ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Κοριτσάκι» ο Τριντό; Ε, ρε, τι έχει να γίνει έτσι και ασχοληθεί ο Έλον με την κυβέρνηση Μητσοτάκη...
prodeals

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα τεστ εγκυμοσύνης: Είναι τόσο αξιόπιστα; – Πότε βγαίνει ψευδώς θετικό;

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα τεστ εγκυμοσύνης: Είναι τόσο αξιόπιστα; – Πότε βγαίνει ψευδώς θετικό;

Όταν μια γυναίκα κάνει προσπάθειες να συλλάβει ή ακόμη όταν υποψιάζεται πως μπορεί να είναι έγκυος, καταφεύγει ως πρώτο «βήμα» στην αγορά του «τεστ εγκυμοσύνης» από το φαρμακείο.

Αν και ένα τεστ εγκυμοσύνης είναι κατά 99% ακριβές, δεν είναι τέλειο. Ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα είναι εκείνο όπου το τεστ υποδεικνύει ότι η γυναίκα είναι έγκυος, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε ψευδώς θετική ή αρνητική “διάγνωση”. Αυτό το άρθρο περιγράφει μερικά από τα πιθανά αίτια ενός ψευδώς θετικού αποτελέσματος σε ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Πώς λειτουργεί ένα τεστ εγκυμοσύνης
Το τεστ εγκυμοσύνης λειτουργεί ανιχνεύοντας την παρουσία της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) στα ούρα. Αυτή είναι η ορμόνη της εγκυμοσύνης και βρίσκεται τόσο στα ούρα, όσο και στο αίμα.

Τα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι ποικίλλουν ανάλογα με την εταιρεία κατασκευής. Κάθε μία από αυτές παρέχει λεπτομερείς οδηγίες για την ακρίβεια του αποτελέσματος.

Ορισμένα τεστ απαιτούν από την γυναίκα να τοποθετήσει μία ράβδο ελέγχου στην ροή των ούρων της. Άλλα χρησιμοποιήσουν ένα κύπελλο συλλογής ούρων είτε για να βουτήξουν μέσα μια ράβδο, είτε για να γίνει λήψη δείγματος ούρων με ένα σταγονόμετρο και αυτά τα ούρα να τοποθετηθούν στην ράβδο ελέγχου.

Το πρόβλημα είναι ότι ένα θετικό αποτέλεσμα δεν είναι πάντα θετικό. Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να δώσει ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα.

Τεστ εγκυμοσύνης: Πιθανές αιτίες για ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα
Παρακάτω αναφέρονται πέντε πιθανές αιτίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα σε ένα τεστ εγκυμοσύνης.

1. Γραμμές εξάτμισης
Όταν κάνετε ένα σπιτικό τεστ εγκυμοσύνης με ούρα, είναι σημαντικό να ακολουθείτε πλήρως τις οδηγίες της συσκευασίας. Κάθε εταιρεία έχει συγκεκριμένες οδηγίες, οπότε είναι ζωτικής σημασίας να τις διαβάσετε προσεκτικά.

Συνήθως θα σας ζητάει να διαβάσετε το αποτέλεσμα εντός 4-5 λεπτών από την λήψη του δείγματος και όχι περισσότερο από 10-30 λεπτά μετά.

Τα περισσότερα μη-ψηφιακά τεστ εγκυμοσύνης ούρων θα δείξουν μια γραμμή εάν μια γυναίκα δεν είναι έγκυος και δύο γραμμές εάν είναι έγκυος, ή ένα σύμβολο συν ή μείον.

Εάν το τεστ εγκυμοσύνης διαβαστεί μετά την παρέλευση του συνιστώμενου χρόνου, μπορεί να προκύψει κάτι που “μοιάζει με θετικό αποτέλεσμα”. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό δεν είναι θετικό τεστ εγκυμοσύνης, αλλά μια γραμμή εξάτμισης που απομένει από τα ούρα μετά από τον συνιστώμενο χρόνο για την ανάγνωση του αποτελέσματος.

2. Προηγούμενη αποβολή, ή άμβλωση
Αν το τεστ γίνει λίγο μετά από έκτρωση ή αποβολή, μπορεί να είναι ένας άλλος λόγος για ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα.

Μόλις εμφυτευτεί το γονιμοποιημένο ωάριο στο τοίχωμα της μήτρας, το σώμα αρχίζει να εκκρίνει την ορμόνη εγκυμοσύνης hCG. Μετά από αποβολή ή άμβλωση, τα επίπεδα της hCG αρχίζουν να μειώνονται, αλλά μόνο σταδιακά και με σχετικά αργούς ρυθμούς.

Χαρακτηριστικά, η hCG μειώνεται σε μια περίοδο 9-35 ημερών. Το μέσο χρονικό πλαίσιο είναι περίπου 19 ημέρες. Αν κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης εντός αυτής της περιόδου μπορεί να σας προκύψει ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα.

