ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα...
prodeals

Αυτά είναι τα 7+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα πρόωρα μωρά

Αυτά είναι τα 7+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα πρόωρα μωρά

Ο πρόωρος τοκετός δεν αποτελεί και τόσο ευχάριστη εμπειρία. Εξ ορισμού είναι πιο επικίνδυνος για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του μωρού, ενώ συνήθως ακολουθείται και από αρκετές ανησυχητικές μέρες ή και μήνες.

Ωστόσο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα πράγματα πηγαίνουν εντέλει καλά, και το μόνο που μένει να θυμίζει ότι το μικρούλι σας βιάστηκε λίγο παραπάνω, είναι οι αναμνήσεις της αγωνίας των πρώτων ημερών. Μέχρι τότε, καλό είναι να είστε ενημερωμένοι για τις παρακάτω ιδιαιτερότητές τους.

  • Έχουν χαμηλό βάρος

Η όψη του μωρού σας εξαρτάται από το πόσο βιάστηκε να έρθει στον κόσμο. Αν γεννήθηκε λίγο νωρίτερα από το αναμενόμενο, το πιθανότερο είναι να μοιάζει με όλα τα υπόλοιπα νεογέννητα, και να είναι απλώς λίγο πιο μικροκαμωμένο.
Αν όμως το παράκανε λιγάκι, πιθανότατα θα είναι αρκετά αδύνατο, ενώ δεν αποκλείεται κάποια χαρακτηριστικά του να φαίνονται ελαφρώς δυσανάλογα. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, όλα αυτά θα διορθωθούν.

  • Συχνά χρειάζεται να μείνουν στο νοσοκομείο

Για κανέναν γονιό δεν είναι εύκολο να επιστρέφει στο σπίτι χωρίς το μωρό του. Μπορεί οι μαμάδες να έχουν να αντιμετωπίσουν τις ορμόνες και την άντληση του γάλακτος, όμως φαίνεται πως οι μπαμπάδες βιώνουν ακόμη περισσότερο άγχος. Ωστόσο, το μικρούλι σας βρίσκεται στα καλύτερα δυνατά χέρια και σε λίγο καιρό θα είναι στο κρεβατάκι του, υγιές και χαρούμενο.

  • Δεν αποκλείεται να περάσουν χρόνο στην θερμοκοιτίδα

Αλλά και να συνδεθούν με άλλα ιατρικά μηχανήματα. Κάποια από αυτά ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός του και ελέγχουν τις ζωτικές του λειτουργίες ενώ κάποια άλλα το βοηθούν με δεξιότητες που δεν έχει κατακτήσει ακόμη. Για παράδειγμα, ενδέχεται να υποβοηθούν την αναπνοή του και να το ταΐζουν. Φαίνονται τρομακτικά, αλλά είναι τα μεγαλύτερα δώρα που θα μπορούσε να του κάνει η επιστήμη. Ρωτήστε τους γιατρούς τι κάνει το καθένα και ίσως αρχίσουν να σας φαίνονται πιο φιλικά.

  • Είναι ακόμη πιο ευαίσθητα στα μικρόβια

Το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν έχει προλάβει να ωριμάσει αρκετά, επομένως χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στο πρώτο διάστημα της ζωής του. Περιορίστε στο ελάχιστο τις επισκέψεις και αποφύγετε να το παίρνετε μαζί σας σε πολυσύχναστους ή δημόσιους χώρους. Επίσης, εκτός από το παθητικό κάπνισμα, φροντίστε το μικρό σας να μην έρχεται σε επαφή ούτε με ρούχα ή υφάσματα που έχουν εκτεθεί σε καπνό.

  • Έχει ανάγκη από τακτικούς ελέγχους

Εκτός από τους εξειδικευμένους γιατρούς που είναι πιθανό να χρειάζεται να το βλέπουν στο πρώτο διάστημα, είναι απαραίτητο να επισκέπτεται και τον παιδίατρο. Στο πρώτο αυτό διάστημα είναι πιο ευάλωτο απέναντι σε διάφορα ιατρικά προβλήματα. Σταδιακά, δεν θα διαφέρει από τα υπόλοιπα παιδάκια της ηλικίας του ούτε σε αυτό.

  • Πολλές φορές δυσκολεύονται στο φαγητό

Για να καταφέρουν να πιουν το γάλα τους, τα μωράκια χρειάζονται ορισμένες δεξιότητες. Κυρίως, πρέπει να μπορούν να συντονίσουν την κίνηση του ρουφήγματος, της κατάποσης και της αναπνοής. Τα πρόωρα μωράκια συχνά κουράζονται γρήγορα, για αυτό και έχουν ανάγκη από συχνά και σύντομα γεύματα.

  • Ο ύπνος μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα

Αν και κοιμούνται περισσότερο από τα υπόλοιπα νεογέννητα (έως και 22 ώρες την ημέρα!), το γεγονός ότι χρειάζονται τάισμα πιο συχνά δεν αφήνει ανεπηρέαστο τον ύπνο τους. Πόσο πιο συχνά; Έως και κάθε μία ώρα! Και αυτό θα αργήσει λίγο να αλλάξει. Το πιθανότερο είναι ότι θα αρχίσει να κοιμάται ολόκληρη τη νύχτα αφού συμπληρώσει τους οκτώ ή εννιά μήνες ζωής.

  • Η ηλικία τους δεν υπολογίζεται από τη γέννησή τους
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μην ανησυχήσετε αν καθυστερήσει να φτάσει ορισμένα στάδια ανάπτυξης – γιατί στην πραγματικότητα, δεν θα έχει καθυστερήσει. Αν το μικρούλι σας γεννήθηκε, για παράδειγμα, στις 33 αντί για τις 40 εβδομάδες της κύησης, θα πρέπει να αφαιρείτε αυτές τις εφτά εβδομάδες όταν υπολογίζετε την ηλικία του. Αυτό θα πάψει να ισχύει περίπου στα δύο με δυόμισι χρόνια της ζωής του, όταν θα έχει φτάσει πια σε ανάπτυξη τους συνομηλίκους του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.