαίνεται ότι τα δέντρα μπορούν να κάνουν πράγματα που άλλα είδη φυλλωμάτων, δεν μπορούν. Στην νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Sustainability, άλλοι μελετητές ανακάλυψαν ότι μόνο τα δέντρα, και όχι το γρασίδι, σχετίζονται με καλύτερη ψυχική υγεία.