Το μέγεθος του στήθους είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει απασχολήσει κατά καιρούς τις περισσότερες γυναίκες.
Ορισμένες φορές, ίσως μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι μεγάλωσε ξαφνικά, βάζοντάς μας σε υποψίες για το τι μπορεί να κρύβεται από πίσω. Άλλες φορές πάλι ενδέχεται ο προβληματισμός μας να οφείλεται στο αντίστροφο και να στηρίζεται καθαρά σε… αισθητικούς λόγους.
Όπως και να έχει το θέμα πάντως, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν το μέγεθος του μπούστου μας.
Από τι καθορίζεται το μέγεθος του στήθους μας;
- Κληρονομικότητα
Τα γονίδιά μας παίζουν ρόλο στα περισσότερα εξωτερικά μας χαρακτηριστικά, επομένως είναι αναμενόμενο πως θα επηρεάζουν και το μέγεθος του στήθους μας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε το ίδιο cup με τη μαμά μας. Απλώς, είναι πιο πιθανό να έχουμε ένα εντυπωσιακό ντεκολτέ αν αυτό ισχύει και για τις περισσότερες γυναίκες της οικογένειάς μας.
- Βάρος
Κάποιες γυναίκες βλέπουν το στήθος τους να αυξάνεται ή να μειώνεται δραματικά μετά από μια μεταβολή του βάρους τους, ενώ άλλες δεν παρατηρούν την παραμικρή διαφορά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το στήθος δεν αποτελείται μόνο από λιπώδη ιστό, αλλά και από αδένες και συνδετικό ιστό. Η σύστασή του διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό. Οι μεγαλύτερες μεταβολές στο μέγεθός του σημειώνονται όταν ο λιπώδης ιστός έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, απαιτείται αξιοσημείωτη μεταβολή του βάρους προκειμένου η διαφορά να γίνει αισθητή.
- Άσκηση
Πίσω από τον ιστό του στήθους μας βρίσκονται οι τέσσερις θωρακικοί μύες, οι οποίοι μας βοηθούν να παίρνουμε βαθιές ανάσες και να κινούμε τα χέρια μας. Όταν γυμνάζονται επαρκώς, έχουν την τάση να δημιουργούν την αίσθηση ανόρθωσης του στήθους, κάνοντάς το να μοιάζει λίγο μεγαλύτερο – και σίγουρα πιο στητό.
- Έμμηνος ρύση
Δεν είναι μυστικό. Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να βγάλουν ορισμένα συμπεράσματα για το πότε θα έχουν την επόμενή τους περίοδο, όταν παρατηρούν το στήθος τους να μεγαλώνει. Αιτία για αυτό, είναι το γεγονός ότι στο δεύτερο μισό του κύκλου μας, όσο πλησιάζουμε προς την πρώτη μέρα της περιόδου μας, ο οργανισμός μας παράγει περισσότερη προγεστερόνη, η οποία μεγεθύνει τους γαλακτοφόρους αδένες, οδηγώντας σε πρήξιμο και πιθανό αίσθημα πόνου.
- Αντισυλληπτικά
Οι ορμόνες που περιέχονται στα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να επηρεάσουν το μέγεθος του στήθους σας. Αιτία για αυτό είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη που περιέχονται σε αυτό και που μπορούν να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών. Σταδιακά, όσο συνεχίζετε την αγωγή σας, αυτό το φαινόμενο κατά πάσα πιθανότητα θα υποχωρήσει.
- Κύηση και γαλουχία
Και σε αυτή την περίπτωση, σίγουρα δεν πρόκειται για μια πληροφορία που σας σοκάρει. Καθώς το στήθος σας προετοιμάζεται για τον θηλασμό, αποκτά επιπλέον γαλακτοφόρους αδένες, ενώ μέχρι τον πέμπτο ή έκτο μήνα είναι πλήρως ικανό να παράγει γάλα. Ως αποτέλεσμα, το μέγεθός του μεγαλώνει. Αυτό συνήθως συνεχίζεται και μετά τη γέννηση του μωρού, όταν η μητέρα θηλάζει. Επανέρχεται στις… εργοστασιακές του ρυθμίσεις τρεις με έξι μήνες μετά τον απογαλακτισμό. Ωστόσο, μετά από πολλαπλές γέννες και θηλασμό, ενδέχεται να παρατηρήσετε πως το μέγεθος και το σχήμα του έχει υποστεί αρκετές αλλαγές.
- Ηλικία
Όσο πλησιάζουμε την εμμηνόπαυση, το σώμα μας βιώνει μια σειρά από ορμονικές αλλαγές. Αυτές οδηγούν στη μείωση της ελαστικότητας του δέρματος του στήθους και την μείωση τους μεγέθους των ιστών που συνδέονται με τη γαλουχία. Έτσι, είναι απολύτως φυσιολογικό το σχήμα και το μέγεθός του να υφίσταται σημαντικές αλλαγές με την πάροδο του χρόνου.
Σημείωση: Οι αλλαγές στο μέγεθος και το σχήμα του στήθους μας κατά κανόνα δεν υποδηλώνουν κάτι ανησυχητικό. Ωστόσο, αν οι μεταβολές συμβούν ξαφνικά ή για τον οποιονδήποτε λόγο μας παραξενέψουν, καλό είναι να απευθυνθούμε άμεσα στον γιατρό μας. Επιπλέον, ανεξάρτητα από το αν παρατηρήσαμε ή όχι κάποια αλλαγή, είναι σημαντικό να εξετάζουμε μόνες μας το στήθος μας σε τακτική βάση.