Είναι ήδη γνωστό πως την περίοδο της εγκυμοσύνης αυξάνονται οι ανάγκες του οργανισμού, με αποτέλεσμα η ισορροπημένη διατροφή να είναι αρκετά σημαντική.
Η αναιμία είναι ιδιαίτερα συνήθης κατά την κύηση και σηματοδοτεί την ανεπαρκή έλλειψη σε σίδηρο που είναι αναγκαίος για τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο.
Η έγκυος χρειάζεται περίπου 1 gr σιδήρου συνολικά στην εγκυμοσύνη. Από αυτό το γραμμάριο, τα 300 mg μεταφέρονται απευθείας στο έμβρυο και τον πλακούντα, ενώ τα υπόλοιπα 500mg χρησιμεύουν για την παραγωγή επιπλέον ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Τα 200 mg που απομένουν, αποβάλλονται από το σώμα, κυρίως μέσω του πεπτικού συστήματος. Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμού, οι απαιτήσεις σε σίδηρο την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι 27mg/ημέρα.
Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την αναιμία στην εγκυμοσύνη;
Ασφαλώς, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας κι εκείνος θα σας συμβουλεύσει για τις ενέργειες στις οποίες θα προβείτε.
Ωστόσο, η ισορροπημένη διατροφή η οποία συμπεριλαμβάνει τροφές πλούσιες σε σίδηρο κρίνεται αναγκαία για την αντιμετώπιση, αλλά και την πρόληψη της αναιμία.
Οι τροφές αυτές είναι:
- σπανάκι: 3 mg σιδήρου ανά 1/2 φλιτζανιού
- αποξηραμένα φρούτα όπως ροδάκινο, σαφίδες κ.α.: 1 mg σιδήρου ανά 1/4 φλιτζανιού
- παντζάρια: 1 σιδήρου ανά φλιτζάνι
- μπρόκολο: 0.7 σιδήρου ανά φλιτζάνι
- όσπρια όπως φασόλια, αρακάς κ.α.: 4 με 6 mg σιδήρου ανά φλιτζάνι
- αυγό (ο κρόκος): 1 mg σιδήρου
- κόκκινο κρέας: 2 με 3 mg σιδήρου ανά μερίδα
- τόνος: 1 mg σιδήρου ανά μερίδα
- βρώμη: 2 mg σιδήρου ανά φλιτζάνι