Κατά καιρούς, μια γυναίκα μπορεί να έχει υποστεί μια ατελή αποβολή. Αυτή η κατάσταση σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει ιστός από την εγκυμοσύνη μέσα στην μήτρα. Αυτός ο ιστός συνεχίζει να παράγει hCG. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση με διαστολή και απόξεση.

3. Μοριακή εγκυμοσύνη (molar pregnancy)
Μια μοριακή εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση που προκαλεί την ανάπτυξη όγκου της μήτρας. Μια μοριακή εγκυμοσύνη προκαλείται από γενετικές ανωμαλίες κατά τη σύλληψη και έχει ως αποτέλεσμα μια μη φυσιολογική κύηση.

Σε μια πλήρη μοριακή εγκυμοσύνη, τα χρωμοσώματα της μητέρας δεν είναι παρόντα. Υπάρχουν μόνο εκείνα του πατέρα. Αυτό δεν οδηγεί σε έμβρυο ή ιστό πλακούντα.

Αντιστρόφως, μια μερικώς μοριακή εγκυμοσύνη έχει ένα έμβρυο και έναν πλακούντα. Ωστόσο, το έμβρυο έχει δύο σειρές χρωμοσωμάτων από τον πατέρα και μία από την μητέρα. Αυτό δίνει στο έμβρυο 69 χρωμοσώματα αντί του φυσιολογικού 49.

Αντί ενός φυσιολογικού πλακούντα και εμβρύου, ο ιστός του πλακούντα σε μια μοριακή εγκυμοσύνη αναπτύσσεται με τρόπο που μοιάζει με “τσαμπί από σταφύλια”. Αυτό προκύπτει από μια μάζα μικρών σακιδίων με υγρό, που πρέπει να απομακρυνθούν με διαστολή και απόξεση.

Τα επίπεδα hCG της γυναίκας παρακολουθούνται στενά, μετά από την χειρουργική επέμβαση, για να βεβαιωθεί ότι επιστρέφουν στο φυσιολογικό.

Κατά καιρούς μπορεί να συμβεί μια κατάσταση που ονομάζεται επίμονη τροφοβλαστική ασθένεια κύησης (persistent gestational trophoblastic disease). Αυτό οφείλεται στη συνεχιζόμενη αύξηση των προϊόντων μιας μοριακής σύλληψης εντός της μήτρας. Μπορεί να είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που απαιτεί χημειοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της μήτρας.

4. Φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε ψευδώς θετικό αποτέλεσμα ενός τεστ εγκυμοσύνης.

Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν εκείνα με hCG ως ενεργό συστατικό, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της στειρότητας. Μια γυναίκα που παίρνει φάρμακα για τη θεραπεία της στειρότητας είναι καλύτερα να κάνει το τεστ εγκυμοσύνης στον γιατρό της και όχι στο σπίτι.

Τα περισσότερα φάρμακα, πάντως, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ, δεν επηρεάζουν τα αποτελέσματα των τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι.

5. Διάφορες παθήσεις
Ορισμένες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της hCG της γυναίκας, ακόμη και όταν δεν είναι έγκυος. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Διαταραχές που επηρεάζουν τον αδένα της υπόφυσης και τα επίπεδα των ορμονών. Συμβαίνει συχνότερα σε γυναίκες με εμμηνόπαυση
  • Κυτταρικές τροφοβλαστικές ασθένειες, οι οποίες προκαλούν όγκους στα κύτταρα που κανονικά αποτελούν τον πλακούντα
  • Καρκίνος της ωοθήκης, της ουροδόχου κύστης, του νεφρού, του ήπατος, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του μαστού και του στομάχου
  • Νεφρική νόσος, ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Πόσο ακριβή είναι τα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι είναι κατά 99% ακριβή, όταν χρησιμοποιούνται σωστά.

Η ποσότητα hCG που υπάρχει στα ούρα μιας γυναίκας αυξάνεται με το χρόνο και ένα ακριβές αποτέλεσμα συνήθως επιτυγχάνεται αν το δείγμα ούρων ληφθεί μετά από μια χαμένη περίοδο.

Ωστόσο, σε περίπου 10% των γυναικών, τα επίπεδα της hCG αρχίζουν να αυξάνονται μόνο την πρώτη ημέρα μετά από μια χαμένη περίοδο. Σε αυτές τις γυναίκες, το τεστ είναι απίθανο να είναι ακριβές, εάν πραγματοποιηθεί εκείνη τη στιγμή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν δεν χρησιμοποιήσετε το τεστ εγκυμοσύνης με τον ενδεδειγμένο τρόπο (όπως αυτός αναγράφεται στην συσκευασία), μπορεί να προκύψουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.