Από πολύ μικρή κιόλας ηλικία τα παιδιά πρέπει να μάθουν να ακολουθούν ένα σωστό και υγιεινό πρόγραμμα διατροφής που να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων. Στόχος είναι να απορροφούν όλα τα θρεπτικά συστατικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη τους. Γι’ αυτό και οι γονείς φροντίζουν να ετοιμάζουν υγιεινά και νόστιμα φαγητά για τα παιδιά του.
Πολλές όμως είναι εκείνες οι μαμάδες που πιστεύουν πως το παιδί πρέπει να καταναλώνει αρκετό κρέας για να μπορεί να έχει περισσότερη απορρόφηση σιδήρου. Μήπως τελικά το παρακάνουν; Ποιες είναι οι ιδανικές ποσότητες κρέατος που πρέπει να καταναλώνει ένα παιδί;
Παιδίατροι και διατροφολόγοι, τονίζουν ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη για την ακριβή ποσότητα πρωτεϊνών ή κρέατος που «πρέπει» να καταναλώνει ένα παιδί ανά ηλικία.
Ωστόσο αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η διατροφή των παιδιών και των εφήβων πρέπει να περιέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες: γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, πρωτεϊνούχα τρόφιμα (ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, κρέας, αυγά, τυρί), αμυλούχα (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες), τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (φρούτα και λαχανικά), καθώς και λίπη (κυρίως ελαιόλαδο).
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πώς το παιδί πρέπει να τρώει σε καθημερινή βάση :
– 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως γάλα και γιαούρτι), δημητριακά, κατά προτίμηση ολικής αλέσεως,
– 2-4 φρέσκα φρούτα,
– Μεσημέρι και βράδυ φρέσκιες σαλάτες και μαγειρεμένα λαχανικά, ελαιόλαδο, που θα προστίθεται ωμό σε σαλάτες και στο μαγειρευτό φαγητό.
Όσον αφορά την υπόλοιπη διατροφή του παιδιού εντός της εβδομάδας, αυτή θα πρέπει να είναι 2 φορές ψάρι, 1 φορά κοτόπουλο, 1 φορά όσπρια, 1 φορά ζυμαρικά και 1 φορά ένα λαδερό φαγητό.
Το κόκκινο κρέας μπορεί να υπάρχει μόλις 1 φορά ανά εβδομάδα και να είναι άπαχο.
Σχετικά με την κάλυψη των αναγκών σε σίδηρο, το κοτόπουλο και το ψάρι, περιέχουν σίδηρο, αλλά σε λίγο μικρότερη ποσότητα. Σε συνδυασμό με την προσλαμβανόμενη ποσότητα σιδήρου από το αυγό και τα όσπρια, μπορεί με ευκολία να καλύψει τις ανάγκες ενός παιδιού.
Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης το υγιεινό μαγείρεμα των τροφών, η χρήση ελαιόλαδου -με μέτρο- και ο περιορισμός του αλατιού, το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί από φυσικά μυρωδικά (π.χ. ρίγανη ή λεμόνι), που νοστιμίζουν το φαγητό χωρίς να επιβαρύνουν τον παιδικό οργανισμό.