ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Κοριτσάκι» ο Τριντό; Ε, ρε, τι έχει να γίνει έτσι και ασχοληθεί ο Έλον με την κυβέρνηση Μητσοτάκη...
prodeals

Τι επηρεάζει την εγκυμοσύνη και δημιουργεί κίνδυνο αυτισμού;

Τι επηρεάζει την εγκυμοσύνη και δημιουργεί κίνδυνο αυτισμού;

Ο αυτισμός μοιάζει να γίνεται ένα όλο και πιο συχνό φαινόμενο – ή απλώς έχουν αυξηθεί οι διαγνώσεις των παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του. Πρόκειται για μια ομάδα διαταραχών της ανάπτυξης που επηρεάζουν τον τρόπο επικοινωνίας του ατόμου με τους άλλους, αλλά και την αντίληψή του για τον κόσμο. Οι άνθρωποι με αυτισμό συχνά έχουν μια εντελώς φυσιολογική ζωή παρά τις διαφορές τους από τους υπόλοιπους.

Μάλιστα, οι επιστήμονες έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς πως είναι αρκετά δύσκολο να ορίσουμε με ακρίβεια τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των ατόμων που έχουν αυτισμό σε ήπια επίπεδα και εκείνων που δεν βρίσκονται στο φάσμα, καθώς πολλές από τις συμπεριφορές και τα χαρακτηριστικά των αυτιστικών ατόμων συναντώνται και στον γενικό πληθυσμό. Απλώς όχι όλα μαζί και σε πιο ήπια επίπεδα. Επομένως μια διάγνωση του παιδιού μας δεν θα πρέπει να μας πανικοβάλλει, αλλά να μας κινητοποιεί να το βοηθήσουμε.

Ωστόσο, τα αίτια αυτών των διαταραχών εξακολουθούν να καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από ένα πέπλο μυστηρίου. Για αυτό το λόγο και κάθε νέα έρευνα που αποκαλύπτει τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου, έχει τεράστια σημασία. Τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης επάνω στο ζήτημα δείχνουν ότι η υπερέμεση κύησης ενδέχεται να είναι ένας από αυτούς.

Τι είναι η υπερέμεση κύησης;

Πρόκειται για την επίμονη και σοβαρή ναυτία κατά τη διάρκεια της κύησης, η οποία συνοδεύεται και από εμετούς. Είναι τόσο εντονότερη από την συνηθισμένη ναυτία των εγκύων, ώστε να είναι σε θέση να οδηγήσει σε αφυδάτωση, έλλειψη θρεπτικών συστατικών και απώλεια βάρους. Για την υπερέμεση ενοχοποιούνται ορμονικοί παράγοντες, ενώ είναι πιο συνηθισμένη σε εγκύους που πάσχουν από ημικρανίες, περιμένουν δίδυμα ή πολύδυμα, είναι νεαρής ηλικίας και είχαν αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα σε προηγούμενη κύηση. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι ο υπερθυρεοειδισμός, οι γαστρεντερολογικές διαταραχές, ο διαβήτης, αλλά και η ψυχολογία της μητέρας.

Η έρευνα

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Perinatology έφερε στο φως μια ανησυχητική σύνδεση της υπερέμεσης κύησης και του αυτισμού. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, ένα βρέφος έχει 53% πιθανότητες να διαγνωστεί με αυτισμό αργότερα στη ζωή του, αν η μητέρα του υπέφερε από το συγκεκριμένο σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 500.000 εγκύων και των παιδιών τους, στο αρχείο του νοσοκομείου Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνια για τις χρονολογίες 1991 έως 2014. Έπειτα έλεγξαν το ποσοστό των παιδιών με αυτισμό που είχε γεννηθεί από μητέρες με υπερέμεση κύησης σε σχέση με τα υπόλοιπα, βρίσκοντας έντονη σύνδεση ανάμεσα στα δύο φαινόμενα.

Περαιτέρω παράγοντες κινδύνου

Μάλιστα, η σύνδεση αυτή περιοριζόταν στις γυναίκες που βιώσαν υπερέμεση στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της κύησης. Όταν εμφανίζονταν στο τρίτο τρίμηνο, οι έντονες ναυτίες και οι συχνοί εμετοί δεν επηρέαζαν τις πιθανότητες εμφάνισης αυτισμού. Επιπλέον, τα κορίτσια που γεννιούνταν από μαμάδες με υπερέμεση ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν σε σχέση με τα αγόρια. Τέλος, δεν βρέθηκε κάποιο στοιχείο που να ενοχοποιεί την τυχόν φαρμακευτική αγωγή που δέχονταν οι έγκυοι για να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα.

Πού οφείλεται αυτή η σύνδεση;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα πιστεύουν πως η αιτία ενδέχεται να κρύβεται στην αδυναμία των μαμάδων με αυτό το σύμπτωμα να προσλάβουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η έλλειψή τους με τη σειρά της επηρεάζει την νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου και ενδεχομένως είναι ο λόγος που αυξάνει τις πιθανότητες να εξελιχθεί σε ένα παιδί που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Φυσικά, υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να διερευνηθούν. Επομένως, μην πανικοβληθείτε σε περίπτωση που έχετε παρουσιάσει το συγκεκριμένο σύμπτωμα. Ωστόσο, δεν είναι κακό να είστε σε επαγρύπνηση για τυχόν πρώιμα συμπτώματα. Εξάλλου, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση θα βοηθήσει το μικρό σας να έχει μια φυσιολογική ζωή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.