Ένα πρόσθετο υπερηχογράφημα στην γυναίκα στις αρχές του τρίτου τριμήνου της κυήσεως μπορεί να μειώσει «δραματικά» τις επιπλοκές του τοκετού, όπως η ισχιακή προβολή του εμβρύου, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.
Τα υπερηχογραφήματα που συνήθως γίνονται στις υγιείς εγκύους για τον έλεγχο του μωρού είναι δύο:
Πάντως, η σύσταση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) είναι να γίνεται ένα υπερηχογράφημα πριν την 24η εβδομάδα της κυήσεως. Περαιτέρω υπερηχογραφικός έλεγχος δεν συνιστάται, εάν δεν θεωρείται η εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου για επιπλοκές.
Οι ερευνητές, όμως, που εκπόνησαν νέα μελέτη αναφέρουν πως ένα τρίτο υπερηχογράφημα μπορεί να γλιτώσει:
«Τα καθιερωμένα υπερηχογραφήματα γίνονται πολύ νωρίς για να εξακριβωθεί αν το μωρό έχει σωστή θέση για τον τοκετό», δήλωσε καθηγήτρια Μαιευτικής & Εμβρυϊκής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. «Ένα πρόσθετο υπερηχογράφημα, όμως, την 36η-37 εβδομάδα της κυήσεως μπορεί να κάνει τη διαφορά».
Η νέα μελέτη
Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση των ποσοστών επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, μετά την έναρξη πρόσθετου υπερηχογραφήματος στο τρίτο τρίμηνο της κυήσεως.
Η μελέτη διεξήχθη σε δύο μεγάλους νοσηλευτικούς ομίλους της Αγγλίας. Στον πρώτο, εξετάστηκαν δεδομένα από 16.777 γυναίκες που έκαναν τα δύο καθιερωμένα υπερηχογραφήματα και από 7.351 που έκαναν το τρίτο την 36η εβδομάδα. Στον δεύτερο όμιλο, οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 5.119 και 4.575.
Άλλες από τις εγκύους εξετάστηκαν με σταθερούς υπερηχογράφους και άλλες με φορητούς. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση PLOS Medicine.
Πόσο μειώθηκαν οι επιπλοκές
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα πρόσθετο υπερηχογράφημα μπορούσε να μειώσει 70% κατά μέσον όρο τα περιστατικά ισχιακής προβολής του εμβρύου. Η ισχιακή προβολή σημαίνει ότι το μωρό «έρχεται με τα πόδια». Είναι μία επικίνδυνη κατάσταση, διότι μπορεί να υποστεί το μωρό εγκεφαλική βλάβη λόγω έλλειψης οξυγόνου. Υπολογίζεται ότι το 4% των τοκετών αρχίζουν με το μωρό σε ισχιακή προβολή.
Η μελέτη έδειξε ότι με τον έλεγχο του εμβρύου κατά την 36η-37η εβδομάδα της κυήσεως μειωνόταν ο κίνδυνος να συμβεί αυτό:
Με τον πρόσθετο υπερηχογραφικό έλεγχο μειώνονταν και άλλες επιπλοκές της εγκυμοσύνης. Τα νεογέννητα, λ.χ., είχαν κατά 16% λιγότερες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία στη Μονάδα Νεογνών για παρακολούθηση. Είχαν επίσης 40-77% λιγότερες πιθανότητες να γεννηθούν με χαμηλή βαθμολογία (σκορ) Άπγκαρ (Apgar).
Το σύστημα Apgar αξιολογεί τον καρδιακό παλμό, την αναπνευστική ικανότητα και το χρώμα του δέρματος του μωρού.
Ο πρόσθετος υπερηχογραφικός έλεγχος μείωνε επίσης σημαντικά τις πιθανότητες να χρειασθούν οι έγκυοι επείγουσα καισαρική.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.