ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πολύ μπροστά η αλβανική μαφία στην Ελλάδα: «Ξεπλένει» χρήμα σε... πλυντήρια αυτοκινήτων!
prodeals

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί δεν έχετε καμία, σχεδόν, μνήμη από τότε που ήσασταν μωρό;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί δεν έχετε καμία, σχεδόν, μνήμη από τότε που ήσασταν μωρό;

Υπάρχουν πιθανότατα περίοδοι «συσκότισης» που δεν μπορείτε να θυμηθείτε τίποτα από την παιδική σας ηλικία και οι αναμνήσεις που έχετε πιθανότατα να είναι θολές και αλλοιωμένες.

Αν και σχεδόν όλοι βιώνουν αυτό το φαινόμενο που είναι γνωστό ως παιδική αμνησία, οι αιτίες του εξακολουθούν να αποτελούν, σχεδόν αίνιγμα. Ένα αίνιγμα, ωστόσο, στο οποίο προσπάθησε να δώσει απαντήσεις το mentalfloss.com, μέσα από τέσσερις υποθέσεις που θα μπορούσαν να εξηγήσουν το λόγο που δεν μπορείτε να θυμηθείτε πολλά από την παιδική σας ηλικία.

Ποιο οι λόγοι που δεν έχετε καμία, σχεδόν, μνήμη από τη βρεφική σας ηλικία

Ο εγκέφαλός σας ήταν υπανάπτυκτος κάτι που υποστηρίζουν πολλοί νευροεπιστήμονες εξηγώντας ότι τα βρέφη δεν μπορούν να έχουν μακροχρόνιες αναμνήσεις, επειδή ο εγκέφαλός τους δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Ως βρέφη, ωστόσο, μπορούμε σίγουρα να έχουμε κάποιους τύπους αναμνήσεων. Στην πραγματικότητα, δύο από τα εγκεφαλικά μας συστήματα που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία μνήμης -ο ιππόκαμπος και ο μεσαίος κροταφικός λοβός- έχουν αναπτυχθεί αρκετά καλά τη στιγμή που είμαστε ενός έτους. Ωστόσο, ο προμετωπιαίος φλοιός δεν ωριμάζει πλήρως μέχρι τις αρχές της δεκαετίας των 20. Οι νευροεπιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η περιοχή του εγκεφάλου μας βοηθά να δημιουργήσουμε τις αναμνήσεις για πράγματα που μας συνέβησαν. Προτού αναπτυχθεί τουλάχιστον ο προμετωπιαίος φλοιός, ενδέχεται να είμαστε σε θέση να ανακαλέσουμε δεξιότητες ή να αναγνωρίσουμε αντικείμενα, αλλά δεν θα μπορέσουμε να δεσμεύσουμε ολόκληρες σκηνές στη μνήμη μας.

Η γλώσσα σας ήταν περιορισμένη

Μερικοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν μπορούμε να θυμηθούμε τα παιδικά μας χρόνια επειδή δεν μπορούσαμε να πλαισιώσουμε τις αναμνήσεις με γλωσσικούς όρους -και επομένως ποτέ δεν τις οργανώσαμε ή δεν τις αποθηκεύσαμε σωστά. Αν το καλοσκεφτείτε θα συνειδητοποιήσετε ότι η εκμάθηση της γλώσσας άλλαξε τον τρόπο που μπορούσατε να περιγράψετε και να αντιληφθείτε τον κόσμο. Έτσι, οι αναμνήσεις σας από τις προφορικές μέρες σας μπορεί να είναι λιγότερο ζωντανές επειδή ολόκληρο το σχήμα σας για την εκπροσώπηση του κόσμου ήταν διαφορετικό.

Δεν είχατε καμία αίσθηση του εαυτού σας

Άλλοι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι τα βρέφη πρέπει να αναπτύξουν μια αίσθηση του εαυτού τους πριν μπορέσουν να αναπτύξουν αναμνήσεις για πράγματα που τους συνέβησαν -γνωστά ως αυτοβιογραφικές αναμνήσεις. Τα μωρά που δεν καταλαβαίνουν πραγματικά ποιοι είναι θα δυσκολευτούν να διαλέξουν τα πράγματα που είναι προσωπικά συναφή.

Δεν είχατε κοινά στοιχεία για να τις συσχετίσετε

Υπάρχουν και ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να κάνουμε αναμνήσεις, απλώς έχουμε πρόβλημα να τις θυμόμαστε όσο μεγαλώνουμε. Είναι πιθανό να ξεχάσουμε διάφορα περιστατικά από την παιδική μας ηλικία επειδή δεν υπάρχουν ενδείξεις στο περιβάλλον μας για να μας βοηθήσουν να ενεργοποιήσουμε τις αναμνήσεις μας. Μπορεί να ξεχάσουμε τη βρεφική μας ηλικία επειδή η προοπτική μας έχει αλλάξει τόσο ριζικά από τότε που δύσκολα μπορούν να βρεθούν στοιχεία ανάκτησης. Ακόμα κι αν έχετε ζήσει στο ίδιο σπίτι όλη σας τη ζωή, ο κόσμος φαίνεται πολύ διαφορετικός από ό,τι όταν ήσασταν μωρό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για παράδειγμα, σκεφτείτε πώς θα φαινόταν το πρώτο σας πάρτι γενεθλίων στα μάτια σας. Τα έπιπλα υψώνονταν τεράστια από πάνω σας, το φαγητό ήταν δύσκολο να το απολαύσετε χωρίς δόντια και όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δεν προσκαλέσατε μιλούσαν μια παράξενη γλώσσα που δεν καταλαβαίνατε. Όμως, ως ενήλικας, δεν υπάρχει περίπτωση όλα αυτά να σας φαίνονται το ίδιο, οπότε δεν υπάρχει κάποιο κοινό χαρακτηριστικό στοιχείο που να προκαλεί τη μνήμη τους. Έτσι, μπορεί να ξεχάσουμε τη βρεφική μας ηλικία επειδή η προοπτική μας έχει αλλάξει τόσο ριζικά από την παιδική ηλικία που δύσκολα μπορούν να βρεθούν στοιχεία ανάκτησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.