Ο ερχομός ενός μωρού φέρνει πάρα πολλές αλλαγές στην ζωή μας, όπως στο σαλόνι που θα μετατραπεί σε παιδότοπο, το πρώτο δωμάτιο όμως που θα βιώσει τις μεγαλύτερες αλλαγές, είναι η κουζίνα σας.
Όσο ήμουν έγκυος σκεφτόμουν ότι οι αλλαγές που έπρεπε να γίνουν στο σπίτι αφορούσαν στο παιδικό δωμάτιο και μερικώς στη διαρρύθμιση των επίπλων στο σαλόνι, για να χωρέσει ο πρώτος βρεφικός «εξοπλισμός» ή αλλιώς ριλάξ, πάρκο, φωλιά στον καναπέ και μερικά παιχνίδια. Δεν φανταζόμουν όμως ποτέ ότι το δωμάτιο που θα άλλαζε πιο πολύ από όλα θα ήταν η κουζίνα και μαζί του η μαγειρική μας καθημερινότητα. Ιδού, λοιπόν, τι θα δείτε και εσείς να αλλάζει στην κουζίνα σας, όταν αποκτήσετε μωρό, για να είσαστε προετοιμασμένες.
1. Ο πάγκος γεμίζει με νέες ηλεκτρικές συσκευές
Ξέρω ότι σε όσα κείμενα έχουμε γράψει σχετικά με το πως η κουζίνα να είναι καθαρή και τακτοποιημένη, δεν παραλείπουμε ποτέ να αναφέρουμε πόσο σημαντικό είναι να μην γεμίζει ο πάγκος με πολλές ηλεκτρικές συσκευές. Όταν έχετε μωρό όμως, μπορείτε -και πρέπει- να παραλείψετε αυτό το tip, γιατί το μικρό σας έχει τις δικές του ηλεκτρικές συσκευές και του είναι τόσο απαραίτητο να βρίσκονται συνεχώς σε ετοιμότητα στον πάγκο της κουζίνας, όσο είναι για εμάς η καφετιέρα!
Στα καταστήματα με βρεφικά είδη και ηλεκτρικά θα βρείτε πολλές ηλεκτρικές συσκευές, για δεκάδες χρήσεις, που ίσως δεν είχατε ποτέ φανταστεί. Εγώ πάλι, από τη δική μου εμπειρία, θα σας πω ότι χρειάζεστε σίγουρα αποστειρωτή για μπιμπερό και πιπίλες, θερμαντήρα μπιμπερό για να ζεσταίνετε το μητρικό γάλα που έχετε αποθηκευμένο στο ψυγείο και στην κατάψυξη ή να ζεσταίνετε νερό για τη φόρμουλα και όταν το μωρό ξεκινήσει τις στέρεες τροφές έναν ατμομάγειρα – μπλέντερ, για την προετοιμασία των γευμάτων του.
2. Η κουζίνα αποκτάει περισσότερο χρώμα
Όχι από την ευτυχία που σας κάνει να τα βλέπετε όλα ρόδινα, αλλά από τα μπιπερό (ένα – δύο δεν είναι ποτέ αρκετά), τις πιπίλες (φροντίστε να έχετε τουλάχιστον 3 ειδικά τους πρώτους μήνες που θα πρέπει να είναι πάντα αποστειρωμένες), τα μπολάκια, τις βούρτσες για τα μπίμπερό, τα πιατάκια φαγητού κλπ., που κυκλοφορούν σε πολλά χρώματα και σχέδια και κάνουν την κουζίνα σας πιο ζωηρή και παιχινιδιάρικη από ποτέ. Δίπλα σε αυτά, βάλτε και τις φωτογραφίες του μωρού με μαγνητάκια στην πόρτα του ψυγείου…
3. Τα σκεύη αποκτούν νέες χρήσεις
Μπορεί το μωρό να έχει τις δικές του ηλεκτρικές συσκευές και τα δικά του σκεύη φαγητού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα «βάλει χέρι» και στα δικά σας. Ψάχνατε, για παράδειγμα, τι να κάνετε τα άδεια γυάλινα βαζάκια που έχετε καταχωνιασμένα σε ένα ντουλάπι καιρό; Μπορούν να φιλοξενήσουν τις επιπλέον θηλές για μπιμπερό που έχετε σε απόθεμα μήπως χρειαστούν (π.χ. όταν δοκιμάζετε διαφορετικής ροής θηλές για να δείτε ποιες βολεύουν περισσότερο το μωρό). Επίσης, ένα ορθογώνιο βαθύ μπολ μπορεί να γίνει καλαθάκι για τα μπιμπερό, για να τα έχετε κάπου συγκεντρωμένα.
