Η επικοινωνία στις σχέσεις σήμερα γίνεται σε μεγάλο βαθμό μέσω εφαρμογών συνομιλίας στα κινητά τηλέφωνα και τις ηλεκτρονικές συσκευές, πράγμα που είναι αρκετά βολικό. Ωστόσο, κανένα emoticon και κανένα gif δεν μπορεί ποτέ να υποκαταστήσει την πραγματική συνομιλία.
Γι’ αυτό, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που καλό είναι να λέγονται πρόσωπο με πρόσωπο με τον άλλον, ειδικά αν αυτός είναι το «άλλο μας μισό». Υπάρχουν πολλές φράσεις που είναι καλύτερο να λέγονται κατ’ ιδίαν. Μία είναι, όμως, εκείνη που δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να γράψετε σε ένα μήνυμα προς το άτομο με το οποίο σχετίζεστε ερωτικά.
Αν ποτέ πληκτρολογήσατε τις λέξεις «Πρέπει να μιλήσουμε», ελπίζουμε να τις σβήσατε αμέσως και να μην πατήσατε το send. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει πιο αγχωτική φράση από αυτή. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Dr. Linda Kaye, αυτή η φράση μπορεί να προκαλέσει άγχος σε όποιον κι αν τη διαβάσει, όχι μόνο ανάμεσα σε ερωτικούς συντρόφους.
«Τέτοια μηνύματα δεν προκαλούν ποτέ θετικές αντιδράσεις. Πάντα ξαφνιαζόμαστε όταν τα διαβάζουμε και σκεφτόμαστε κάτι αρνητικό».
Η ψυχολόγος τονίζει πως η γλώσσα που χρησιμοποιούμε στη γραπτή επικοινωνία είναι πολύ σημαντίκη, όπως ακριβώς και το άτομο που στέλνει αυτό το μήνυμα. Αν, για παράδειγμα, το αφεντικό σας σάς στείλει μήνυμα και πει πως πρέπει να μιλήσετε, τότε εσείς αυτομάτως μπαίνετε σε παθητική θέση και είτε θέλετε είτε όχι, θα μιλήσετε. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στις πιο προσωπικές σχέσεις, όταν γράφουμε πως πρέπει να μιλήσουμε. Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη φράση θεωρείται απαγορευτική.
Επιπλέον, με το να στείλετε ένα τέτοιο μήνυμα στον σύντροφό σας, σε περίπτωση που συνέβη κάτι το οποίο πρέπει να ξεκαθαρίσετε, του δίνετε το περιθώριο να προετοιμαστεί για τη συζήτηση (ειδικά, αν είναι ένοχος).
Οι εναλλακτικές λύσεις
Αντί να γράψετε «Καλησπέρα. Πρέπει να μιλήσουμε», προτείνετε μια έξοδο για καφέ ή μια συνάντηση σε ένα σπίτι, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες για το τι θα ακολουθήσει. Επίσης, μπορείτε ξεκάθαρα να αναφέρετε πως θέλετε να μιλήσετε για ένα συγκεκριμένο ζήτημα, αν και πάλι του αφήνετε το περιθώριο να προετοιμαστεί για τη συζήτηση. Τέλος, μπορείτε να δοκιμάσετε το στοιχείο της έκπληξης και να ξεκινήσετε συζήτηση εκεί που δεν το περιμένει. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ποια είναι η πραγματική του αντίδραση πάνω στο θέμα.