Πολλοί γονείς διστάζουν να προγραμματίσουν διακοπές το καλοκαίρι όταν το μωρό τους είναι μερικών μηνών. Αισθάνονται ανασφάλεια και προτιμούν να μείνουν στο σπίτι για κάθε ενδεχόμενο.
Όμως, όλα μπορούν να εξελιχθούν ομαλά αν οι γονείς προγραμματίσουν και οργανώσουν ορισμένα πράγματα. Ποια είναι αυτά;
-Το βρέφος θα πρέπει να έχει κάνει τα απαραίτητα εμβόλια μερικές εβδομάδες πριν αναχωρήσετε.
-Με όποιο μέσο κι αν ταξιδεύετε, φροντίστε να μην εκτίθεται στον ήλιο και να μην είναι σε κλιματιζόμενο χώρο με δυνατή ψύξη (πλοίο).
-Αντίστοιχα, στο αυτοκίνητο η θερμοκρασία πρέπει να είναι δροσερή, να ανανεώνεται ανα τακτικά διαστήματα ο αέρας και να υπάρχουν στα παράθυρα του ΙΧ σκίαστρα. Επιπροσθέτως, η ασφαλής μεταφορά προϋποθέτει ειδικό κάθισμα με ζώνες ασφαλείας τεσσάρων σημείων, τοποθετημένο στην πίσω θέση του αυτοκινήτου, και πάντα υπό το άγρυπνο μάτι της μητέρας, καθισμένης δίπλα του, για τυχόν αναγωγές.
-Δεν πρέπει να ταΐζετε το μωρό εν κινήσει, ούτε λίγο πριν ξεκινήσετε το ταξίδι. Φροντίστε επίσης να ενυδατώνετε το μωρό με υγρά ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
– Για μακρινές αποστάσεις επιβάλλονται σύντομες στάσεις για ξεμούδιασμα – αλλαγή πάνας, η οποία θα πρέπει να είναι βρεγμένη, ένδειξη ότι τα παρεχόμενα υγρά είναι ικανοποιητικά.
-Αν δεν θηλάζετε, θα πρέπει στο ξενοδοχείο ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο που θα πάτε, να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες ανέσεις για τη φροντίδα του μωρού, όπως:
δυνατότητα βρασμού σκευών και υγρών, δροσερό κατάλυμα. Οι βρασμένες τροφές διατηρούνται με ασφάλεια στο ψυγείο για 4 – 5 ώρες το πολύ.
– Η έκθεση στον ήλιο απαγορεύεται από τις 11.30 π.μ. έως τις 5 μ.μ. Το μωρό πρέπει να φοράει πάντα αντηλιακό στα ακάλυπτα μέρη του σώματος του και καπέλο.
– Να επιλέξετε καθαρή παραλία χωρίς πολύ κόσμο και να προτιμήσετε καλύτερα τις απογευματινές ώρες.
– Αν το βάλετε σε καροτσάκι, τοποθετήστε το στη σκιά ή κάτω από μια ομπρέλα, φροντίζοντας να έχει τον ήλιο στην πλάτη του.
– Έχετε μαζί σας δροσερό νερό για να του δίνετε συχνά.
– Προσέξτε πολύ το γάλα ή το φαγητό που κουβαλάτε μαζί σας στην παραλία για να το ταΐσετε. Καλύτερα αυτό να γίνει στο σπίτι, καθώς η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιο σκεύος ή η τροφή από παθογόνα μικρόβια είναι μεγάλη.
-Για να αποφύγουμε τα τσιμπήματα από έντομα, θα πρέπει, μετά τη δύση του ηλίου, τα ρουχαλάκια του μωρού να είναι ανοι χτόχρωμα και να καλύπτουν όλο το μήκος των άκρων. Επίσης, να εφαρμόζονται στα ρούχα μικρές ποσότητες αντικουνουπικών σκευασμάτων ειδικών για βρέφη.
Και μην ξεχνάτε:
-Να επιλέξετε το μέρος των διακοπών σας με βάση τις ανάγκες του μωρού σας. Φροντίστε να έχετε γρήγορη πρόσβαση σε νοσοκομείο σε περίπτωση που χρειαστεί, καθώς και να υπάρχει διαθέσιμος παιδίατρος στην περιοχή.
-Να έχετε μαζί σας φορητό φαρμακείο.
Καλές διακοπές!