Όλο και περισσότερες γυναίκες δεν προγραμματίζουν να κάνουν παιδιά πριν από την ηλικία των 30 ή και 40 ετών.
Αλλά καθώς μεγαλώνετε, το ίδιο κάνουν και οι ωοθήκες σας και τα ωάρια μέσα τους. Δεν μπορείτε να δείτε ή να αισθανθείτε αυτές τις αλλαγές και συμβαίνουν πιο γρήγορα από ό,τι νομίζετε.
Πώς επηρεάζει η ηλικία τα ωάρια
Ξεκινάτε τη ζωή με έναν σταθερό αριθμό ωαρίων στις ωοθήκες σας. Ο αριθμός των ωαρίων μειώνεται όσο μεγαλώνετε. Επίσης, τα υπόλοιπα ωάρια είναι πιο πιθανό να έχουν μη φυσιολογικά χρωμοσώματα. Και καθώς μεγαλώνετε, είναι πιο πιθανό να έχετε αναπτύξει καταστάσεις υγείας που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα, όπως ινομυώματα μήτρας και ενδομητρίωση.
Ποιες είναι οι πιθανότητες εγκυμοσύνης καθώς μεγαλώνετε
Για υγιή ζευγάρια στα 20 και στις αρχές των 30 ετών, περίπου 1 στις 4 γυναίκες θα μείνουν έγκυες σε κάθε έμμηνο κύκλο. Μέχρι την ηλικία των 40 ετών, περίπου 1 στις 10 θα μείνει έγκυος ανά έμμηνο κύκλο. Η γονιμότητα ενός άνδρα μειώνεται επίσης με την ηλικία, αλλά όχι τόσο προβλέψιμα.
Ποιοι είναι μερικοί πιθανοί κίνδυνοι να μείνετε έγκυος αργότερα στη ζωή
Όταν μείνετε έγκυος αργότερα στη ζωή, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος επιπλοκών. Αλλά αυτοί οι κίνδυνοι δεν αυξάνονται ταυτόχρονα. Ορισμένοι κίνδυνοι δεν αυξάνονται μέχρι την ηλικία των 40 ετών ή αργότερα. Για παράδειγμα, όσες μένουν έγκυες μετά τα 40 έχουν αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας. Η εγκυμοσύνη αργότερα στη ζωή μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία του εμβρύου.
Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος προβλημάτων εγκυμοσύνης με την ηλικία
Οι μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας από τις νεαρότερες. Για παράδειγμα, η υπέρταση είναι πιο συχνή και -πριν από την εγκυμοσύνη- μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προεκλαμψίας. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν επίσης ότι ακόμα και αν δεν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, μπορεί και πάλι να έχετε μια περίπλοκη εγκυμοσύνη.
Πώς μειώνεται ο κίνδυνος προεκλαμψίας
Εάν είστε 35 ετών και άνω και έχετε ορισμένους παράγοντες κινδύνου για προεκλαμψία, ο παθολόγος σας μπορεί να σας συστήσει να λαμβάνετε χαμηλή δόση ασπιρίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μιλήστε με τον γυναικολόγο σας σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για προεκλαμψία και εάν πρέπει να πάρετε ασπιρίνη.
Τι να κάνετε αν ανησυχείτε για γενετικές ανωμαλίες
Υπάρχουν τεστ που “αναζητούν” γενετικές διαταραχές:
Ποιοι είναι μερικοί άλλοι κίνδυνοι εγκυμοσύνης σε μεγαλύτερη ηλικία
Οι κίνδυνοι αποβολής και θνησιγένειας είναι υψηλότεροι σε εγκυμοσύνες γυναικών άνω των 35 ετών.
Επίσης, η πολύδυμη κύηση είναι πιο συχνή όταν είσαι μεγαλύτερη. Καθώς οι ωοθήκες μεγαλώνουν, είναι πιο πιθανό να απελευθερώνουν περισσότερα από ένα ωάρια κάθε μήνα. Ορισμένες θεραπείες γονιμότητας αυξάνουν επίσης την πιθανότητα πολύδυμης κύησης. Αν και οι πολύδυμες κυήσεις μπορεί να είναι υγιείς, αυτές οι εγκυμοσύνες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.
Πώς μπορεί η ηλικία να επηρεάσει τον τοκετό
Εάν είστε 40 ετών και άνω, ο μαιευτήρας σας μπορεί να σας συστήσει να γεννήσετε στις 39 εβδομάδες κύησης, για να μειώσετε τον κίνδυνο θνησιγένειας. Αυτό μπορεί να γίνει με τεχνητή πρόκληση τοκετού.
Εάν η εγκυμοσύνη σας είχε λίγες ή καθόλου επιπλοκές, μπορείτε να κάνετε φυσιολογικό τοκετό. Από μόνη της, η μεγαλύτερη ηλικία δεν σημαίνει ότι χρειάζεστε καισαρική τομή.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.