Μια νέα τάση υπάρχει στην ομορφιά, σύμφωνα με την οποία δεν θα πλενόμαστε πλέον με σαμπουάν σε μπουκάλι, αλλά με μπάρες στερεών σαμπουάν.
Μέσα στις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, προκύπτει και ένα τουλάχιστον όφελος: ο πλανήτης ανασαίνει για λίγο από την κοσμοπλημμύρα και τον υπερκαταναλωτισμό. Ακόμα και στα μέχρι πρότινος πολυσύχναστα κανάλια της Βενετίας, εμφανίστηκαν ξανά ψάρια. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι όταν θα έχει περάσει όλη αυτή η δοκιμασία, θα μας μείνει ένα «πράσινο» μάθημα, να σεβόμαστε περισσότερο το περιβάλλον.
Τη φιλοσοφία της βιωσιμότητας σέβεται και μια νέα τάση στην ομορφιά, που θέλει τα shampoo bars να διεκδικούν μια μόνιμη θέση στο ραφάκι του μπάνιου μας. Ένα trend που υπόσχεται, πέρα από υγεία και λάμψη στα μαλλιά, μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, δεδομένου ότι σύμφωνα με άρθρο του Fastcompany.com, καθένας από εμάς χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 10 μπουκάλια σαμπουάν τον χρόνο.
«Ήρθε η στιγμή να πετάξεις το μπουκάλι σαμπουάν;» αναρωτιέται σε νέο άρθρο και η βρετανική Vogue, όπου υποστηρίζει ότι ανάμεσα στα κίνητρα των καταναλωτών που στρέφονται προς τα shampoo bars είναι η αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικά, αλλά και η υψηλή ποιότητα των λεγόμενων στερεών σαμπουάν.
«Ναι, τα στερεά σαμπουάν μπορούν να καθαρίσουν το τριχωτό της κεφαλής εξίσου καλά με τα υγρά, εφόσον έχουν καλές φόρμουλες, δηλαδή περιέχουν επιφανειοδραστικές ουσίες που ενεργούν στα έλαια και τους ρύπους της κεφαλής και ξεπλένονται μαζί με το σαμπουάν» πιστεύει ο κοσμητολόγος και ειδικός στην Τριχολογία Τόνι Μαλίντι. Ο ίδιος συστήνει να αναζητούμε μπάρες που έχουν το ίδιο pΗ με τα υγρά σαμπουάν, δηλαδή ανάμεσα στο 5 και το 6.
To αμερικανικό Elle, επίσης σε πρόσφατο άρθρο του ( «9 λόγοι που πρέπει να αντικαταστήσεις το υγρό σαμπουάν σου με μια μπάρα»), επισημαίνει δύο ακόμη αιτίες να ακολουθήσουμε το πρόσταγμα του τίτλου: «Οι μπάρες σαμπουάν μπορεί να κρατήσουν για 80 πλύσεις, δηλαδή όσο δύο ή τρία μπουκάλια από το αγαπημένο σου σαμπουάν. Ένα επιπλέον θετικό: η πλειονότητα των στέρεων σαμπουάν έχει εξ ολοκλήρου φυσικά συστατικά χωρίς χημικά ή τρομακτικά πρόσθετα που καταστρέφουν τα μαλλιά».
Στο μεταξύ, κάποιες νέες δημιουργοί μέσα από τα πανέμορφα πρότζεκτ τους προτείνουν πρωτοποριακές λύσεις για βιοδιασπώμενες συσκευασίες καλλυντικών – όχι μόνο σαμπουάν. Όπως το βερολινέζικο πρότζεκτ Soapbottle, μια σειρά από συσκευασίες φτιαγμένες εξ ολοκλήρου από σαπούνι. Ή το Soapack της σχεδιάστριας Μι Τζου, επίσης συσκευασίες καλλυντικών από σαπούνι, που καλύπτονται από αδιάβροχη επίστρωση από μελισσοκέρι και μετά το τέλος της χρήσης, αρκεί να βυθιστούν στο νερό για να διαλυθούν.
https://www.instagram.com/p/B4mRxqbhhj-
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.