Ο καθένας μας, όπως είναι γνωστό είναι διαφορετικός από τον διπλανό του. Έτσι και στις σχέσεις ο καθένας μας αντιμετωπίζει με τον δικό του τρόπο την εκάστοτε κατάσταση. Όμως, υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι έχουν περισσότερες ανασφάλειες από κάποιους άλλους.
Αυτές είναι όλες οι ενδείξεις ότι ο σύντροφός σου είναι ανασφαλής:
- Σου κάνει έλεγχο
Τάχα θα σου πει ότι ενδιαφέρεται. Το θέμα είναι όμως ότι θέλει να σε ελέγξει, να δει πού είσαι, με ποιον είσαι και πού πηγαίνεις. Δε θέλει να δει αν περνάς καλά, δεν τον νοιάζει να περνάς καλά όσο τον νοιάζει να μάθει ότι δεν τον…κερατώνεις!
- Δε σε εμπιστεύεται
Στο σημείο αυτό είναι προφανώς κατανοητό ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Το ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, ούτε δείχνει να έχει τη θέληση να σε εμπιστευτεί, είναι ανησυχητικό από την άποψη ότι το συναίσθημα αυτό θα συνοδεύεται σε κάποια φάση μες στη σχέση και από ζήλια.
- Ζήλια
Ζηλεύει, γιατί νιώθει ότι δεν είναι αρκετά καλός για εσένα. Ζηλεύει γιατί φοβάται ότι θα τον εγκαταλείψεις για κάποιον άλλον. Φοβάται επίσης ότι θα χάσεις το ενδιαφέρον σου σε αυτόν, ότι θα πάψεις να τον θεωρείς ελκυστικό και ότι θα θελήσεις να τον χωρίσεις.
- Τοξικότητα
Κι όπως καταλαβαίνεις, όταν όλα αυτά εμφανίζονται στο προσκήνιο, η σχέση γίνεται «τοξική». Η συμπεριφορά του περιστρέφεται γύρω από φοβίες, από άγχος, από αρνητικότητα απέναντι σε εσένα επειδή έχει ανασφάλειες.
- Τα δύο σενάρια για τις ανασφάλειες
Μια σχέση δύναται να λειτουργήσει όταν ο ένας από τους δύο ή και οι δύο έχουν ορισμένες ανασφάλειες, αλλά τις αναγνωρίζουν και κάνουν κάτι για να τις διαχειριστούν. Τότε ίσως να αλληλοβοηθάει ο ένας τον άλλον και να ενισχυθεί το αίσθημα της συντροφικότητας μεταξύ τους.
Όταν όμως το άτομο, ή και τα δύο άτομα που έχουν ανασφάλειες, δεν το αναγνωρίζουν, δεν κάνουν κάτι για αυτό και εξακολουθούν να αναπαράγουν μια άσχημη κατάσταση, τότε είναι προφανές η σχέση καταλήγει να γίνεται δυσλειτουργική και να επιφέρει αντιπαραγωγικές καταστάσεις και συνθήκες.