ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

Δείτε τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας καταπιεί μπαταρία-«κουμπί» – Το μυστικό με το μέλι

Πιθανές συσκευές και προϊόντα που λειτουργούν με στρογγυλή μπαταρία κουμπί

Δείτε τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας καταπιεί μπαταρία-«κουμπί» – Το μυστικό με το μέλι

Την τελευταία δεκαετία έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των παιδιών που καταπίνουν μπαταρίες, και συγκεκριμένα τη στρογγυλή μπαταρία – κουμπί.

Καθώς τα τεχνολογικά προϊόντα εξελίσσονται και γίνονται μικρότερα, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με περισσότερες μπαταρίες που είναι σαν κουμπιά σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια. Οι προφυλάξεις που λαμβάνουν οι γονείς στο σπίτι θα μπορούσαν να σώσουν ζωές.

Οι επισκέψεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών που σχετίζονται με την κατάποση μπαταρίας έχουν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία σε σύγκριση με τα προηγούμενα 20 χρόνια. Αυτό προκύπτει από μια νέα μελέτη στο Nationwide Children’s Hospital and Safe Kids Worldwide στο Οχάιο των ΗΠΑ. Κατά μέσο όρο, ένα παιδί επισκεπτόταν το νοσοκομείο κάθε 1,25 ώρες μετά από κατάποση μπαταρίας.

Αυξάνονται οι τραυματισμοί από μπαταρίες – κουμπιά

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η μπαταρία κουμπί προκάλεσε το 85% των καταγεγραμμένων τραυματισμών από μπαταρίες. Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι το 84% των ασθενών ήταν ηλικίας 5 ετών ή μικρότεροι και είχαν πιο σοβαρούς τραυματισμούς από τα μεγαλύτερα παιδιά.

Ο Kris Jatana, MD, καθηγητής στο Τμήμα Ωτορινολαρυγγολογίας-Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου στο Wexner Medical Center στο Ohio State University and Nationwide, είπε ότι «με τη σμίκρυνση των ηλεκτρονικών συσκευών που τροφοδοτούνται από μπαταρίες κουμπιά, υπάρχει κρυφός κίνδυνος. Τα παιδιά διατρέχουν κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού ακόμα και θανάτου εάν καταπιούν μία στρογγυλή μπαταρία – κουμπί».

Πιθανές συσκευές και προϊόντα που λειτουργούν με στρογγυλή μπαταρία κουμπί

  • Παιχνίδια και βιβλία που “μιλάνε”
  • Μπρελόκ για αυτοκίνητα
  • Ακουστικά βαρηκοΐας
  • Τηλεχειριστήρια
  • Παπούτσια ή ρούχα που αναβοσβήνουν
  • Θερμόμετρα
  • Ευχετήριες κάρτες που αναβοσβήνουν
  • Κάμερες
  • Ηλεκτρονικά κεριά
  • Αριθμομηχανές

Ο κίνδυνος της κατάποσης μιας μπαταρίας κουμπιού

Η κατάποση οποιουδήποτε ξένου αντικειμένου είναι κακό, κάτι που οι γονείς υπενθυμίζουν καθημερινά στα μικρά παιδιά τους.

Οι μπαταρίες – λόγω αυτού που έχουν σχεδιαστεί να κάνουν – είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες αν κάποιος τις καταπιεί. Οι μπαταρίες κουμπιού καταπίνονται πιο συχνά από τις μπαταρίες κυλίνδρων, όπως η ΑΑ, λόγω του μικρού τους μεγέθους.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι όταν βρίσκεται στον οισοφάγο», είπε ο Robert Kramer, MD, παιδογαστρεντερολόγος και διευθυντής του Digestive Health Institute στο Children’s Hospital Colorado.

«Λόγω της διέλευσης του ρεύματος από τη θετική στην αρνητική έλξη στην μπαταρία, παράγει ρίζες υδροξειδίου, οι οποίες αλλάζουν το pH του ιστού, οπότε δημιουργείται χημικό έγκαυμα. Είναι σαν να καταπίνεις απορρυπαντικό».

Ο Δρ Κράμερ εξήγησε ότι όταν ένα παιδί καταπιεί μια μπαταρία και φτάνει στο στομάχι ή στο λεπτό έντερο, τείνει να προκαλεί λιγότερη βλάβη από ό,τι όταν σφηνώνεται στον οισοφάγο, που πιέζεται πάνω στον ιστό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ακόμη και μετά την αφαίρεση της μπαταρίας, η χημική καύση μπορεί να συνεχιστεί.

«Ακόμη και αφού αφαιρεθεί η μπαταρία, το pH έχει ήδη επηρεαστεί και μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να σταματήσει η συνεχιζόμενη ζημιά. Υπήρξαν τραγικοί θάνατοι ακόμη και μέρες ή εβδομάδες μετά την αφαίρεση της μπαταρίας», είπε.

«Καθώς ο ιστός προσπαθεί να επιδιορθωθεί, υπάρχει μια χρονική περίοδος που είναι ιδιαίτερα αδύναμος. Ο οισοφάγος βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην αορτή. Η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου μετά την κατάποση είναι ο τραυματισμός που διαβρώνει μια τρύπα στο τοίχωμα του οισοφάγου και στην αορτή, η οποία μπορεί να προκαλέσει ένα θανατηφόρο αιμορραγικό συμβάν».

