Τα μωρά, παρότι μπορούν να καταναλώσουν μία μεγάλη ποικιλία από «ενήλικες» τροφές, δεν είναι έτοιμα για κάποιες από αυτές. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, κρατήστε εκτός μενού λιπαρές, πικάντικες, αλμυρές, γλυκιές και έντονες σε γεύση τροφές.
Οι τροφές που λέμε «Όχι»
1. Μέλι: Παρότι θεωρείται μία από τις πιο θρεπτικές, φυσικές τροφές είναι απαγορευτικό για τα μωρά μέχρι ενός έτους, ενώ κάποιοι γιατροί παρατείνουν αυτή την περίοδο ένα χρόνο επιπλέον. Ειδικοί, επίσης, υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει καν να καταναλώνεται ούτε αραιωμένο με νερό κι αυτό διότι ο οργανισμός των μωρών είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε μολύνσεις και ασθένειες και έτσι η κατανάλωσή του μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα βρέφη. Συγκεκριμένα, οι τοξίνες που περιέχει μπορεί να προκαλέσουν αλλαντίαση στον οργανισμό, η οποία προσβάλλει την μυϊκή και νευρική λειτουργία, προκαλώντας ακόμα και παράλυση ή δυσκολία στην αναπνοή και την κατάποση.
2. Αλάτι: Το υπερβολικό αλάτι μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες στα νεφρά του μωρού. Μία ελάχιστη ποσότητα στο μαγείρεμα είναι παραπάνω από αρκετή. Εάν χρησιμοποιείτε έτοιμους κύβους, διαλύστε τους καλά και επιλέγετε μάρκες χωρίς ή με ελάχιστο αλάτι. Το μωρό δεν είναι συνηθισμένο στο αλάτι οπότε μην ανησυχείτε μη και του λείψει η γεύση.
3. Ζάχαρη: Τα μωρά γεννιούνται με ώριμους γευστικούς κάλυκες για το γλυκό και έχουν έτσι μία φυσική προτίμηση για τις γλυκιές τροφές. Εάν το μωρό σας συνηθίσει από νωρίς τη ζάχαρη, όχι μόνο θα αγαπά τα γλυκά στη μετέπειτα ζωή του αλλά θα χαλάσουν και τα δόντια του. Επιπλέον, η πολλή ζάχαρη ενδέχεται να οδηγήσει αργότερα σε παχυσαρκία. Τα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα και είναι από τη φύση τους γλυκά, προτιμήστε τα!
4. Λιπαρές τροφές: Τα μωρά χρειάζονται άφθονα λιπαρά στη διατροφή τους για την πνευματική και σωματική τους ανάπτυξη και για να παραμένουν υψηλά τα επίπεδα της ενέργειάς τους. Είναι ωστόσο σημαντικό να επιλέγετε υγιεινά λιπαρά και να αποφεύγετε τις πολύ λιπαρές τροφές. Αποφεύγετε τα τηγανιτά καθώς επίσης και τις τροφές που είναι μαγειρεμένες με πολύ βούτυρο ή λάδι.
5. Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, πρέπει να είναι παστεριωμένα για να προληφθεί ο κίνδυνος βακτηριακής λοίμωξης. Το αγελαδινό γάλα δεν είναι κατάλληλο για μωρά κάτω των 12 μηνών, παρότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με δημητριακά και στη μαγειρική μετά τους έξι μήνες, καθώς και σε άλλες του μορφές, όπως τυρί, βούτυρο και γιαούρτι. Αποφύγετε να δίνετε στο μωρό σας μαλακά τυριά όπως μπρι ή ροκφόρ. Επιλέγετε πάντα πλήρη γαλακτοκομικά και όχι με μειωμένα λιπαρά, καθώς το μωρό χρειάζεται ενέργεια.
6. Πρόσθετα και συντηρητικά: Τα τεχνητά γλυκαντικά, τα αρώματα και άλλα πρόσθετα και συντηρητικά πρέπει να αποφεύγονται. Οι επεξεργασμένες τροφές περιέχουν σχεδόν πάντα ανεπιθύμητα πρόσθετα και τείνουν να είναι πλούσιες σε ανθυγιεινά λιπαρά και ζάχαρη, συνεπώς δεν θα πρέπει να τις δίνετε στο μωρό.
7. Ωμά λαχανικά: Αποφύγετε να δίνετε στο παιδί ωμά λαχανικά σε στερεή μορφή, αν δεν έχετε πάρει την σχετική «άδεια» του παιδιάτρου διότι είναι δύσκολα στο μάσημα και περιέχουν ίνες που μπορεί να κολλήσουν στα δόντια του παιδιού. Όταν τα εισάγετε πολτοποιημένα στη διατροφή του, φροντίστε να τα πλύνετε πολύ καλά πριν τα λιώσετε.