ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μην είστε βέβαιοι ότι ο Β.Πούτιν έθεσε θέμα δραχμής για την Ελλάδα... «στο άσχετο»!
prodeals

Tα βασικά σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε σε σχέση εξάρτησης

Tα βασικά σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε σε σχέση εξάρτησης

Ίσως αντί για τις μελισσούλες και την ερωτική τους ζωή θα έπρεπε να μας μιλούν για τις πεσκανδρίτσες. Αυτό το (πεντανόστιμο) ψάρι έχει έναν καταπληκτικό τρόπο να αναπαράγεται: Όταν ο αρσενικός συναντά μία θηλυκιά, κολλάει επάνω της μέχρι που κυριολεκτικά απορροφάται από το σώμα της.

Πριν γελάσετε με αυτή την ιδιαίτερη πληροφορία από το ζωικό βασίλειο, σκεφτείτε προσεκτικά: Μήπως έχουν αρχίσει να σας φυτρώνουν λέπια;

Είναι πιο εύκολο από ό,τι νομίζετε. Ξαφνικά ξυπνάμε ένα πρωί, σκεφτόμαστε τη ζωή και τη σχέση μας και συνειδητοποιούμε ότι ο εαυτός μας χάθηκε κάπου στη μετάφραση. Όσο φυσιολογικό και όμορφο και αν είναι το να θέλουμε να περνάμε αρκετό και ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφό μας, προκειμένου η σχέση μας να είναι υγιής θα πρέπει και οι δύο να διατηρούμε την ανεξαρτησία μας και να σχεδιάζουμε την καθημερινότητα και το μέλλον μας με κάποιον βαθμό αυτονομίας. Με άλλα λόγια, είναι σημαντικό να οριοθετούμε τον εαυτό μας και να μην μπερδεύουμε την αλληλοϋποστήριξη με την… συσσωμάτωση!

Φυσικά αυτή η ερμηνεία του «έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν» δεν συμβαίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Αυτός είναι και ένας από τους κυριότερους λόγους που συνήθως δεν το αντιλαμβανόμαστε μέχρι να φτάσουμε σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή, με τη σχέση να έχει κορεστεί και τον έναν από τους δύο συντρόφους να αισθάνεται θυμωμένος και αδικημένος. Τέτοια συναισθήματα οφείλονται στο γεγονός ότι οι σχέσεις εξάρτησης συνήθως έχουν πολύ διακριτούς ρόλους: Ο ένας σύντροφος υιοθετεί τον ρόλο του ανθρώπου που προσφέρει, ενώ ο άλλος (συχνά χωρίς να το συνειδητοποιεί) βρίσκεται διαρκώς στη θέση του αποδέκτη. Τα παρακάτω σημάδια θα σας βοηθήσουν να διακρίνετε εγκαίρως αν η σχέση σας εντάσσεται ή απειλεί να ενταχθεί σε αυτή την κατηγορία και να κάνετε τα απαραίτητα βήματα για να τη σώσετε.

1. Έχετε μετατραπεί σε νοσοκόμα

Μα δεν πρέπει να υποστηρίζουμε το ταίρι μας; Σίγουρα πρέπει. Όμως αν έχετε την τάση να τοποθετείτε τις ανάγκες του πάνω από τις δικές σας και να κάνετε πράγματα για εκείνον που κανονικά θα έπρεπε να αναλαμβάνει μόνος του, ίσως η κατάσταση δεν είναι και τόσο αθώα. Για παράδειγμα, είναι άλλο πράγμα το να ετοιμάζετε τη φορολογική του δήλωση γιατί δεν έχει ιδέα από τέτοιες διαδικασίες και άλλο να αναλαμβάνετε να τακτοποιήσετε τους λογαριασμούς του σπιτιού του στην αρχή κάθε μήνα γιατί «είναι πολύ αφηρημένος». Άλλο ένα δείγμα που θα πρέπει να σας προβληματίσει, είναι το να μην του λέτε ποτέ «όχι» όταν σας ζητά κάτι και αμέσως μετά να αισθάνεστε θυμό ή αδικία.

