ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αν δεν ψηφίσουν οι νεοδημοκράτες στον ΣΥΡΙΖΑ όπως έκαναν στο ΠΑΣΟΚ «δεν έχει γούστο»
prodeals

Πως θα καταλάβεις ότι ήρθε η ώρα να γίνεις γονιός

Πως θα καταλάβεις ότι ήρθε η ώρα να γίνεις γονιός

Η απόκτηση παιδιού είναι η μεγαλύτερη από όλες τις μεγάλες αποφάσεις. Όσο μαγικό και αν είναι να παρακολουθούμε έναν άνθρωπο να μεγαλώνει και να διαμορφώνεται μπροστά στα μάτια μας, η ευθύνη και οι δυσκολίες που συνοδεύουν αυτή την εμπειρία σε καμιά περίπτωση δεν είναι αμελητέες. Για να είστε σίγουροι ότι είστε έτοιμοι για αυτό το μεγάλο βήμα, βεβαιωθείτε πως έχετε υπολογίσει σωστά τις παρακάτω παραμέτρους.

Έχετε σκεφτεί το μέγεθος της δέσμευσης;

Εκτός από τα τεράστια αποθέματα αγάπης, για την ανατροφή ενός παιδιού απαιτούνται και ψυχικές αντοχές αλλά και οικονομικοί πόροι. Σκεφτείτε πώς φαντάζεστε τη ζωή σας ως γονείς, τι υλικά αγαθά και πρόσβαση σε δραστηριότητες και εκπαίδευση θεωρείτε απαραίτητο να έχει το μικρό σας και κατά πόσον είστε ψυχολογικά έτοιμοι για τις αλλαγές που θα φέρει στην καθημερινότητά σας ένα μωρό.

Πώς σας δημιουργήθηκε η επιθυμία;

Δεν είναι σπάνιο ένα μεγάλο γεγονός – θετικό ή αρνητικό – να γεννά τις πρώτες σκέψεις για την απόκτηση παιδιού. Αν έχει προηγηθεί κάτι τέτοιο, αφήστε να περάσει λίγος καιρός πριν πάρετε την τελική σας απόφαση. Θυμηθείτε πως το στερεότυπο που θέλει τα μωρά να λειτουργούν ως σανίδες σωτηρίας για μια σχέση ή έναν γάμο σε κρίση δεν επιβεβαιώνετε πάντα. Αντιθέτως, πολλές φορές η πίεση που ασκείται στα ζευγάρια από τη γονεϊκότητα δημιουργεί ρωγμές που απαιτούν προσπάθεια για να επουλωθούν.

Πώς φαντάζεστε τη ζωή σας αν δεν γίνετε γονείς;

Όσο και αν θέλετε να κάνετε ένα μωράκι, ίσως προηγείται η εκπλήρωση κάποιου άλλου ονείρου σας. Σκεφτείτε πώς θα θέλατε να είναι τα επόμενα χρόνια της ζωής σας αν δεν περιελάμβαναν την ανατροφή ενός παιδιού. Ενδέχεται τα σχέδιά σας να μην έρχονται σε σύγκρουση με αυτό το βήμα, όμως δεν αποκλείεται να αξίζει να το καθυστερήσετε για λίγο ακόμη.

Είναι καθαρά δική σας απόφαση;

Ίσως οι γονείς ή οι φίλοι σας σάς ασκούν άμεση ή έμμεση πίεση. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν είναι κακό να πάρετε τις αποστάσεις σας ή να τους ζητήσετε να μην αναφέρονται στο συγκεκριμένο ζήτημα μέχρι να αποφασίσετε. Να θυμάστε ότι όσο και αν θέλουν το να σας δουν ευτυχισμένους, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τις ανάγκες σας καλύτερα από εσάς.

Έχετε κάποιο δίκτυο υποστήριξης;

Όλοι θα θέλουν να πάρουν αγκαλιά το μωρό σας, δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Σκεφτείτε ποιοι άνθρωποι γύρω σας θα σας βοηθήσουν σε πρακτικό επίπεδο, προσέχοντάς το όταν πρέπει να λείψετε ή βάζοντας ένα χεράκι με τις δουλειές του σπιτιού. Αν ο κύκλος σας δεν μπορεί να σας προσφέρει τόση βοήθεια, υπολογίστε αν μπορείτε να ανταποκριθείτε στα επιπλέον έξοδα που προκύπτουν.

Ποια είναι η στάση του συντρόφου σας;

Ακόμη και αν το έχετε ξανασυζητήσει στο παρελθόν, μην θεωρείτε δεδομένο πως ο σύντροφός σας έχει την ίδια άποψη με εσάς για το ζήτημα της απόκτησης παιδιών – και κυρίως με την κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο. Εκφράστε την επιθυμία σας, εξηγήστε τους λόγους που το θέλετε αλλά και τους προβληματισμούς σας και ζητήστε του να επεξεργαστεί τις ίδιες παραμέτρους με εσάς.

Συμφωνείτε σε πρακτικά ζητήματα;

Μην περιοριστείτε στην αόριστη επιθυμία ή στην απουσία της. Συζητήστε τι κινήσεις θα έπρεπε να κάνετε σε επίπεδο εργασίας, οικονομικής διαχείρισης, στέγασης και αλλαγών στην καθημερινότητά σας προκειμένου να μεγαλώσετε ένα παιδί. Αποφύγετε τις εντάσεις αν αποδειχθεί ότι οι απόψεις σας απέχουν και προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί βλέπει τα πράγματα κατ’ αυτόν τον τρόπο, αλλά και να εξηγήσετε τις ενστάσεις σας. Οι γνώμες και των δύο είναι εξίσου σημαντικές και συχνά η απόκλιση δεν στηρίζεται σε λάθος αντίληψη των πραγμάτων αλλά σε διαφορετική ιεράρχηση των αναγκών.

Έχετε κοινή στάση σε ζητήματα ανατροφής;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεν χρειάζεται να συμφωνείτε σε όλα – και πολλές φορές ζευγάρια που διαφωνούν σε κεντρικά θέματα καταφέρνουν να βρουν υγιείς ισορροπίες – όμως καλό είναι να γνωρίζετε τη στάση του συντρόφου σας σε κάποια θεμελιώδη στοιχεία της ανατροφής των παιδιών πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης. Και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απαραίτητο ότι κάποιος έχει δίκιο και κάποιος άδικο, όμως διαπιστώνοντας τις πιθανές διαφορές εγκαίρως έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε συμβιβαστικές λύσεις χωρίς να δημιουργηθούν τριγμοί στη σχέση σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.