Ο Δρ Kramer σημείωσε ότι τα παιδιά ηλικίας 4 ετών και τα μικρότερα φαίνεται να είναι ακόμα πιο ευάλωτα. Μπορούν να καταφέρουν να καταπιούν την μπαταρία, αλλά ο οισοφάγος τους είναι ακόμα πολύ μικρός, και έτσι είναι εύκολο να κολλήσουν μέσα οι μπαταρίες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάποσης μιας μπαταρίας κουμπιού;

Μόλις ένα παιδί καταπιεί μια μπαταρία, τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται γρήγορα, είπε ο Δρ Kramer. Το verywellfamily.com αναφέρει ότι οι γονείς θα πρέπει να ανησυχήσουν εάν το παιδί τους εμφανίσει:

  • Σάλια
  • Συριγμό ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Εμετό
  • Πόνου στο στήθος
  • Πνιγμό ενώ τρώει ή πίνει ή ξαφνικά αρνείται να καταπιεί

Οι παλαιότερες μπαταρίες μπορεί να προκαλέσουν πιο διακριτικά συμπτώματα.

«Οι ολοκαίνουργιες μπαταρίες με ισχυρότερο ρεύμα προκαλούν τραυματισμό πιο γρήγορα, αλλά ακόμη και οι χρησιμοποιημένες μπαταρίες μπορεί να έχουν αρκετή φόρτιση για να προκαλέσουν τραυματισμούς. Με αυτές τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες, μπορεί να είναι πιο ύπουλο. Είχαμε ασθενείς με χρόνιο βήχα για μερικές εβδομάδες και κάνουν ακτινογραφία, και βλέπουμε ότι υπάρχει μια μπαταρία εκεί για εβδομάδες», είπε ο Δρ Kramer.

Ο Δρ Kramer είπε ότι εάν έχετε ένα μικρό παιδί που αρνείται ξαφνικά να καταπιεί φαγητό, αποφεύγει τελείως τα γεύματα ή έχει έναν ανεξήγητο βήχα που δεν υποχωρεί, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι κατάπιε μια μπαταρία κουμπιού.

Τι πρέπει να κάνω εάν το παιδί μου καταπιεί μια μπαταρία;

Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας κατάπιε μια μπαταρία κουμπιού, καλέστε το 166 ή κατευθυνθείτε αμέσως στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Ο Δρ Kramer συνιστά την επιλογή ενός παιδιατρικού νοσοκομείου, το οποίο διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την αφαίρεση της μπαταρίας επί τόπου. Είναι ζωτικής σημασίας να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια στο παιδί σας.

«Ο τραυματισμός του οισοφάγου μπορεί να ξεκινήσει μετά από 15 λεπτά. Είχαμε ασθενείς που ήρθαν αμέσως για θεραπεία και σε λιγότερο από δύο ώρες ο οισοφάγος τους είχε κλείσει εντελώς», είπε ο Δρ Kramer.

Μια μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση μελιού – δύο κουταλάκια του γλυκού κάθε 10 λεπτά μέχρι να αφαιρεθεί η μπαταρία – σε ένα παιδί μετά την κατάποση μιας μπαταρίας μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του τραυματισμού που προκαλεί.

Ωστόσο, δεν πρέπει να χορηγείται μέλι σε μωρά κάτω των 12 μηνών, ακόμη και σε περίπτωση κατάποσης μπαταρίας.

«Το μέλι είναι ασθενώς όξινο και βοηθά στην εξουδετέρωση των τραυματισμών που προκαλούνται από την μπαταρία ενώ δημιουργεί ένα παχύρρευστο στρώμα μεταξύ της μπαταρίας και του οισοφάγου. Έτσι το μέλι μπορεί να επιβραδύνει αυτόν τον ρυθμό τραυματισμού», λέει.

Πώς μπορώ να προστατέψω το παιδί μου από τραυματισμούς που σχετίζονται με την μπαταρία;

Πρέπει να γνωρίζετε όλες τις μπαταρίες στο σπίτι σας και να ελέγχετε τις θήκες των συσκευών σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν μπορούν να τις ανοίξουν τα παιδιά. Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν οι θήκες των μπαταριών να παραμένουν ασφαλείς με την πάροδο του χρόνου και να μην χαλαρώνουν ή σπάνε.

Τα παιχνίδια θα πρέπει να έχουν τις μπαταρίες σε σημείο που ανοίγει μόνο με κατσαβίδι.

Η αποθήκευση όλων των μπαταριών όλων των τύπων μακριά από τα παιδιά είναι βασικό μέτρο. Επίσης, όταν οι γονείς και οι φροντιστές αλλάζουν μια μπαταρία κουμπί, πρέπει να είναι σίγουροι ότι η παλιά μπαταρία έχει πεταχτεί σωστά ώστε να μην την βρει το παιδί ή το κατοικίδιο.

«Ειδικά με τα νήπια που εξερευνούν τα πάντα με το στόμα τους, πρέπει να βγάλουμε τις μπαταρίες κουμπιών, ώστε να μην είναι εύκολα εφικτές», είπε ο Δρ Kramer.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Είναι δύσκολο αυτό, γιατί υπάρχουν παντού. Ένα μεγάλο μέρος προέρχεται από τηλεχειριστήρια τα οποία συχνά έχουν χαλαρές θήκες μπαταριών».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.