Οι επιθετικές συμπεριφορές των παιδιών προβληματίζουν τους γονείς αλλά και τους δασκάλους.
Γι΄αυτό και οι ειδικοί συνιστούν όταν βλέπουμε το παιδί μας να εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά να μην την αγνοήσουμε αλλά να παρέμβουμε νωρίς προκειμένου να εντοπίσουμε τους λόγους που την προκαλεί.
Τα περισσότερα παιδιά έχουν κάποια αισθήματα επιθετικότητας και συνήθως τα εκφράζουν με λεκτικές ή σωματικές επιθέσεις εναντίον ενός άλλου παιδιού, επιλέγοντας συχνά κάποιο μικρότερό τους.
Όταν η επιθετική συμπεριφορά γίνεται τακτικό χαρακτηριστικό του παιδιού, αποτελεί συνήθως αντίδραση σε δύο πράγματα:
- στην έλλειψη αποτελεσματικού ελέγχου και πειθαρχίας
- στο αίσθημα ανασφάλειας του παιδιού, που μπορεί να νιώθει ότι οι γονείς του δεν το προσέχουν, δεν το αγαπούν και δε νοιάζονται γι΄αυτό.
Επίσης, αν η επιθετική συμπεριφορά αρχίζει να εκδηλώνεται όταν ξεκινήσει το σχολείο, θα πρέπει να προβληματιστούμε αν συμβαίνει κάτι στο σχολικό περιβάλλον που δεν μπορεί να το διαχειριστεί.
Δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι πολλά παιδιά όταν δεν μπορούν να βάλουν σε μια τάξη τα συναισθήματά τους, εκδηλώνουν θυμό ή επιθετικότητα θεωρώντας ότι έτσι θα τον πει κάποιος ευαίσθητο ή αδύναμο.
Για την αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς , τα μέτρα τιμωρίας δεν επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα. Απεναντίας, τα παιδιά συσσωρεύουν θυμό, θεωρώντας ότι κανείς δεν τα καταλαβαίνει, ούτε οι ίδιοι οι γονείς τους, και τα ξεσπάσματα είναι πιο συχνά.
Πρέπει λοιπόν να αναζητήσουμε τα βαθύτερα αίτια που προκαλούν αυτές τις συμπεριφορές. Αν δεν είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας, καλό θα ήταν να ζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια όσο νωρίτερα γίνεται.
Για να αποβάλει ένα παιδί μια συμπεριφορά που έχει συνηθίσει, ίσως απαιτηθεί αρκετός χρόνος. Γι΄αυτό χρειάζεται προσπάθεια, υπομονή και επιμονή.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι αναφέρει η ψυχολόγος Kimberly Williams για τη παιδική επιθετικότητα.