4. Γίνεστε οι καλύτεροι πελάτες του μανάβη
Ποτέ πριν στην κουζίνα σας δεν είχατε τόσα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσο όταν αρχίζει το μωρό να τρώει τις πρώτες του στέρεες τροφές! Η μεγάλη αυτή ποικιλία υγιεινών τροφών δε, κάνει και εσάς να αναθεωρείτε προς το καλύτερο τις διατροφικές σας συνήθειες. Πλέον, ο κανόνας κατανάλωσης 5 μερίδων από φρούτα και λαχανικά την ημέρα, είναι απαράβατος στο σπίτι! Οφέλη για όλη την οικογένεια, λοιπόν.
5. Για την κομποστοποίηση, πόσα ξέρετε;
Και μιας και αναφερθήκαμε στο κομμάτι των φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην κουζίνα, να σας πούμε ότι μία ακόμη από τις αλλαγές που θα σκεφτείτε να κάνετε, είναι να ξεκινήσετε κομποστοποίηση. Αρκεί 1 εβδομάδα προετοιμασίας γευμάτων και σνακ για το μωρό και για εσάς, για να δείτε ότι καταλήγουν στα σκουπίδια μεγάλες ποσότητες από φλούδες και κομμάτια φρούτων και λαχανικών. Γιατί λοιπόν να μην αξιοποιήσετε τα οργανικά σκουπίδια της κουζίνας για να φτιάξετε λίπασμα για τις γλάστρες σας; Έτσι, βοηθάτε τα φυτά σας να αναπτυχθούν σωστά, μειώνετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα και φροντίζετε για ένα καλύτερο περιβαλλοντικό μέλλον για τα παιδιά σας. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένας ειδικός κάδος κομποστοποίησης.
6. Γίνεστε αστέρι στον προγραμματισμό!
Όταν μπαίνει το μωρό στο σπίτι και ειδικά από τη στιγμή που ξεκινάει να τρώει και εκείνο στέρεες τροφές, ο αυθορμητισμός στο μαγείρεμα και στις αγορές στο σούπερ μάρκετ πάει περίπατο! Πρέπει να μάθετε να υπολογίζετε σωστά πόσα φρούτα, λαχανικά και στη συνέχεια κρέας χρειάζεστε για τα βρεφικά γεύματα και να ελέγχετε πάντα αν έχετε επαρκή ποσότητα βρεφικού γάλακτος σε περίπτωση που δεν θηλάζετε. Μαζί με τα βρεφικά γεύματα, σε πρόγραμμα μπαίνουν και τα δικά σας, αν δεν θέλετε να μένετε νηστικοί τα βράδια ή να παραγγέλνετε συνέχεια delivery.Κάθε εβδομάδα λοιπόν, αποφασίστε και τι δικά σας φαγητά θέλετε να φτιάξετε τις επόμενες ημέρες (στο olivemagazine.gr έχουμε προτάσεις για όλα τα γούστα) και προγραμματίστε ανάλογα τις αγορές σας από το σούπερ μάρκετ. Άλλωστε, οι πιθανότητες να έχετε χρόνο να πετάγεστε κάθε λίγο στο σούπερ μάρκετ για ένα τυχαίο υλικό μίας συνταγής που αποφασίσατε εκείνη τη στιγμή ότι θέλετε να φτιάξετε, είναι ελάχιστες.
Extra tip: Αν δεν θέλετε να περιορίσετε τη δημιουργικότητα σας στο μαγείρεμα, φροντίστε τουλάχιστον να εφοδιάσετε τα ντουλάπια και την κατάψυξη σας με υλικά που χρησιμοποιείτε συχνά (ρύζι, ζυμαρικά, σάλτσες, μπαχαρικά, ψάρια, κρέας, κατεψυγμένα λαχανικά).
