ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Κοριτσάκι» ο Τριντό; Ε, ρε, τι έχει να γίνει έτσι και ασχοληθεί ο Έλον με την κυβέρνηση Μητσοτάκη...
prodeals

Ο κορωνοϊός αυξάνει την πιθανότητα καισαρικής και πρόωρου τοκετού – Τα νέα ευρήματα για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Ο κορωνοϊός αυξάνει την πιθανότητα καισαρικής και πρόωρου τοκετού  – Τα νέα ευρήματα για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί χιλιάδες γεννήσεις εν μέσω πανδημίας. Με βάση αυτές, πολλοί γιατροί δηλώνουν ανακουφισμένοι, σύμφωνα με το New Scientist, που βλέπουν ότι η Covid-19 δεν δείχνει θανατηφόρα όπως το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) του 2002-03, που προκάλεσε ο προηγούμενος κορωνοϊός SARS-CoV και το οποίο σκότωσε περίπου μία στις τέσσερις εγκύους που είχαν μολυνθεί.

Οι έγκυες δεν κινδυνεύουν περισσότερο από το νέο κορωνοϊό

Στην πραγματικότητα, ο νέος κορωνοϊός δεν φαίνεται να προκαλεί καθόλου συμπτώματα στις περισσότερες εγκύους. Οπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η έως τώρα εμπειρία δείχνει ότι οι έγκυες δεν κινδυνεύουν περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό, όταν μολύνονται από το νέο ιό, ακόμη και όταν έχουν σοβαρά συμπτώματα.

Πάντως μερικές από τις έγκυες που νόσησαν σοβαρά με Covid-19, πέθαναν. Έρευνα στη Βρετανία, με επικεφαλής τη δρα Μάριαν Νάιτ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έδειξε ότι από τις 427 εγκύους με Covid-19 που εισήχθησαν σε νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας, τρεις πέθαναν και άλλες εννέα παρέμειναν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Σύμφωνα με τη δρα Σόνια Ρασμούσεν του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, δεν είναι ακόμη δυνατό να γίνει αξιόπιστη σύγκριση της θνητότητας των εγκύων με Covid-19 σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, έως ότου μπορούν να συγκριθούν έγκυες και μη έγκυες με παρόμοια ηλικία και ιατρική κατάσταση.

Ο κορωνοϊός αυξάνει την πιθανότητα καισαρικής και πρόωρου τοκετού

Από την άλλη, ο κορωνοϊός φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα καισαρικής και πρόωρου τοκετού. Στη μελέτη της Νάιτ στα βρετανικά νοσοκομεία, οι 63 από τους 247 τοκετούς από γυναίκες με Covid-19 ήταν πρόωροι. Ενώ σε μια άλλη σουηδική μελέτη σε 108 γυναίκες με κορωνοϊό που γέννησαν, εννέα στα δέκα μωρά (91%) γεννήθηκαν με καισαρική.

Ο δρ Έντουαρντ Μούλινς του Imperial College του Λονδίνου εκτιμά ότι σε μερικές περιπτώσεις κύησης η νόσος Covid-19 «πυροδότησε» τον πρόωρο τοκετό, ενώ σε άλλες περιπτώσεις απλώς οι γιατροί επέσπευσαν τη γέννα για προληπτικούς λόγους, ώστε να προστατεύσουν την υγεία της μητέρας.

Ακόμη, όπως δείχνει η έρευνα της Νάιτ, το ένα στα 20 μωρά που γεννήθηκε από μητέρα με Covid-19, βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό, ενώ πέντε μωρά πέθαναν (αλλά μόνο οι δύο θάνατοι φαίνεται να σχετίζονται με τον ιό).

Συνδέεται ο κορωνοϊός με αποβολές;

Επίσης έχουν αναφερθεί περιστατικά αποβολών και θνησιγενών μωρών σε γυναίκες με Covid-19, αλλά είναι ασαφές αν πράγματι οφείλονταν στη νόσο. «Είναι δύσκολο να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης», παραδέχθηκε ο δρ Άντριου Σέναν του Βασιλικού Κολεγίου (King’s) του Λονδίνου.

Πιο βέβαιο είναι ότι ο κορωνοϊός μπορεί να περάσει από τη μητέρα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Ένας μικρός αριθμός μωρών που γεννήθηκαν από γυναίκες με Covid-19, βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό αμέσως μετά τη γέννηση τους, συνεπώς είναι απίθανο να κόλλησαν τον ιό μετά τη γέννα. Επίσης σε μια γυναίκα, που η εγκυμοσύνη διακόπηκε την 22η εβδομάδα, ο κορωνοϊός βρέθηκε στον πλακούντα της. Όμως, σύμφωνα με τον Σέναν, η διάσχιση του πλακούντα από τον ιό πρέπει να είναι σπάνιο και όχι συχνό φαινόμενο.

Σχετική άγνοια υπάρχει ακόμη, όσον αφορά το πώς ο κορωνοϊός μπορεί να επηρεάσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο μέσα στη μήτρα. Μερικοί άλλοι ιοί (π.χ. ο Ζίκα) μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο του μωρού, ιδίως στο αρχικό στάδιο της κύησης, όταν τα όργανα ακόμη αναπτύσσονται. Όμως τι ακριβώς μπορεί να κάνει ο νέος ιός στο έμβρυο – αν κάνει κάτι- παραμένει άγνωστο. Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα νεογέννητα που είναι θετικά στον κορωνοϊό, έχουν αναρρώσει καλά έως τώρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το βασικό μήνυμα προς τις εγκύους είναι να παίρνουν κάθε δυνατή προφύλαξη, ώστε να μην μολυνθούν από τον κορωνοϊό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.