Αυτό το διάστημα δεκάδες νέοι που δεν κατάφεραν να «περάσουν» σε κάποιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ή ακόμη και εκείνοι που θέλουν έξτρα γνώση και μάθηση, ψάχνουν για σχολές που θα καλύψουν τα «θέλω» τους. Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετά δηµόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, με μεγάλη γκάμα ειδικοτήτων.
Η εξειδίκευση που προσφέρουν τα ΙΕΚ αλλά και οι αποκαλούμενες “μοντέρνες” ειδικότητες οδήγησαν σε ραγδαία επέκτασή τους .
Οπως λένε οι παλαιότεροι σπουδαστές οι σπουδές τα ΙΕΚ δίνουν τη δυνατότητα στους αποφοίτους να έχουν πολύ καλές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης. Και εξηγούν οτι η αγορά ψάχνει για απόφοιτους που έχουν αποκτήσει εξειδίκευση σε κάποιον τομέα, όπως για παράδειγμα νοσηλευτικής τραυματολογίας, ειδικός φοροτεχνικού γραφείου, τεχνικός μαγειρικής τέχνης, ειδικός σε θέματα αισθητικής .
Οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι οι εξής: βοηθός φυσικοθεραπείας, βοηθός βρεφονηπιοκόμων, τεχνικός κομμωτικής τέχνης, βοηθός φαρμακείου, τεχνικός μαγειρικής τέχνης, τεχνικός αισθητικής τέχνης και μακιγιάζ, τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής ενώ περιζήτητες είναι και ειδικότητες που σχετίζονται με τη γεωπονία, τη διατροφή, τα τουριστικά, τεχνικές ειδικότητες όπως ηλεκτρολόγοι κ.λπ.
Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης παρέχουν επαγγελματική κατάρτιση σε αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αποφοίτους Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης, διάρκειας πέντε εξαμήνων (τέσσερα εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και ένα εξάμηνο Πρακτικής Ασκησης ή Μαθητείας).Το “ατού” των ΙΕΚ, στην αγορά εργασίας είναι οτι οι ειδικότητες τους θεωρούνται πρωτοποριακές, σύγχρονες και κυρίως προσαρμοσμένες στις ανάγκες της αγοράς, καθώς εκσυγχρονίζονται συνεχώς. Το γνωστικό αντικείμενο είναι πάντα πολύ συγκεκριμένο , όπως ειδικός στο μακιγιάζ, τη μαγειρική, τη λογιστική ή to web design.
Οι καταρτιζόμενοι παρακολουθούν υποχρεωτικά θεωρητικά, εργαστηριακά και μεικτά μαθήματα. Κατά τη διάρκεια της κατάρτισης, η αξιολόγηση των καταρτιζομένων γίνεται τόσο με τη διενέργεια εξετάσεων προόδου, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, όσο και με τη διενέργεια τελικών εξετάσεων στο τέλος του εξαμήνου.
Η επιλογή των καταρτιζομένων στα Δημόσια και στα Ιδιωτικά ΙΕΚ πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου για το χειμερινό εξάμηνο κατάρτισης και στα τέλη Ιανουαρίου για το εαρινό εξάμηνο. Οσοι επιθυμούν να σπουδάσουν στα Δημόσια ΙΕΚ, υποβάλλουν αίτηση στο/στα ΙΕΚ της προτίμησής τους, προσκομίζοντας τα παρακάτω δικαιολογητικά:
• Πρωτότυπο τίτλο σπουδών (απολυτήριο ή πτυχίο).
• Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.
• Πιστοποιητικό προϋπηρεσίας στην ειδικότητα που επιθυμούν να επιλεγούν (εφόσον έχουν).
• Βεβαίωση ιδιότητας τέκνου πολύτεκνης οικογένειας (εφόσον τυγχάνουν της ιδιότητας αυτής).
Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται μηχανογραφικά, με βάση τη βαθμολογία του τίτλου σπουδών, την ηλικία, την τυχόν προϋπηρεσία και την ιδιότητα τέκνου πολύτεκνης οικογένειας.
Κάθε έτος κατάρτισης αποτελείται από δύο αυτοτελή εξάμηνα, το χειμερινό και το εαρινό. Οι καταρτιζόμενοι παρακολουθούν υποχρεωτικά θεωρητικά, εργαστηριακά και μεικτά μαθήματα. Οι καταρτιζόμενοι που ολοκληρώνουν επιτυχώς την κατάρτισή τους στα Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ, λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Η βεβαίωση αυτή τούς δίνει το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου δευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάστασης.
Πρόσβαση στη Μεταδευτεροβάθμια Επαγγελματική Κατάρτιση έχουν οι:
Απόφοιτοι ΓΕ.Λ.
Απόφοιτοι ΕΠΑ.Λ – ΕΠΑ.Σ (στο γ’ εξάμηνο συναφούς ειδικότητας)
Απόφοιτοι οποιουδήποτε άλλου τύπου λυκείου
Απόφοιτοι Γυμνασίου (πρόσβαση σε ορισμένες ειδικότητες)
Αλλοδαποί υπήκοοι τόσο των χωρών της Ε.Ε. όσο και εκτός Ε.Ε. (κάτοχοι βεβαίωσης ελληνομάθειας)
Ο Ο.Ε.Ε.Κ. είναι ο μόνος κρατικός φορέας ο οποίος πιστοποιεί την αρχική επαγγελματική κατάρτιση που παρέχεται στα Ι.Ε.Κ. της χώρας.
Δύο φορές του χρόνο, πραγματοποιούνται Εξετάσεις Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης. Στις εξετάσεις αυτές, οι απόφοιτοι των Δημοσίων και Ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. διαγωνίζονται σε εθνικό επίπεδο. Οι επιτυχόντες αποκτούν το Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης (απόφοιτοι ειδικοτήτων 4 εξαμήνων – (Μεταλυκειακές επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης) ή το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου 1 (απόφοιτοι ειδικοτήτων 2 εξαμήνων – Μεταγυμνασιακές).
Επίσης, οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν οτι ότι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους οι καταρτιζόμενοι τυγχάνουν αναβολής από τη στράτευση.
Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόµενοι θα πρέπει να ξέρουν ότι σε όλες τις περιφέρειες της χώρας υπάρχουν δηµόσια ΙΕΚ και σε σχεδόν όλες τις µεγάλες πόλεις υπάρχουν και ιδιωτικά ΙΕΚ.