7. Αποκτάτε έξτρα δεξιότητες, όπως μαγείρεμα με 1 χέρι!
Δεν χρειάζετε να γίνετε ζογκλέρ, αλλά ξέρετε πόσες φορές θα χρειαστεί να ανακατέψετε το φαγητό με το ένα χέρι, ενώ με το άλλο κρατάτε αγκαλιά το μωράκι σας; Υπάρχει βέβαια και η εναλλακτική του μάρσιπου, που εξυπηρετεί πολύ και όταν θέλετε να βάλετε ή να βγάλετε τα πιάτα από το πλυντήριο. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε ποτέ ότι προτεραιότητα έχει η ασφάλεια και η δική σας και του μωρού, γι αυτό δεν προσπαθείτε να κόψετε με μαχαίρι όσο έχετε αγκαλιά το μωρό και δεν ανακατεύετε κατσαρόλες ή τηγάνια που πιτσιλάνε έντονα.
8. Κάνετε χώρο για μία επιπλέον καρέκλα…
Θα λατρέψετε το καρεκλάκι του φαγητού, όταν πλέον το μωρό σας θα μπορεί να καθίσει εκεί -συνήθως από τον 6ο μήνα και μετά. Εκεί θα μπορείτε να το ταΐζετε πιο εύκολα από ο,τι στηριγμένο στο ένα χέρι σας και εκεί, θα μπορεί να κάθεται με ασφάλεια και να σας παρατηρεί όσο κάνετε τις δουλειές σας στην κουζίνα (για να μην χρειαστεί να μαγειρεύετε πάντα με το 1 χέρι, όπως είπαμε πριν).
Προσωπικά, μέχρι να έρθει η ώρα για το καρεκλάκι, στην κουζίνα φέρνω πάντα και το ριλάξ που πολλές φορές ανεβάζω επάνω στο τραπέζι, ώστε η κόρη μου να μπορεί να με βλέπει καλύτερα και να αισθάνεται ότι κάνουμε κάτι παρέα. Η εκτέλεση μιας συνταγής, εάν την αφηγηθείτε με τον κατάλληλο τόνο στη φωνή, μπορεί κάλιστα να μοιάζει με μικρή ιστοριούλα!
9. Έρχονται τα πάνω – κάτω στα ντουλάπια
Δεν εννοώ την αναστάτωση, αλλά την αλλαγή στη χωροταξία. Με άλλα λόγια, όταν έρχεται μωρό στο σπίτι και ειδικά όταν αυτό αρχίσει να μπουσουλάει και να εξερευνεί τα πάντα, ένα από τα πρώτα πράγματα που αλλάζουν είναι οι θέσεις των αντικειμένων στα ντουλάπια. Βαριές κατσαρόλες και εύθραυστα σκεύη μετακομίζουν στα επάνω ντουλάπια και τη θέση τους παίρνουν μπολ και λεκανίτσες. Εννοείται ότι τα μαχαίρια φυλάσονται σε σημεία που δεν έχουν πρόσβαση τα παιδιά και όσο για τα καθαριστικά και τα απορρυπαντικά, πρέπει ιδανικά να μπουν σε ντουλάπι εκτός κουζίνας, που είτε δεν είναι εύκολα προσβάσιμο από τα παιδιά είτε κλειδώνει.
10. Το πάτωμα είναι πιο καθαρό από ποτέ!
Αν πριν αποκτήσετε παιδί φροντίζατε μία φορά για την καθαριότητα του πατώματος, τώρα αυτό πολλαπλασιάζεται! Σκεφτείτε ότι το μωρό σας θα αρχίσει κάποια στιγμή να μπουσουλάει μέσα στην κουζίνα και να αφήνει στο πάτωμα παιχνίδια, που στη συνέχεια βάζει στο στόμα του. Επειδή δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση να το αποφύγετε αυτό, φροντίστε ώστε πάντα το πάτωμα να είναι πεντακάθαρο.