Οι γυναίκες που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention από Κινέζους ερευνητές.
Επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Σιτσουάν της Δυτικής Κίνας, με επικεφαλής τον ογκολόγο Xuelei Ma, αξιολόγησαν στοιχεία από 61 μελέτες που αφορούσαν συνολικά περίπου 3,9 εκατομμύρια άτομα μεταξύ των οποίων εμφανίστηκαν 114.600 περιπτώσεις καρκίνου σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία.
Από την ανάλυση προέκυψε ότι, η μακροχρόνια εργασία των γυναικών σε νυχτερινές βάρδιες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 19%, σε σχέση με τις γυναίκες που εργάζονταν στο πρωινό ωράριο. Ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 41% για καρκίνους του δέρματος, κατά 32% για καρκίνους του μαστού και κατά 18% για καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ειδικά για τον καρκίνο του μαστού, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 3,3% για κάθε επιπρόσθετα πέντε χρόνια νυχτερινής εργασίας.
Πρέπει να αναφερθεί ότι ο αυξημένος κίνδυνος αφορούσε μόνο τις γυναίκες που εργάζονταν νύχτα, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και όχι στις άλλες γεωγραφικές περιοχές, κάτι που προκάλεσε έκπληξη στους ερευνητές. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι ενδεχομένως οι Ευρωπαίες και Αμερικανίδες να έχουν αυξημένα επίπεδα ορμονών που ευνοούν την εκδήλωση καρκίνου.
Ειδικά οι νοσηλεύτριες που εργάζονταν σε νυχτερινές βάρδιες είχαν υψηλότερο κίνδυνο, κατά 58%, εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και ακολουθούσαν οι καρκίνοι του γαστρεντερικού συστήματος κατά 35% και των πνευμόνων κατά 28%.