2. Είστε άλλος άνθρωπος

Οι άνθρωποι που έχουν σημασία για τη ζωή μας πάντα μας ωθούν σε νέα ενδιαφέροντα, καθώς μας φέρνουν σε επαφή με πράγματα που ενδέχεται να μην είχαμε ανακαλύψει μόνοι μας. Ωστόσο, αν μέχρι πέρσι ακούγατε αποκλειστικά πειραματική τζαζ και φέτος είστε κάθε Σάββατο στα μπουζούκια, ίσως αυτό που άλλαξε δεν είναι το μουσικό σας γούστο, αλλά η ανάγκη σας να γίνετε αυτό που πιστεύετε ότι επιθυμεί ο σύντροφός σας. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να λάβετε άμεσα τα μέτρα σας, γιατί είναι πολύ εύκολο να καταλήξετε να χάνετε τον εαυτό σας, πράγμα επικίνδυνο για εσάς, τη σχέση σας μαζί του αλλά και όλες τις υπόλοιπες σχέσεις σας.

3. Είναι αποκλειστική σας προτεραιότητα

Είναι υπέροχο όταν δείχνουμε την αγάπη μας στο ταίρι μας, όμως δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο μόνος άνθρωπος που έχετε αγαπήσει. Η οικογένεια και οι φίλοι σας έχουν επίσης ανάγκη από την παρέα σας, και εσείς από τη δική τους. Σε περίπτωση που κανονίζετε να τους δείτε μόνο όταν ο σύντροφός σας έχει ήδη προγραμματίσει κάτι που δεν σας συμπεριλαμβάνει ή ανησυχείτε για το αν έχει θυμώσει ή αισθάνεται άσχημα όταν τον αφήνετε μόνο του για να πιείτε καφέ με μία φίλη σας, δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα. Εκτός από το ότι αυτή η συμπεριφορά φθείρει τη σχέση σας, δημιουργεί και έναν ακόμη μεγάλο κίνδυνο: Πολλοί άνθρωποι, ενώ ξέρουν ότι πρέπει να χωρίσουν, αισθάνονται ότι δεν έχουν πλέον κανέναν εκτός από τον ή την σύντροφό τους και μένουν στη σχέση, ακόμη και σε περιπτώσεις που βιώνουν κακοποίηση.

4. Έχετε φτάσει την ενσυναίσθηση σε νέα επίπεδα

Καλό πράγμα η αλληλοκατανόηση, δεν λέμε, όπως και η αντίληψη της συναισθηματικής κατάστασης των αγαπημένων μας. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι φυσιολογικό να μπορείτε να αισθανθείτε χαρά μόνο όταν εκείνος είναι καλά, ούτε να ανησυχείτε διαρκώς για εκείνον. Για να καταλάβετε αν συμβαίνει το δεύτερο, αναρωτηθείτε μήπως τώρα τελευταία μιλάτε περισσότερο στους φίλους σας για τα δικά του προβλήματα παρά για τα δικά σας.

5. Θέλετε να μπείτε στο μυαλό του

Εντάξει, οι ανασφάλειες είναι πανανθρώπινο πρόβλημα και δεν συνεπάγονται ότι η σχέση σας είναι τοξική. Όμως αν σας ανησυχεί διαρκώς η γνώμη του συντρόφου σας και φροντίζετε να προσαρμόζετε τη συμπεριφορά σας σε αυτό που πιστεύετε ότι θα προτιμούσε, καταλήγετε να καταπιέζεστε και να εξαρτάστε απολύτως από τις απόψεις του. Αντίστοιχα, είναι πολύ κακό σημάδι αν μονίμως θέλετε να ξέρετε πού βρίσκεται, τι κάνει και τι σκέφτεται. Εκτός από το προφανές πρόβλημα της έλλειψης εμπιστοσύνης, αυτό σας αποτρέπει από το να ασχοληθείτε με τη δική σας ζωή και τα δικά σας όνειρα και επιθυμίες.

6. Έχετε ξαναδεί το ίδιο έργο

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κατά πάσα πιθανότητα, αυτή η πληροφορία δεν έρχεται σαν σοκ: Πολλοί άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν συντρόφους που πιστεύουν ότι μπορούν να «σώσουν». Αυτό μπορεί να σχετίζεται με διάφορα πράγματα, πάντως συνήθως δημιουργεί και μία επιπλέον αίσθηση ασφάλειας στο άτομο που αναλαμβάνει τον ρόλο του «σωτήρα», καθώς αισθάνεται πως ο σύντροφός του έχει ανάγκη από τη βοήθειά του και επομένως δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.