Μήπως ετοιμάζεστε και εσείς να βγείτε για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια με τα παιδιά σας και το πρόγραμμά σας έχει μια επίσκεψη στο κατάστημα με τα παιχνίδια;
Ειδικοί από το Πολιτειακό Νοσοκομείο Παίδων της Πενσυλβάνια (Penn State), στο Hershey, έχουν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τις ασφαλέστερες επιλογές.
Τα ατυχήματα με παιχνίδια είναι πολύ συνηθισμένα, αφού ιδίως τα μικρά παιδιά γνωρίζουν τον κόσμο γύρω τους βάζοντας στο στόμα τους ό,τι πιάνουν τα χεράκια τους.
Έτσι, πολλά παιδιά καταλήγουν στα νοσοκομεία επειδή κατάπιαν κάτι και κινδύνευσαν να πνιγούν ή λόγω δηλητηρίασης.
«Δεν είναι όλα τα παιχνίδια ασφαλή», λέει η παιδοχειρουργός Dr. Mary Catherine Santos.
«Πολλά παιδιά χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσουμε ό,τι κατάπιαν ή έβαλαν στη μύτη τους. Άλλα υφίστανται τραυματικές κακώσεις ενώ έπαιζαν με τα παιχνίδιά τους δίχως επίβλεψη ή έπαιζαν με παιχνίδια ακατάλληλα για την ηλικία τους».
Μπαταρίες και μαγνητάκια
Οι μπαταρίες και τα μαγνητάκια είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές, συνεχίζει. Αν τα παιδιά τα καταπιούν, κινδυνεύουν να υποστούν καταστροφικές βλάβες. Αν, λ.χ., καταπιούν μια μπαταρία-κουμπί κινδυνεύουν μεταξύ άλλων να υποστούν εγκαύματα (π.χ. στον λαιμό). Και αν καταπιούν μαγνητάκια, αυτά μπορεί να προσελκύσουν το ένα το άλλο μέσα στο σώμα. Σε τέτοια περίπτωση υπάρχει κίνδυνος για διάτρηση ή συστροφή π.χ. του εντέρου.
«Το να βάζει ένα νήπιο τα πάντα στο στόμα του, είναι μία φυσιολογική, αναπτυξιακή αντίδραση», τονίζει η ειδικός.
«Το παιδάκι δεν ξέρει ότι οι μπαταρίες-κουμπιά μπορεί να απειλήσουν τη ζωή του. Οι γονείς του και οι ενήλικες που το προσέχουν είναι εκείνοι που πρέπει να το προστατεύσουν».
Κίνδυνοι κρύβονται ακόμα και στις γιορτινές κάρτες που παίζουν μουσική και έχουν κινούμενα μέρη, προσθέτει. Αν και δεν είναι παιχνίδια, είναι ένα πολύ όμορφο δώρο. Αν όμως το παιδί τις διαλύσεις για να τις εξερευνήσει καλύτερα, μπορεί να εκτεθεί στη μπαταρία τους.
Τι να προσέχετε
Αν, λοιπόν, προμηθευτείτε παιχνίδια ή κάρτες με μπαταρίες ή/και μαγνητάκια, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι κλεισμένα σε ειδικό χώρο ο οποίος κλείνει με βίδα. Έτσι θα είναι δύσκολο για το παιδί να τον ανοίξει.
Απαραίτητο είναι ακόμα, κατά την Dr. Santos, να διαλέγετε μόνο παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού. Την ηλικία αυτή πρέπει να αναγράφουν στη συσκευασία τους.
Η ηλικία σε κάθε παιχνίδι καθορίζεται με βάση τα χαρακτηριστικά του και με βάση τις αναπτυξιακές ικανότητες που συνήθως έχουν τα παιδιά σε αυτό το στάδιο της ζωής τους.
Τα παιχνίδια που προορίζονται για τις ηλικίες 3 ετών και άνω, συχνά διαθέτουν μικρά τμήματα που ενέχουν κίνδυνο πνιγμού.
Αν έχετε παιδιά ποικίλων ηλικιών, πρέπει να τα επιβλέπει ένας ενήλικας όταν παίζουν. Και αυτό διότι μπορεί να ανταλλάξουν τα παιχνίδια τους.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης πριν την αγορά ενός παιχνιδιού να διαβάσετε προσεκτικά τη συσκευασία. Εκτός από την ηλικία, πρέπει να αναγράφει αν φέρει μικρά κομμάτια.
Πρέπει επίσης να αναγράφει ότι δεν αποτελείται από τοξικά υλικά. Απαραίτητο είναι ακόμα να φέρει τη σήμανση CE, που σημαίνει ότι πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημαντική η αξιοπιστία
Πολύ σημαντικό είναι επίσης να κάνετε τις αγορές σας σε αξιόπιστα καταστήματα ή σημεία πώλησης. Αν κάνετε τις αγορές σας μέσω Ίντερνετ, να διαβάζετε πάντοτε τα σχόλια άλλων καταναλωτών (reviews) και να ελέγχετε προσεκτικά τις φωτογραφίες.
Να είστε πολύ επιφυλακτικοί με παιχνίδια που έχουν ελάχιστα ή κυρίως αρνητικά σχόλια. Να είστε επίσης επιφυλακτικοί με τις σελίδες που έχουν θολές ή κακής ποιότητας φωτογραφίες των προϊόντων.
Το ίδιο και με όσες έχουν ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη στην περιγραφή ή γενικώς δημιουργούν την εντύπωση της προχειρότητας.
Σημαντικό είναι επίσης να ελέγχετε τη συσκευασία του παιχνιδιού πριν το αγοράσετε. Αν εξωτερικά έχει φθορές, μπορεί και μέσα το παιχνίδι να έχει σπασμένα τμήματα, οπότε υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.
Να θυμάστε, τέλος, ότι τα λούτρινα παιχνίδια είναι μεν καλή συντροφιά για τα νήπια, αλλά δεν πρέπει να κοιμούνται μαζί τους στο κρεβάτι. Υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.
Σε κάθε περίπτωση, «τα ατυχήματα συμβαίνουν όταν οι γονείς δεν κοιτάζουν τα παιδιά τους», τονίζει η Dr. Santos. «Δεν υπάρχει υποκατάστατο της επίβλεψης από τον γονέα».